Receptář 11/2017

Receptář 11/2017

Listopad je předposledním měsícem roku a zároveň příležitostí připravit zahradu na zimu. Co všechno bychom měli stihnout, než začne mrznout? Je čas připravit si nádherné jaro (18-21) – které cibuloviny můžeme kombinovat, jak a kam je nejlépe vysadit, aby vynikla jejich krása?

Jak už název měsíce napovídá, opomenout bychom neměli ani padající listí. Určitě bychom se jej ze zahrady neměli zbavovat. Dozvíte se nejen Proč se radovat z listí, ale také jak jej nejlépe v zahradě využít. Kolem stromů se točí i další články. Pravěk globalizace (24-25) reprezentují podle Václava Větvičky nepůvodní rostlinné druhy. Zelení obři (44-45) – kde rostou a jak vypadají nejmohutnější stromy naší planety? Počátek měsíce patří dýním – jak v kuchyni, tak i ve výzdobě. Jak nejlépe získat semena dýní pro příští sezónu se dozvíte v dalším díle seriálu o semenaření, tentokrát nazvaném Vybíráme dýně (30-31). Jak vypěstovat zdravý česnek (40-41) – proč a jak mořit a jak předcházet napadení nebezpečnými škůdci?  Kaktusy se vracejí - o pěstování kaktusů jako celoživotním koníčku vypráví Pavel Líznar (32-35). A přidává rady, jak o pichlavé krasavce správně pečovat. 

Šéfkuchař Petr Stupka připravil Lovecké menu (58-60). Kdo rád chystá Vánoční cukroví s předstihem, může se inspirovat recepty čtenářů (61-65). Sychravé podzimní dny si přímo říkají o teplo a živý oheň. Zkuste Kouzla s ohněm a zpestřete své kulinaření flambovanými pokrmy (66-67). Vřes obecný (70-71) patří k univerzálně působícím bylinám. Připravit z něj můžete nejen urologický čaj. Hřebíček je nejen oblíbené koření, ale zároveň patří i mezi přírodní antibiotika (72-73). K přírodním léčebným prostředkům, kterými si můžeme zpestřit jídelníček patří batáty (74) i korejské kimchi (75). Nejen to, jaký je náš pitný režim odhalí jedno ze základní lékařských vyšetření. Co dalšího se pozná z moči? (76). Patříte k těm, kteří zapomínají na preventivní prohlídky u svého praktického lékaře? Pak doporučujeme článek Proč je dobré znát svůj cholesterol? (78).

V listopadovém čísle Receptáře nechybí ani inspirace pro šikovné ruce. Vyrobit si můžete Vykrajovaný svícen (68) či halloweenskou kostru a pavouky (69). Nezapomněli jsme ani na praktické rady v atlase domácího kutila (85-86). Prodlužte si podzim u rakouských jezer (88-89) – co všechno můžete obdivovat v nepříliš vzdáleném Solnohradsku? 

 

Receptář 11/ 2017 obsah

Receptář 11/ 2017 titulní strana 

   
Na návštěvě u Maroše Kramára K zahradě jsem si musel najít cestu 6–9
   
Jak získat hennu 10–11
Zahrádkářův rok 12–16
Lunární kalendář 17
Je čas připravit si nádherné jaro (cibuloviny) 18–21
Tipy Ludmily Duškové 22–23
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 24–26
Kedlubny praskají, Odumírají listy celeru, Kompostér ano, nebo ne? (Jan Kopřiva) 28
Právenka červená (Vlastimil Šindelář), Deformace paprik (Josef Gall) 29
Vybíráme dýně (semenaření) 30–31
Kaktusy se vracejí 32–35
Prvosenka bezlodyžná 36–37
Nenáročný elegán (fíkus) 38–39
Jak vypěstovat zdravý česnek 40–41
Obtížná vlnatka 42
Zahradní abeceda 43
Zelení obři (zajímavé stromy) 44–45
Proč se radovat z listí 46–49
Květiny v náboženství 50
Naši šlechtitelé 52
   
Pro pěkné posezení (zahradní nábytek) 54–55
Vysavače (vyzkoušeli jsme)  56–57
   
Lovecké menu (recepty Petra Stupky) 58–60
Vánoční cukroví (recepty čtenářů) 61–65
Kouzla s ohněm (flambování) 66–67
   
Vykrajovaný svícen 68
Kostra za dveřmi 69
   
Poradna Valdemara Grešíka, Přírodní antibiotika, Batáty, Horoskop 70–74
Kimchi (superpotravina) 75
Co se pozná z moči? 76
Nezapomínejte na paměť 77
Proč je dobré znát svůj cholesterol? 78
Aby nám život nezhořkl… 79
   
Kde potkat koburské skřivany (chovatelství) 80–81
Není proč se malování bát 82–83
Atlas domácího kutila 85–86
Prodlužte si podzim u rakouských jezer (cestování) 88–89
Podzimní variace Marty Studené (recepty z Flory Olomouc) 90–91
Nejlepší recepty z Litoměřic 92
Výstavy a veletrhy 93
Císař, nebo vůl? (los) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

 

Předplaťte si Receptář

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS