Na našem území se vyskytují dva druhy kuny, kuna lesní (Martes martes) a kuna skalní (Martes foina). Hlavně kuna skalní, někdy příznačně přezdívaná domácí, ráda zavítá i do lidských obydlí, ať už na půdy, do stodol, kůlen nebo garáží, kde se dokonce může usadit pod kapotou auta. Ztrácí ostych a proniká i do měst, kde se usidluje ve sklepech, světlících a na půdách.

Živí se především hlodavci, ale pochutná si i na ptácích a jejich vejcích. Vždycky ale působí značné škody, likviduje zateplení budov, střešní krytinu, znečišťuje prostor silně zapáchající a potenciálně infekční močí a trusem, které mohou z půdy, kde se zabydlí, prosáknout stropem až do bytu.

Ostrými zuby ničí kabely, a to nejen v budovách, ale i autech. Majitelům drůbeže dokáže za noc zlikvidovat celý kurník. Kromě toho značně obtěžuje nočním hlukem, který se šíří obvykle z půdy a vzbuzuje dojem, jako by tam řádila tlupa vetřelců, a ne jedno štíhlé zvířátko.

Kunám vstup zakázán

Právě díky svým subtilním rozměrům se kuna dokáže do budov dostat opravdu úzkými skulinami. Normálně je velmi plachá a těžko ji zahlédnete. Její přítomnost poznáte spíš podle exkrementů či nočního hluku. Kdybyste ji však vyplašili a dovedli do úzkých, může zaútočit. Není proto divu, že cílem všech majitelů takto napadených objektů je co nejrychleji se nevítaného návštěvníka zbavit. Zároveň mějte na paměti, že kuna je chráněná, takže není ze zákona možné ji usmrtit, a to ani otrávit, čemuž zamezuje zákon proti týrání zvířat.

Úplným základem je dobré zabezpečení objektu. Potenciální přístupové cesty, případně vstupy, které již máte potvrzené, utěsněte a zahraďte, a to materiálem, který odolá i ostrým kuním zubům, tedy například betonem, pletivem, případně plechem, který se může hodit i proto, že kuna nemá ráda hladké povrchy, protože se na nich neudrží. Tyto bariéry je ale potřeba neustále kontrolovat a případně opravovat.

Jak kunu nejlépe vyprovodit z vašeho majetku?

Musíte vzít v úvahu, že kuna je velmi inteligentní, proto boj s ní nebude snadný. Můžete začít tím, že kuna nemá ráda hluk. Nepůjde tedy do míst, která jsou trvale obývaná a je v nich pravidelná aktivita, například do podkroví, ve kterém vznikly dětské pokoje obývané velmi živými potomky. To ale samozřejmě není možné například u rekreačních objektů zajistit. Takový prostor, například půdu, pak můžete označit jako jí nepřátelské území a vystříkat ho například silným parfémem, případně prosytit naftalenem, známým z prostředků proti molů. Někdo dokonce radí použít například trus velkých šelem, jako je rys, který lze získat v zoo. Před takto označeným územím kuna kapituluje, ovšem vedlejším účinkem tohoto řešení je, že nepříjemný zápach může obtěžovat i ostatní obyvatele.

Dalšími tipy jsou lidské vlasy, údajně nejlépe pánské a stříhané před umytím, nebo psí chlupy, které lze umístit na kritická místa nejlépe v silonové punčoše. Je ale potřeba tyto odpuzovače pravidelně obměňovat. Někdo doporučuje pořídit si kočku, existují i speciální plašiče. Velmi účinnou metodou je halogenový reflektor rozsvěcující se na základě pohybového čidla, kdy světlo by mělo kunu vypudit.

Každopádně je důležité obrnit se trpělivostí. Je velmi pravděpodobné, že výše zmíněné prostředky kuně nakonec bydlení ve vašem domě znechutí natolik, že se odstěhuje, a vy se konečně klidně vyspíte.