Receptář 10/2017

Receptář 10/2017

Říjen přikrášlí přírodu pestrobarevnou paletou. Stejně tak může při správné péči zářit naše zahrada. Získejte inspiraci pro podzimní truhlíky, sázejte cibuloviny, připravte se na topnou sezónu. Receptář vám poradí s pěstitelstvím od bonsají až po staré odrůdy jabloní a představí mnoho další inspirace pro kutily i gurmány.

Macešky, vřes nebo okrasná kapusta – to vše se hodí do Podzimního truhlíku(10-11). Zjistěte, jaké květiny mohou rozzářit okenní parapety a balkony i na podzim. Houbaře tentokrát potěšíme přehledem ryzců. Češi je příliš nesbírají, takže když je spolehlivě poznáte, budou Oranžové, černé i bílé (23) ryzce jen vaše. V říjnu se tak trochu těšíme, že si po sklizni na zahrádce odpočineme. Chyba lávky. Pokud Myslíme na podzim (24), začínáme sázet cibuloviny, opravovat nářadí, zakrývat zahradní jezírko a mnoho dalšího. Také byste rádi měli Čerstvé bylinky po celý rok (32-35), ale bojíte se je nešetrně vyrýpnout ze záhonu? Poradíme vám, jak je nejlépe přesadit do květináče a jak o ně pečovat v domácím prostředí.

Může být vápenitá, kyselá, písčitá, bohatá na draslík, bohatá na dusík... Půda je život (36-37) a když jí porozumíme, odmění nás každý rok bohatou úrodou. Víte,Jak se dělá bonsaj (38-41)? Pěstitel Petr Havelka vám poradí, jak na to. Nebo byste radši vysadili nějakou starou, místní odrůdu ovocných stromů? Medulu, Praskulu, Krvavku (44-46) a další polozapomenuté odrůdy jabloní, hrušní a slivoní můžete najít v našem přehledu. U dřeva zůstaneme, ale u toho palivového. Přípravy na topnou sezónu jsou v plném proudu a bez dobře udržovaného nářadí by to nešlo. Údržbu motorové pily lze zvládnout snadno a za pár minut (52). Technika nám ale pomáhá i doma. Náš redakční test tentokrát představí odšťavňovače, které vám pomohou se zpracováním úrody. Je to jednoduché – Co nezavaříte, odšťavníte (54-57).

Oblíbené podzimní dobroty, Cukety a dýně (60-62), vás naučí chutně připravit šéfkuchař Petr Stupka. Čtenářským receptům tentokrát vévodí Brambory (63-67). Pokud jste spíš na sladké, pro jistotu vám poradíme, Jak vyzrát na cukr v krvi (76-77). Ke zdravému životnímu stylu patří také pohyb. Nejlepší je proběhnout se s kamarádem. A Když je ten kamarád králík (82-83), můžete ho cvičit v disciplíně králičího hopu. Jestli jste však spíš kutil než chovatel, přijde vám vhod náš návod na Jednoduchý zahradní stolek ve dvojím vydání (84-85). Máte pocit, že zahrádku a cestování nelze skloubit? Čas sázet tulipány přece může být také Čas vyrazit do Amsterodamu (92-93) na nákupy těch nejkrásnějších cibulek.

 

 

2017_10_obsah

2017_10_titulka

   
Na návštěvě u Báry Basikové Od ruchu velkoměsta odpočívám na chalupě 6–9
   
Podzimní truhlík 10–11
Zahrádkářův rok 12–16
Lunární kalendář 17
Čerstvé chutná nejlépe 18–19
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 20–22
Oranžové, černé i bílé (houby) 23
Myslíme na podzim 24
Tipy Ludmily Duškové 26–27
Pod štítky číhá zhouba (škůdci) 28
Borůvka, Kalina, Pivoňka, Kustovnice (Vlastimil Šindelář) 29
Malé broskvoně, Sypavka na borovicích, Strupovitost (Jan Kopřiva) 30
Chloróza magnolie (Josef Gall) 31
Čerstvé bylinky po celý rok 32–35
Půda je život 36–37
Jak se dělá bonsaj 38–41
Loupeme fazole (semenaření) 42–43
Medula, Praskula, Krvavka (krajové odrůdy) 44–46
Zahradní abeceda 47
Všemi smysly (zahradní inspirace) 48–49
Rýč a motyka, nebo stroj? (technika) 50–51
   
Údržba motorové pily snadno a za pár minut 52–53
Co nezavaříte, odšťavníte (testování) 54–57
Zateplení šetří peníze 58–59
   
Cukety a dýně (recepty Petra Stupky) 60–62
Brambory (recepty čtenářů) 63–67
Sušíme úrodu (vybrané rady) 68
   
Pomněnkové zrcadlo 70
Peříčková záložka 71
   
Poradna Valdemara Grešíka, Přírodní antibiotika, Horoskop 72–75
Jak na cukr v krvi 76–77
Červená řepa (superpotravina) 78
   
Okouzlující společnice (sibiřská kočka) 80–81
Když je králík kamarád (reportáž) 82–83
Jednoduchý zahradní stolek ve dvojím vydání (krok za krokem) 84–85
Atlas domácího kutila 87–88
Šestkrát v Babiččině údolí 90
Výstavy a veletrhy 91
Čas sázet tulipány (cestování) 92–93
Když je máma míč (kachny) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

Předplaťte si Receptář

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS