Podzimní dekorace nemusí být jen z dýní

Zatímco jarní či Velikonoční a vánoční, respektive adventní výzdoba našich příbytků a jejich okolí má svou tradici, na podzim se obvykle spokojíme s vyřezanou dýní. Na podzim listy stromů a keřů hýří pestrou paletou barev: od zlatavé, temně žluté, oranžové, cihlové až po červenou či hnědou. Z nasbíraného listí můžeme udělat jednoduchou kytici a jen tak na sucho ji vložit do vázy. Výborně k tomuto účelu poslouží javorové listí, které má dlouhé řapíky. Do kytic či suchých vazeb se skvěle hodí tvarově výraznější listy. Pro tento účel nevadí, když budou lehce pokroucené.

Do vazeb můžeme využívat jak velké listy samostatné (javor babyka, javor mléč, javor klen, javor cukrový), tak i celé nasušené větvičky. Zvlášť dobře se hodí buky a duby, konkrétně:

  • buk lesní (Fagus sylvatica), kultivar Cuprea (červené listy)
  • dub bahenní (Quercus palustris) zelené, později i hnědé listy

Podzimní věnce a girlandy z listí

Zatímco bez adventního věnce si téměř nedokážeme představit Vánoce, na podzim používáme věnce k výzdobě mnohem méně. Přitom je můžeme vytvořit s minimem pomůcek.

Stačí listí navléct na drátek či provázek a svázat do kruhu nebo využít dlouhé řapíky některých listů a věnec zhotovit jejich postupným přidáváním. Pokud máme vhodný (např. proutěný) základ, pak jej můžeme přizdobit listy a dalšími přírodninami.

Rychlá, a přitom velmi atraktivní, výzdoba vznikne, když zajímavě zbarvené listy přivážeme nebo přikolíčkujeme na provázek. Případně můžeme zhotovit girlandu i z hustě navlečených listů.

Růže z podzimního listí

Na podzim si můžeme z čerstvých listů zhotovit květy připomínající růže. Využijeme zajímavě zbarvené listy.

Nejčastěji se používají listy různých druhů javorů (Acer), ale použít můžeme i loubinec trojlaločný (Parthencissus tricuspidata), který na podzim vyniká opravdu sytými barvami, nebo liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera), jehož listy přecházejí od žluté po hnědou či téměř kultovní jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba).

Nejlépe, pokud si nasbíráte listy v různých barvách i velikostech, ideálně i s dlouhým řapíkem (stopkou). Na jednu "růži" potřebujete 5 – 6 listů. Jak ukazuje následující video, postup výroby květů z listí není příliš složitý:

Zdroj: Youtube