Časopisy

Výběr filtru
Receptář 11/2017

Receptář 11/2017

Listopad je předposledním měsícem roku a zároveň příležitostí připravit zahradu na zimu. Co všechno bychom měli stihnout, než začne mrznout? Je čas připravit si nádherné jaro (18-21) – které cibuloviny můžeme kombinovat, jak a kam je nejlépe vysadit, aby vynikla jejich krása?

Jak už název měsíce napovídá, opomenout bychom neměli ani padající listí. Určitě bychom se jej ze zahrady neměli zbavovat. Dozvíte se nejen Proč se radovat z listí, ale také jak jej nejlépe v zahradě využít. Kolem stromů se točí i další články. Pravěk globalizace (24-25) reprezentují podle Václava Větvičky nepůvodní rostlinné druhy. Zelení obři (44-45) – kde rostou a jak vypadají nejmohutnější stromy naší planety? Počátek měsíce patří dýním – jak v kuchyni, tak i ve výzdobě. Jak nejlépe získat semena dýní pro příští sezónu se dozvíte v dalším díle seriálu o semenaření, tentokrát nazvaném Vybíráme dýně (30-31). Jak vypěstovat zdravý česnek (40-41) – proč a jak mořit a jak předcházet napadení nebezpečnými škůdci?  Kaktusy se vracejí - o pěstování kaktusů jako celoživotním koníčku vypráví Pavel Líznar (32-35). A přidává rady, jak o pichlavé krasavce správně pečovat. 

Šéfkuchař Petr Stupka připravil Lovecké menu (58-60). Kdo rád chystá Vánoční cukroví s předstihem, může se inspirovat recepty čtenářů (61-65). Sychravé podzimní dny si přímo říkají o teplo a živý oheň. Zkuste Kouzla s ohněm a zpestřete své kulinaření flambovanými pokrmy (66-67). Vřes obecný (70-71) patří k univerzálně působícím bylinám. Připravit z něj můžete nejen urologický čaj. Hřebíček je nejen oblíbené koření, ale zároveň patří i mezi přírodní antibiotika (72-73). K přírodním léčebným prostředkům, kterými si můžeme zpestřit jídelníček patří batáty (74) i korejské kimchi (75). Nejen to, jaký je náš pitný režim odhalí jedno ze základní lékařských vyšetření. Co dalšího se pozná z moči? (76). Patříte k těm, kteří zapomínají na preventivní prohlídky u svého praktického lékaře? Pak doporučujeme článek Proč je dobré znát svůj cholesterol? (78).

V listopadovém čísle Receptáře nechybí ani inspirace pro šikovné ruce. Vyrobit si můžete Vykrajovaný svícen (68) či halloweenskou kostru a pavouky (69). Nezapomněli jsme ani na praktické rady v atlase domácího kutila (85-86). Prodlužte si podzim u rakouských jezer (88-89) – co všechno můžete obdivovat v nepříliš vzdáleném Solnohradsku? 

Více...

Receptář 10/2017

Receptář 10/2017

Říjen přikrášlí přírodu pestrobarevnou paletou. Stejně tak může při správné péči zářit naše zahrada. Získejte inspiraci pro podzimní truhlíky, sázejte cibuloviny, připravte se na topnou sezónu. Receptář vám poradí s pěstitelstvím od bonsají až po staré odrůdy jabloní a představí mnoho další inspirace pro kutily i gurmány.

Macešky, vřes nebo okrasná kapusta – to vše se hodí do Podzimního truhlíku(10-11). Zjistěte, jaké květiny mohou rozzářit okenní parapety a balkony i na podzim. Houbaře tentokrát potěšíme přehledem ryzců. Češi je příliš nesbírají, takže když je spolehlivě poznáte, budou Oranžové, černé i bílé (23) ryzce jen vaše. V říjnu se tak trochu těšíme, že si po sklizni na zahrádce odpočineme. Chyba lávky. Pokud Myslíme na podzim (24), začínáme sázet cibuloviny, opravovat nářadí, zakrývat zahradní jezírko a mnoho dalšího. Také byste rádi měli Čerstvé bylinky po celý rok (32-35), ale bojíte se je nešetrně vyrýpnout ze záhonu? Poradíme vám, jak je nejlépe přesadit do květináče a jak o ně pečovat v domácím prostředí.

Může být vápenitá, kyselá, písčitá, bohatá na draslík, bohatá na dusík... Půda je život (36-37) a když jí porozumíme, odmění nás každý rok bohatou úrodou. Víte,Jak se dělá bonsaj (38-41)? Pěstitel Petr Havelka vám poradí, jak na to. Nebo byste radši vysadili nějakou starou, místní odrůdu ovocných stromů? Medulu, Praskulu, Krvavku (44-46) a další polozapomenuté odrůdy jabloní, hrušní a slivoní můžete najít v našem přehledu. U dřeva zůstaneme, ale u toho palivového. Přípravy na topnou sezónu jsou v plném proudu a bez dobře udržovaného nářadí by to nešlo. Údržbu motorové pily lze zvládnout snadno a za pár minut (52). Technika nám ale pomáhá i doma. Náš redakční test tentokrát představí odšťavňovače, které vám pomohou se zpracováním úrody. Je to jednoduché – Co nezavaříte, odšťavníte (54-57).

Oblíbené podzimní dobroty, Cukety a dýně (60-62), vás naučí chutně připravit šéfkuchař Petr Stupka. Čtenářským receptům tentokrát vévodí Brambory (63-67). Pokud jste spíš na sladké, pro jistotu vám poradíme, Jak vyzrát na cukr v krvi (76-77). Ke zdravému životnímu stylu patří také pohyb. Nejlepší je proběhnout se s kamarádem. A Když je ten kamarád králík (82-83), můžete ho cvičit v disciplíně králičího hopu. Jestli jste však spíš kutil než chovatel, přijde vám vhod náš návod na Jednoduchý zahradní stolek ve dvojím vydání (84-85). Máte pocit, že zahrádku a cestování nelze skloubit? Čas sázet tulipány přece může být také Čas vyrazit do Amsterodamu (92-93) na nákupy těch nejkrásnějších cibulek.

Více...

Receptář 9/2017

Receptář 9/2017

Podzim už klepe na dveře a my ze všech sil zavařujeme ovoce a myslíme na houby. Zahrádka je ještě plná života, může krásně kvést a potřebuje údržbu. Pojďte tedy s námi sázet cibuloviny, skladovat ovoce, pečovat o broskvoně, tvořit z kamení a nechat svou zahradu i na podzim rozkvést.

Víte, proč jsou dlužichy, heucherely a tiarely oblíbené? Jsou totiž Moderní a všestranné (10-11). Stejně tak chryzantémy často krášlí podzimní zahrady. Můžete je vidět skoro ve všech barevných provedeních, Jen modrá chybí (18-19). V našem seriálu o škůdcích tentokrát poradíme, co dělat, když máte Mšice na broskvoních (27). Pomůžeme vám zbavit se mšice hnízdotvorné i broskvoňové. Proměnlivé počasí konce léta s sebou přináší různá nachlazení a jiné neduhy. Odpomoci od nich mohou Léčivé kořeny (30-31). Sázíte také na podzim cibuloviny? Tulipány, modřence a lilie je třeba vysázet už v září. Až se jaro zeptá (34-35), odpovíte mu pak rozkvetlým záhonem. Čas výsadeb (36-37) brzy nastane i pro listnaté keře a stromy.

Stále sklízíme plody své práce na zahradě. Jenže co dělat, aby nám jablka nebo hrušky vydržely až do jara? Co nejvíc ovoce až do jara (38-39) bude mít ten, kdo zná nejlepší podmínky pro skladování. Dobré víno je jedním z našich národních pokladů. Proto je třeba citlivě pečovat o vinnou révu. Kvalitně provedený zimní řez zajistí, že se vám na ní neobjeví ESCA, nebezpečný škůdce (40-41). Popustit uzdu své kreativitě můžete po přečtení článku Tvoření z kamení (48-50). Zahradní cesty nejsou zdaleka to jediné, co můžete na zahrádce z kamene vybudovat.

V zářijovém čísle samozřejmě nemůže chybět ani náš redakční test. Tentokrát zkoumáme a posuzujeme zahradní Aku techniku: bez benzinu i kabelu (52-55). I když se houbám zatím moc nechce vystrkovat hlavičky z mlází, Petr Stupka vás navnadí houbovými recepty. Houby zdaleka nejsou jen maso chudých (60-62). Čtenáři představí recepty ze Zvěřiny (63-66). Hodování zakončíme Melounem vodním (74). Možná jste ani netušili, že je to také superpotravina. Josef Šutara, světová kapacita v oblasti hřibovitých hub, nám vysvětlí, proč Není hřib jako hřib (76-79). Než ale na lesy pořádně zaprší, vyrazte raději za podzimním burčákem do Velkých Bílovic. Září je přece (nejen) burčáku čas (80-81). Je dobré pomalu začít dělat zásoby na zimu – nejen ovoce, ale i dřeva. Ale Než se vydáte na dřevo (88), nechte si poradit, jak při topení ušetřit.

Více...

Receptář 8/2017

Receptář 8/2017

Srpen nás láká na dovolenou, ať už exotickou, nebo plnou krásy českých krajů. Opustit zahrádku překypující šťavnatými plody, které si přímo říkají o sklizeň, však není jednoduché. Pokud už přemítáte, jak si udělat zásoby okurek, cibule nebo i dřeva na zimu, poradíme vám, jak na to.

Jste v rodině jedinými nadšenci do zahrádkaření , nebo svou lásku k přírodě předáváte dál? Výchova mezi záhony (10) prozradí, co dětem přináší zapojení do zahradních prací. Hranice mezi užitkovou a okrasnou rostlinou je někdy velmi tenká. Levandulové radosti (28-30) vám poskytnou voňavou inspiraci pro krásu i zdraví. Nastává doba, kdy sklízíme, jíme a také Kvasíme okurky (32-33). Jestli chcete příští rok stejně bohatou úrodu, zkuste jako my kvasit okurková semena. S uchováním cibule poradí Cibulobraní (38-39). A navrch přihazujeme recepty na cibulové pochoutky. Chcete mít doma dechberoucí letničkový záhon, nebo raději méně náročné, atraktivní trvalky? Pomoci při výběru může článek Letničky versus trvalky (42-43).

Růže na zahradě je klasika, ale co Růže na talíři (46-47)? Varianty využití růžových lístků v pokrmech vás určitě překvapí. Velkým zahradám dominují plavecké bazény zvící fotbalového hřiště. Co však umístit na malý pozemek? Vany a vaničky (50-51) slouží nejen ke sběru dešťové vody, mohou být i estetickou dominantou zahrádky. Máte okousané jahody, bylinky i zeleninu? Na vině je nejspíš Plzák: nepřítel, který se jen nerad vzdává (56-57). Představíme různé způsoby, jak s nepříjemným škůdcem zatočit.

Výběrem motorové pily už se nemusíte trápit. Vyzkoušeli jsme je totiž za vás. Příprava dřeva na zimu už není taková námaha, protože Motory řežou za nás (59-62). Po pořádné práci vyhládne, a tak Petr Stupka uvaří Pečenou drůbež z celého světa (64-66). Chybět nebudou ani čtenářské recepty, tentokrát na téma Mořské ryby (67-70). Přeštické nutrie vícebarevné sice také najdete ve vodě, ale místo konzumace probíhají snahy o jejich záchranu. Víc se dočtete v článku Kdo zachrání přeštické nutrie? (84-85). U vodního tématu můžete zůstat a Nakoukněte s námi pod hladinu Rudého moře (86-69). Nebo se držte v našich zeměpisných šířkách a vybudujte krok za krokem Udírnu (90).

Více...

Receptář 7/2017

Receptář 7/2017

Léto už je v plném proudu, alespoň to meteorologické. Na zahradě vidíme první výsledky naší práce a počasí vybízí začít stavět a rekonstruovat. Také už můžeme posedět na zahrádce s přáteli a kromě tradiční grilovačky se pochlubit třeba vlastnoručně postavenou udírnou.

Nové odrůdy hledíků okouzlí ve článku Krása dračích hlav (10-11). Pokud máte plné zuby věčného sekání trávy, nechte se inspirovat, co můžete vysadit místo okrasného trávníku (28-29). Trvalkové záhony nebo půdopokryvné rostliny nevyžadují mnoho péče a zahrádka s nimi zkrásní. Hodí se pro vás spíše vytrvalý hrachor, nebo hrachor vonný? Křehké květinky představí Léto s hrachory (38-39). S návodem na jejich pěstování se můžete těšit na pestrobarevnou podívanou přímo u vás doma. Oku lahodí i upravené Skalky a skalničky (40-42). V červencovém čísle najdete i návod na množení sklaniček.

Poradíme, Jak na choroby a škůdce (44-45), kteří napadají ovoce a zeleninu. Dejte sbohem padlí, šedé hnilobě a škodlivému hmyzu. Abyste zůstali v obraze, nevynechejte Nové trendy v pěstování (48-49), které představí několikadruhové nádoby, pěstování bez nádoby nebo pestrobarevnou zeleninu. A proč vlastně nezkusit na zahrádce trochu Kouzlení s barvami (52-53)? Jak správně a systematicky postupovat při rekonstrukci zahrady přiblíží článek Stavební prvky na zahradě (54-55). A až bude hotová, můžete na ni postavit skvělou udírnu. Udící tipy a triky prozradí Devětkrát o uzení (60-61).

Zdravou a osvěžující letní salátovou inspiraci (62-64) přinese šéfkuchař Petr Stupka. Čtenáři představí ty nelepší Grilované dobroty (65-68). Seriál zdraví poučí o rizicích cestování – Hrozí vám trombóza (80-81)? Chybět nesmí ani redakční test. Tentokrát jsme se zaměřili na sledovací zařízení pro naše čtyřnohé miláčky. Přesvědčte se, zda Mazlíčky pohlídá GPS (84-87) dobře.

Více...

Receptář 6/2017

Receptář 6/2017

Červen je měsíc zahrádkáři dlouho toužebně očekávaný. Nejen pro množství květů v okrasné zahradě, ale také pro první dozrávající ovoce. Zvýšenou péči musíme v tomto období věnovat nedávno vysazené zelenině. Proto jsme se do červnového čísla snažili připravit nejen inspiraci pro ty, kteří zahradu budují, ale také osvědčené rady, jak získat bohatou a kvalitní úrodu.

Magnetem červnové okrasné zahrady jsou bezesporu růže. Představíme vám poněkud netradiční kultivary, které svými květy připomínají karafiáty (10-12). Pokud rádi experimentujete, zkuste vypěstovat vlastní zázvor v květináči (18). Poradíme vám, Jak ochránit rajčata a okurky před škůdci a chorobami (24-25) i jak předcházet deformacím a poruchám plodů (30).

Stále větší oblibě se těší výsadby do kamínků a do štěrku. Jak nejlépe takové záhony připravit a kterým rostlinám taková výsadba nejlépe vyhovuje (44-46). Představíme vám čtyři novinky na trhu se zahradními sekačkami, které jsme vyzkoušeli jak v optimálních podmínkách, tai k i po dešti (50-53). V červnovém čísle samozřejmě najdete také řadu rad a tipů našich odborných spolupracovníků.

Jak vybudovat a zajímavě osázet zahradní jezírko se dočtete v článku Příjemné chvíle u jezírka (54-57). Prostor na stránkách Receptáře dostal i další z živlů, oheň, tentokrát v podobě otevřeného ohniště (58-60). Šéfkuchař Petr Stupka připravil recepty z mletého a sekaného masa (64-66). Těšit se můžete také na osvědčené recepty na ovocné knedlíky od čtenářů Receptáře (67-71).

Klíšťata můžeme chytit nejen na procházce lesem, ale i při práci či odpočinku na zahradě. Jak se nejlépe chránit před napedením vám poradíme v článku Pozor na klíšťata! (77-79).

Více...

Receptář 5/2017

Receptář 5/2017

Práce v zahrádkách se roztočila na plné obrátky. Proto vám v květnovém čísle Receptáře přinášíme praktické rady pro usnadnění péče o okrasnou i užitkovou část zahrady.

Pokud máte chuť zkusit v truhlících pěstovat něco méně tradičního, představíme vám novinku do truhlíku - osteospermum (8-9). Známé i neznámé popínavé letničky - kdy, které a kam nejlépe vysadit? Jejich rychlý růst ocení nejen majitelé pergol, ale i ti, kteří touží po rychlém zútulnění balkonu (16-17).

Těm, kteří se pustili do semenaření poradí Petr Dostálek jak nejlépe získat kvalitní osivo z ředkviček (20-24). Také každoročně  svádíte marný boj o úrodu s nenasytnými plzáky? V článku Mnoho slimáků, mnoho starostí... najdete rady, jak se před nimi nejefektivněji bránit (26-28). Pěstování česneku se mezi zahrádkáři těší stále větší oblibě. Pod názvem Najděte si svého česnekáře vám v květnovém čísle přinášíme velký rozhovor s jeho šlechtitelem a pěstitelem Janem Kozákem (34-37).

K důležitým pomocníkům při údržbě zahrad patří křovinořezy. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a které se budou nejlépe hodit pro vaše podmínky (50-51)? V květnovém čísle samozřejmě najdete také řadu rad a tipů našich odborných spolupracovníků. 

Co všechno byste měli vědět, než se pustíte do rekonstrukce zahrady. To se dozvíte na příkladu ideálního řešení zahady v článku Zahrada na práci i k odpočinku (40-41). Inspiraci pro zpříjemnění posezení na terase najdete v článku Zelený pokojíček (44-45).

Šéfkuchař Petr Stupka nabízí recepty na Lehká zeleninová jídla, mezi surovinami nechybí ani oblíbená sezónní zelenina, tedy chřest a rebarbora (58-60). Čtenářským receptům tentokrát vévodí sladkovodní ryby (61-63).

Obivujete jedinečná řemesla? Pak přijměte pozvání k výletu do Betléma na kraji Hlinska. Právě tam je v provozu unikátní tkalcovna žinilky (76-77). Nizozemský ráj jarních cibulovin vám v reportáži Tulipány, hyacinty, narcisy a záplava barev. To je Keukenhow! přiblíží Jan Lodl (90-92). 

Více...

Receptář 4/2017

Receptář 4/2017

Jaro je tu ve své plné kráse. Ale zkušení zahrádkáři vědí, že se záplavou květů začíná také kolotoč zahradních prací. Budeme rádi, když vám bude časopis Receptář dobrým rádcem nejen při výběru rostlin, ale také při pozdější péči o ně. Věříme, že v aktuálním, dubnovém čísle, si každý najde to své téma.

V článku Růže – šampionky (8-9) vám představíme 8 růží, které se pyšní cenami z mezinárodních soutěží. A věřte, že tam se necení pouze krása. Milujete bylinky? Pak nezapomeňte, že je Čas setí a sázení (36-38). Zavlažovací truhlíky (16-17) – vám ušetří spoustu času s péčí o rostliny. Co všechno v nich můžete pěstovat a jak dosáhnout největších úspěchů? Rady jak pěstovat jahody i na malé ploše najdete v článku Na záhon i do květináče  (22-23). Váháte, které třešně pořídit? Pak se vám bude hodit článek, který představuje Odrůdy třešní podle ranosti (24-25).

Pondělí Velikonoční letos připadá na 17. dubna. Není tedy divu, že 16 stran tohoto čísla patří velikonočním tipům a trikům. Klára Franc Vavříková připravila inspirativní velikonoční aranžmá, které můžete zvládnout i vy – Cinerarie neboli starčeky (28-29). Zajíček Furoshiki (62-65) – inspirace z Japonska na originální zabalení velikonoční nadílky. Šéfkuchař Petr Stupka nabízí rady a recepty na Sváteční jehněčí (50-53). Nechybí ani recepty na sladké i slané dobroty Velikonoční inspirace (54-57). Recepty čtenářů se tentokrát zaměřily na Jarní zeleninu v kuchyni (58-61).

Ve 4. díle seriálu Přírodní antibiotika (68-69) se seznámíte s křenem selským a jeho využitím. Jak předcházet infekcím močových cest poradí Voda: základ zdraví (60-61).

V dubnovém čísle časopisu Receptář je speciální příloha Čtenáři Receptáře doporučují. Představeno je 20 firem, které získaly od sedmitisícové poroty čtenářů Receptáře ocenění v jednotlivých kategoriích.

Více...

Receptář 3/2017

Receptář 3/2017

S prvními jarními paprsky příroda začíná téměř zázračně ožívat. Můžeme se nejen kochat květy sněženek, bledulí a čemeřic, ale zároveň je nejvyšší čas pustit se do příprav zahradní sezóny. Věříme, že v březnovém čísle Receptáře si na své přijdou jak majitelé okrasných, tak i užitkových zahrad, ale i ti, kteří jsou odkázáni jen na okenní parapety či terasy.

Trávník potřebuje po zimě důkladně provzdušnit. Vyzkoušeli jsme tři stroje, které vám vertikutaci usnadní (50-51). Ne všude se však trávníku daří. Zkuste jej nahratit něčím jiným. Výběr vhodných půdopokryvných rostlin na slunce i do stínu pro vás připravila Daniela Dušková (26-27). Které okrasné keře a jak nejlépe v tomto období ořezat či tvarovat? Praktické rady najdete v článku Klestíme, tvarujeme, množíme (40-43).

Nemůžete se dočkat pestře osázených truhlíků? Poradíme vám, co do nich vysadit v době, kdy je ještě pro muškáty a petúnie příliš chladno: Tři sezony v jednom truhlíku (36-37).

Nevadlec patří k rostliinám, které pěstujeme především pro atraktivní květenství. Oblíbený je i jako sušená květina. Kam a který nevadlec vysadit? (38-39). Pokojové rostliny nemusíme pěstovat pouze v květináči. Růst mohou i zavěšené na niti. Jak připravit mechovou kouli známou jako kodekama? (34-35)

Oblibě mezi majiteli menších zahrad se těší sloupovité jabloně. Poradíme vám nejen jak je sázet a pěstovat, ale nač si dát pozor při jejich výběru (46-48).

Nejlepší recepty na postní jídla pro vás vybral Petr Stupka (62-64). Sedm stran je věnováno velikonočnímu pečení, tedy  receptům na tradiční i netraniční velikonoční dobroty (65-71).

Od ledna 2017 se u nás po několika letech opět šíří ptačí chřipka. Praktické rady pro chovatele drůbeže v případě zjištění nákazy přinášíme na straně 84.

Na své si přijdou i milovníci zdravých potravin. Další pokračování seriálu o superpotravinách vám představí mořské řasy (80). Léčebnou kúru z červené řepy najdete na straně 75.

Redakčním testům jsme tentokrát podrobili 7 přístrojů na přípravu smoothie. Jak si malé či větší přístroje vedly při mixování ovoce a zeleniny? To se dozvíte na stranách 58-61. S tématem úzce článek Jarní očista (82), kde najdete rady pro vhodné kombinace smoothies.

Více...

Receptář 2/2017

Receptář 2/2017

Zima pomalu odchází a je nejvyšší čas se rozmyslet, co letos na zahradě změníme. K tomu jsme se vám snažili přinést co nejvíce inspirace. Postupně se objevují první poslové jara. Talovíny, sněženky a bledule dokáží vytvořit nádherné barevné koberce. Ke slovu se hlásí také časně kvetoucí keře – muchovníky, vilíny (10-11). Pokud takové keře na zahradě nemáte, poradíme vám, které dřeviny si můžete přirychlit doma ve váze (20-21).

Dozvíte se, jak a kdy správně provádět zimní řez révy vinné (33). Milovníci zeleniny se mohou těšit na článek o lahůdkové zelenině (34-35), na spoustu zajímavostí a receptů, kde hrají prim kedlubny (36-37), na své si přijdou i příznivi špenátu a mangoldu (38-39). 

Inspiraci pro zpestření okrasné části zahrady najdete v článku Daniely Duškové Listnaté keře jako solitéry (46-47). Užitečné rady podle čeho vybírat stroje na čištění trávníku připravil Jaromír Malich (50-51).

V redakci jsme otestovali 7 pomocníků pro pohodlnější vaření. Ocení je především ti, kteří by si rádi pochutnali na jídlech, která vyžadují delší vaření, ale i ti, kteří nemají například na chatě či chalupě příliš velký prostor na vaření. Při testování se jeden z redakčních stolů proměnil v kuchyňskou linku, které kralovalo sedm hrnců. Většina byla určena pro pomalé vaření, nechyběly ani multifunkční hrnce a jeden hrnec typu sous-vide, určený pro vaření ve vakuu (54-58). 

Petr Stupka vybral své nejoblíbenější zabijačkové recepty (62-64). Nechybí ani čtenářské recepty, tentokrát na téma syté polévky (65-67). Seriál věnovaný superpotravinám zacílil v únorovém čísle na lněné semeno (76).

Rubrika Pro šikovné ruce připomíná, že se blíží svátek sv. Valentýna. Náramky splétané z bavlněných přízí můžete použít nejen jako náramek přátelství, ale i jako drobný valentýnský dárek, zvlášť, když zvolíte jako hlavní motiv srdce (68). Srdce můžete poskládat i z látkového ubrousku. Vybrat si můžete hned ze tří různých způsobů (69).

Více...

Receptář 1/2017

Receptář 1/2017

Začátek nového roku je i startem dalšího ročníku časopisu Receptář. Při té příležitosti jsme pro vás připravili zbrusu nový grafický kabát. Změna se týká nejen vzhledu titulní strany, ale snažili jsme se časopis co nejvíce zpřehlednit a volbou nového písma zpříjemnit čtení. Receptář nadále vychází v rozsahu 100 stran, na kterých vám přinášíme pestré čtení. 

Leden patří k měsícům, kdy si můžeme od intenzivní práce na zahradě více odechnout a zároveň se můžeme začít těšit na novou sezónu. O to víc nás potěší květy rostlin, které si poradí i s nevlídným zimním počasím, například čemeřice (10-11). I v zimních měsících si můžete vypěstovat vlastní vitaminy. Z čeho, kdy a jak získat lahodné a zdravé klíčky poradí Daniela Dušková (32-33). Dočtete se o výhodách a správném způsobu horkého kompostování (38), nechybí rady pro včasnou přípravu půdy (52-53). Seznámit se můžete i s méně známými druhy šalvějí (40-41), které mohou v létě prozářit vaši zahradu. Nechybí ani články, díky kterým můžete plánovat další zvelebování zahrady. K takovým patří rady jak nejlépe vysadit větrolamy, které váš pozemek ochrání nejen před větrem, ale i mrazem (42-43) nebo inspirace k využití treláži a konstrukcí pro popínavé rostliny.

Pokud uvažujete o nákupu kávovaru, pak nepřehlédněte redakční test. V redakci jsme otestovali 6 kávovarů na kapsle a naše postřehy najdete na stranách 58-61. Nechybí ani oblíbené recepty Petra Stupky, tentokrát věnované kvašeným potravinám (62-64). Čtenářské recepty mají tentokrát společného jmenovatele dietní sladkosti.

Nechybí ani inspirace pro tvořivé: z kukuřičného provázku si můžete vyrobit krabičku na drobnosti (70), za pomoci šablony a barvy vyčarujete z plechovek originální dózy ( 71) a z pozinkovaného drátu zas drátěné košíčky (73).

Nový seriál vám představí superpotraviny, v lednovém čísle se seznámíte s plody kustovnice čínské – goji (78). Po období sváteční holdování tučným pokrmům a alkoholu by měla přijít na řadu zvýšená péče o náš organismus. Poradíme vám, které rostliny nejlépe pomohou s regenerací jater (80-81). Pokud bydlíte v oblasti, kde je úklid sněhu nezbytnou nutností, pak oceníte přehled systémů na odklízení sněhu (88-90).

Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS