Receptář 5/2017

Receptář 5/2017

Práce v zahrádkách se roztočila na plné obrátky. Proto vám v květnovém čísle Receptáře přinášíme praktické rady pro usnadnění péče o okrasnou i užitkovou část zahrady.

Pokud máte chuť zkusit v truhlících pěstovat něco méně tradičního, představíme vám novinku do truhlíku - osteospermum (8-9). Známé i neznámé popínavé letničky - kdy, které a kam nejlépe vysadit? Jejich rychlý růst ocení nejen majitelé pergol, ale i ti, kteří touží po rychlém zútulnění balkonu (16-17).

Těm, kteří se pustili do semenaření poradí Petr Dostálek jak nejlépe získat kvalitní osivo z ředkviček (20-24). Také každoročně  svádíte marný boj o úrodu s nenasytnými plzáky? V článku Mnoho slimáků, mnoho starostí... najdete rady, jak se před nimi nejefektivněji bránit (26-28). Pěstování česneku se mezi zahrádkáři těší stále větší oblibě. Pod názvem Najděte si svého česnekáře vám v květnovém čísle přinášíme velký rozhovor s jeho šlechtitelem a pěstitelem Janem Kozákem (34-37).

K důležitým pomocníkům při údržbě zahrad patří křovinořezy. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a které se budou nejlépe hodit pro vaše podmínky (50-51)? V květnovém čísle samozřejmě najdete také řadu rad a tipů našich odborných spolupracovníků. 

Co všechno byste měli vědět, než se pustíte do rekonstrukce zahrady. To se dozvíte na příkladu ideálního řešení zahady v článku Zahrada na práci i k odpočinku (40-41). Inspiraci pro zpříjemnění posezení na terase najdete v článku Zelený pokojíček (44-45).

Šéfkuchař Petr Stupka nabízí recepty na Lehká zeleninová jídla, mezi surovinami nechybí ani oblíbená sezónní zelenina, tedy chřest a rebarbora (58-60). Čtenářským receptům tentokrát vévodí sladkovodní ryby (61-63).

Obivujete jedinečná řemesla? Pak přijměte pozvání k výletu do Betléma na kraji Hlinska. Právě tam je v provozu unikátní tkalcovna žinilky (76-77). Nizozemský ráj jarních cibulovin vám v reportáži Tulipány, hyacinty, narcisy a záplava barev. To je Keukenhow! přiblíží Jan Lodl (90-92). 

Receptář 5/2017 obsah

 

Receptář 5/2017 titulní strana 

 

   
Na návštěvě u Pavla Nového: Zelenina ze zahrádky chutná lépe 4–6
   
Novinka do truhlíku (osteospermum) 8–9
Zahrádkářův rok 10–14
Lunární kalendář 15
Známé i neznámé (letničky) 16–17
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 18–20
Tipy Ludmily Duškové 22–23
Vybíráme ředkvičky (semenaření) 24–25
Mnoho slimáků, mnoho starostí… 26–28
Moruše (Vlastimil Šindelář) 29
Hnojení rajčat, Páskovky hajní, Škodí švestkám (Jan Kopřiva) 30
Stromková růže v zimní zahradě 31
Nenasytné nesytky 32
Skvrny na kávovníku (Josef Gall) 33
Najděte si svého česnekáře (rozhovor) 34–37
Krása, nebo kýč? 38–39
Zahrada na práci i k odpočinku 40–41
Kroměřížské zahrady 42–43
Zelený pokojíček (terasy) 44–45
Zahradní abeceda 48
Padání klíčních rostlin 49
Křovinořezy 50–54
   
Pomalé vaření 56–57
Lehká zeleninová jídla (recepty Petra Stupky) 58–60
Sladkovodní ryby (recepty čtenářů) 61–63
Maminkám k svátku (moučníky) 64–65
   
Poradna Valdemara Grešíka, Horoskop 66–67
Přírodní antibiotika 68–70
Přírodní medicína 71
Mrkev (superpotraviny) 72
Také chrápete? 73
   
Medový balzám na rty 74
Ptáčci zpěváčci, Korkové lodičky 75
   
Žinylka žije (řemeslo) 76–77
Atlas domácího kutila 79–80
Natíráme… 81–83
Výstavy a veletrhy 84
Co s tekutým odpadem 85
Šikovní spojenci (indičtí běžci) 86–87
Lovecký aristokrat, Poradna pro chovatele psů a koček 88–89
Keukenhof (cestování) 90–92
Jako ve Zvonokosech (divoký králík) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

Předplaťte si Receptář

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS