Jídelníček bystrozrakých: Jaké potraviny prospívají vašim očím?

Stále více se prokazuje, že kvalitu našeho vidění ovlivňuje to, co jíme. Vhodně zvolenou stravou můžeme některým problémům s očima předcházet nebo alespoň zpomalit jejich nástup.
Zobrazit celý článek »

Diskuse

vložit dotaz »

Nemohla jsem si odpustit komentář k vitamínu A. V médiích obecně panuje mylná informace, že oranžová a červená zelenina obsahuje vitamín A. Není to pravda, v zelenině se nachází pouze prekurzory pravého vitamínu A. Skutečný vitamín A se nachází pouze v živočišných zdrojích (v tucích) a právě proto bychom pro dobrý zrak měli konzumovat potraviny bohaté na vitamín A: máslo, žloutky, játra a tuky suchozemských i mořských živočichů, kaviár apod.
Konverze prekurzorů vitamínu A nepatří mezi nejjednodušší procesy, které naše tělo vykonává a studie naznačují, že nemalé procento populace má s onou konverzí potíže. Výsledkem je pochopitelně deficit vitamínu A, který způsobuje nejen zhoršení zraku, ale bohužel i mnoho jiných zdravotních potíží.
Pokud chceme získat vitamín A z rostlinných zdrojů, je potřeba s danou potravinou jíst tuk, nejlépe nasycený. Ten aktivuje žlučové soli, bez kterých by konverze nebyla možná.
Mimochodem fráze typu "naše babičky věděly" apod. mohou být mírně zavádějící, protože působí dojmem jakési lidové prastaré moudrosti. V případě mrkve to bude nejspíš pravda, ale je podle mého názoru důležité si uvědomit, že mrkev před sty lety vypadala i chutnala jinak. Patrně také také měla jinou koncentraci obsažených nutričně významných látek, např. karotenoidů. Moderní odrůdy jsou velké, sladké, ale kdo ví, jak to bude s jejich nutriční hodnotou v porovnání s variantami z minulosti.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS