Receptář 6/2017

Receptář 6/2017

Červen je měsíc zahrádkáři dlouho toužebně očekávaný. Nejen pro množství květů v okrasné zahradě, ale také pro první dozrávající ovoce. Zvýšenou péči musíme v tomto období věnovat nedávno vysazené zelenině. Proto jsme se do červnového čísla snažili připravit nejen inspiraci pro ty, kteří zahradu budují, ale také osvědčené rady, jak získat bohatou a kvalitní úrodu.

Magnetem červnové okrasné zahrady jsou bezesporu růže. Představíme vám poněkud netradiční kultivary, které svými květy připomínají karafiáty (10-12). Pokud rádi experimentujete, zkuste vypěstovat vlastní zázvor v květináči (18). Poradíme vám, Jak ochránit rajčata a okurky před škůdci a chorobami (24-25) i jak předcházet deformacím a poruchám plodů (30).

Stále větší oblibě se těší výsadby do kamínků a do štěrku. Jak nejlépe takové záhony připravit a kterým rostlinám taková výsadba nejlépe vyhovuje (44-46). Představíme vám čtyři novinky na trhu se zahradními sekačkami, které jsme vyzkoušeli jak v optimálních podmínkách, tai k i po dešti (50-53). V červnovém čísle samozřejmě najdete také řadu rad a tipů našich odborných spolupracovníků.

Jak vybudovat a zajímavě osázet zahradní jezírko se dočtete v článku Příjemné chvíle u jezírka (54-57). Prostor na stránkách Receptáře dostal i další z živlů, oheň, tentokrát v podobě otevřeného ohniště (58-60). Šéfkuchař Petr Stupka připravil recepty z mletého a sekaného masa (64-66). Těšit se můžete také na osvědčené recepty na ovocné knedlíky od čtenářů Receptáře (67-71).

Klíšťata můžeme chytit nejen na procházce lesem, ale i při práci či odpočinku na zahradě. Jak se nejlépe chránit před napedením vám poradíme v článku Pozor na klíšťata! (77-79).

Receptář 6/2017 obsah

Receptář 6/2017 titulní strana

   
Na návštěvě u Daniely Šinkorové Oblíbené italské jídlo stále hledám 6–8
   
Růže jako karafiáty 10–12
Zahrádkářův červen 14–18
Lunární kalendář 19
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 20–22
Jak ochránit rajčata a okurky 24–25
Tipy Ludmily Duškové 26–27
Lalokonosci, Jak využít slepičince, Pořádek, nebo nepořádek? (Jan Kopřiva) 28
Nebezpečí pod štítky (škůdci) 29
Trápení s rajčaty 30
Drvopleň, Antraknóza ořešáku (Josef Gall) 32
Podporujeme opylovače (semenaření) 34–35
Co dělat pro dobrou úrodu 36–39
Jaké květiny na hřbitov? 40–41
Neobyčejně obyčejný jetel 42–43
Květiny ve štěrku 44 a 46
Zahradní abeceda 47
Už rostou (houby) 48
Plíseň révová u drobných pěstitelů révy 49
Co nového mezi sekačkami 50–53
Příjemné chvíle u jezírka 54–57
   
Krása otevřeného ohně 58–60
Pálené, nebo betonové? (střešní tašky) 61
Voňavý deodorant bez chemie, Vějíř pro horké dny (pro šikovné ruce) 62–63
   
Mleté a sekané maso nejen na grilu (recepty Petra Stupky) 64–66
Ovocné knedlíky (recepty čtenářů) 67–71
   
Poradna Vladimíra Grešíka, Horoskop 72–73
Přírodní antibiotika 74
Bylinky proti lupům 76
Pozor na klíšťata! 77–79
Aloe (superpotravina) 80
   
Jak moravští modří rychle rostou (chovatelství) 82–83
Atlas domácího kutila 85–86
Zahrádkářská stolička (návod) 88–89
Z výstav v Olomouci a v Lysé nad Labem 90–91
Výstavy a veletrhy 92
Kefalonia – trochu jiné Řecko 93
Jak se zapomenout se slepicí (fejetonově) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97

  

Předplaťte si Receptář

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS