Jakkoli název orchidej zní velmi exoticky a luxusně, se zástupci tohoto řádu se potkáte na celém světě. Orchidaceae je totiž řád česky pojmenovaný jako vstavačovité a patří sem kupříkladu i prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), který roste běžně i v Evropě. Nicméně pokud si domů chcete přinést orchidej, asi tím nemyslíte třeba vstavač vojenský (Orchis militaris), ale spíše nějakou tu nádherně kvetoucí krásku pocházející z dalekých pralesů.

I když pochází z daleka, patří v zahradnictví kupované orchideje k poměrně nenáročným rostlinám, pokud jde o pěstování. Často se jim daří i v rukou začátečníka. Velmi vhodná je například Phalaenopsis, která snese i trochu nešetrnější zacházení, a přesto vám parapet ozdobí nádhernými květy. Dobrou zprávou je, že na rostlinu celkem čile komunikují. Jakmile se jim něco nelíbí, dají to najevo, například opadáváním pupenů, žloutnutím listů nebo jejich opadáváním. Pokud něco takového nastane, jednejte rychle.

Teplo a vlhko

Odborníci doporučují nově zakoupenou květinu co nejdříve přesadit. Je to proto, že orchideje se pěstují ve vlhkém substrátu. A zejména u rostlin ze supermarketů bývá substrát již značně rozložený, což může ohrozit kořeny. Ideální je sáhnout po speciálním substrátu pro orchideje, který obsahuje i další potřebné látky, případně mechy, rašelinu a lišejníky slouží k delšímu zadržení vody. Může to být ale klidně i kůra. Nejlepší je prostě propustný vzdušný substrát. Většina orchidejí, které pěstujeme jako okrasné, totiž pochází z tropických mlžných či deštných pralesů, a tak bychom jim měli připravit prostředí co nejbližší jejich domovině. Zjednodušeně řečeno, chtějí teplo, vlhko a světlo.

Přelévání škodí

Ale není to tak jednoduché, zálivka je jednou z věcí, v níž začátečníci velmi často chybují. Orchideje sice rostou ve vlhkém prostředí, ale nikoli v bažinách. Takže možná ještě více než málo vláhy, jim škodí přelévání. Orchidej rozhodně nesmí stát ve vodě. Ideální je, nechat ji jednou za dva týdny pořádně napít. Postavit ji na pár minut do nádoby s vodou a poté vyndat a otřepat, substrát musí jen vlhký. Když ji mezi zálivkami občas orosíte postřikovačem, rozhodně se na vás zlobit nebude. Některé druhy to vyžadují dokonce pravidelně. Ale pozor, voda by neměla nikdy zasáhnout květy, ty může zničit.

Skleněný květináč je sázka na jistotu

Dalším důležitým faktorem pro tyto rostliny je světlo. I tady dejte pozor, přímé slunce se v pralesích moc nevyskytuje, takže se jim nebude líbit ani u vás na parapetu. Přesto dostatek světla orchideje potřebují, mělo by být ale rozptýlené, jinak vám slunce listy nemilosrdně sežehne. Ideální je tak východní okno, nicméně přímo na parapetu zvládne i severní stanoviště. Pozor je třeba dávat nejen listy, některé druhy orchidejí totiž nerostou na zemi, ale na kůře stromů. Proto mají také tak zvané vzdušné kořeny. Ty mohou snadno vylézt i mimo květináč. Rostlině to nevadí, měli byste je ale také pravidelně rosit. Dostatek světla i pro kořeny pomůže zajistit průhledný, nejlépe skleněný květináč. Nejenže udělá dobře rostlině samotné, ale vám umožní čas od času zkontrolovat kořeny, jestli náhodou nezačínají uhnívat.

Živiny a hnojení není na škodu

Poslední ze tří „zlatých“ pravidel je teplo. Ani tady původ orchidejí neznamená, že byste je měli pěstovat v sauně. Většina druhů dobře prosperuje při teplotách mezi 20 a 25 °C, rozhodně by neměly mít méně než 18 °C. Tady se nároky jednotlivých druhů orchidejí mohou i výrazně lišit. Přece jen, záleží na tom, odkud pochází. Rozdíly mezi rovníkovými a těmi výše položenými pralesy, mohou být značné. Během léta je můžete klidně přenést ven, letnění jim dělá dobře. Jen zase musíte dát pozor na přímé slunce, a samozřejmě také na začátek a konec léta, kdy už mohou teploty v noci a k ránu i výrazněji poklesnout. Pak už je zase místo orchidejí jen na okenním parapetu.

Jakkoli orchideje nevyžadují půdu bohatou na živiny, neobejdou se bez nich. Proto se většina hnojiv pro tyto rostliny stříká přímo na listy. Těmi dokáží všechny potřebné látky vstřebat. Přihnojovat je potřeba pravidelně, vynechte ale léto, kdy rostlina roste. Jednou za tři až čtyři roky je také vhodné orchideje přesadit, v novém substrátu naberou sílu a začnou vám brzy dělat radost.