Receptář 8/2017

Receptář 8/2017

Srpen nás láká na dovolenou, ať už exotickou, nebo plnou krásy českých krajů. Opustit zahrádku překypující šťavnatými plody, které si přímo říkají o sklizeň, však není jednoduché. Pokud už přemítáte, jak si udělat zásoby okurek, cibule nebo i dřeva na zimu, poradíme vám, jak na to.

Jste v rodině jedinými nadšenci do zahrádkaření , nebo svou lásku k přírodě předáváte dál? Výchova mezi záhony (10) prozradí, co dětem přináší zapojení do zahradních prací. Hranice mezi užitkovou a okrasnou rostlinou je někdy velmi tenká. Levandulové radosti (28-30) vám poskytnou voňavou inspiraci pro krásu i zdraví. Nastává doba, kdy sklízíme, jíme a také Kvasíme okurky (32-33). Jestli chcete příští rok stejně bohatou úrodu, zkuste jako my kvasit okurková semena. S uchováním cibule poradí Cibulobraní (38-39). A navrch přihazujeme recepty na cibulové pochoutky. Chcete mít doma dechberoucí letničkový záhon, nebo raději méně náročné, atraktivní trvalky? Pomoci při výběru může článek Letničky versus trvalky (42-43).

Růže na zahradě je klasika, ale co Růže na talíři (46-47)? Varianty využití růžových lístků v pokrmech vás určitě překvapí. Velkým zahradám dominují plavecké bazény zvící fotbalového hřiště. Co však umístit na malý pozemek? Vany a vaničky (50-51) slouží nejen ke sběru dešťové vody, mohou být i estetickou dominantou zahrádky. Máte okousané jahody, bylinky i zeleninu? Na vině je nejspíš Plzák: nepřítel, který se jen nerad vzdává (56-57). Představíme různé způsoby, jak s nepříjemným škůdcem zatočit.

Výběrem motorové pily už se nemusíte trápit. Vyzkoušeli jsme je totiž za vás. Příprava dřeva na zimu už není taková námaha, protože Motory řežou za nás (59-62). Po pořádné práci vyhládne, a tak Petr Stupka uvaří Pečenou drůbež z celého světa (64-66). Chybět nebudou ani čtenářské recepty, tentokrát na téma Mořské ryby (67-70). Přeštické nutrie vícebarevné sice také najdete ve vodě, ale místo konzumace probíhají snahy o jejich záchranu. Víc se dočtete v článku Kdo zachrání přeštické nutrie? (84-85). U vodního tématu můžete zůstat a Nakoukněte s námi pod hladinu Rudého moře (86-69). Nebo se držte v našich zeměpisných šířkách a vybudujte krok za krokem Udírnu (90).

 

Receptář 8/ 2017 obsah

 Receptář 8/2017 titulní strana

   
Na návštěvě u Heidi Janků Heidi, zpěvačka z Ostravy 6–9
   
Výchova mezi záhony 10
Zahrádkářův srpen 12–16
Lunární kalendář 17
Tykve v mnoha podobách 18–19
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 20–22
Tipy Ludmily Duškové 24–25
Jak uchovat vláhu? 26
Levandulové radosti 28–30
Kvasíme okurky (semenaření) 32–33
Proč kosmatec uhnívá, Nestejnoměrné vzcházení brambor, Svilušky na okurkách (Jan Kopřiva) 34
Rostliny v jezírku (Vlastimil Šindelář) 35
Nevítaná návštěva (škůdci) 36
Předivky, molovky a klíněnky (Josef Gall) 37
Cibulobraní 38–39
Velký návrat moruší 40–41
Letničky versus trvalky 42–43
Žijeme na zahradě 44–45
Růže na talíři 46–47
Květiny v kanceláři 48–49
Vany a vaničky 50–51
Říká se jí oskeruša 52
Zahradní abeceda 53
Skleník 54–55
Plzák: nepřítel, který se jen nerad vzdává (plzák španělský) 56–58
   
Motory řežou za nás (vyzkoušeli jsme řetězové pily) 59–62
   
Pečená drůbež z celého světa (recepty Petra Stupky) 64–66
Mořské ryby (recepty čtenářů) 67–70
Moučníky s ovocem 72
   
Skládané nádobí 74
Taštička s příchutí melounu 75
   
Poradna Valdemara Grešíka, Přírodní antibiotika, Horoskop 76–79
Prostata: prevence je základ 80–81
Granátové jablko (superpotravina) 82
Jak předejít „zlaté žíle“ 83
   
Kdo zachrání přeštické nutrie? Hrdličky (chovatelství) 84–85
Nakoukněte pod hladinu Rudého moře (cestování) 86 –87
Udírna (fotopostup) 90
Atlas domácího kutila 91–92
Výstavy a veletrhy 93
Jestlipak umí hymnu (pes) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

Předplaťte si Receptář

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS