Přetékající lednice, plné spíže a všude hromady jídla, to je výsledek horečného zásobování v mnoha rodinách. Jídlo se ale postupně kazí, napadají ho bakterie, plísně i škůdci. Zamezte zbytečnému plýtvání jídlem a vyhazování potravin, ušetříte nejen přírodu, ale i svoji kapsu.

Plýtvání začíná nákupem

Uvědomělé nakupování se seznamem surovin není v současné době moc aktuální. Většina lidí se do nákupů vrhá impulsivně a do nákupního košíku hází všechno, co jim přijde pod ruku. Už před současnou situací byla až třetina odpadu z domácnosti tvořena potravinami. My, jako koneční spotřebitelé vyhazujeme ročně až 25 kilogramů jídla. Aby procento jídelního odpadu zbytečně nestoupalo, snažte se o rozumné hospodaření s jídlem. Při delším pobytu doma si dopředu rozmyslete jídelníček a v rámci možností se držte pouze surovin, které potřebujete. Vytvořte si seznam základních surovin, které doma nesmí chybět a ty pouze vhodně doplňujte o další položky. Snažte při nákupu zachovat chladnou hlavu a důsledně plánovat, vytvořit si předem soupis receptů a k nim potřebných surovin. Nakoupené jídlo doma pečlivě roztřiďte, pravidelně kontrolujte a hlavně nastavte správné skladovací podmínky.

Pořádek v lednici

V nepřehledné a přeplněné lednici snadno opominete jogurt, který už je potřeba sníst, zvadlou zeleninu nebo kazící se maso. Zamyslete se nad organizací a rozmístěním jídla v lednici, dodržujte ho a pravidelně kontrolujte věci uložené i v zadních částech chladničky. Ve vyšších patrech ukládejte jídlo určené k urychlené spotřebě, jako jsou hotová jídla, uzeniny, čerstvé sýry apod. V dolní části je místo pro maso, ovoce a zeleninu. Kořenová zelenina vyžaduje chlad a relativně vyšší vlhkost, v lednici jí tedy bude dobře. Také brambory skladujte v lednici, pokud nemáte tmavý, suchý a chladný sklípek nebo speciální skladovací pytel na brambory.

Rajčatům, paprikám ani lilkům zima moc nesvědčí, nejdéle si zachovají svou chuť a svěžest v teplotách mezi 8 až 15 °C, snesou i pokojovou teplotu. Banány skladujte vždy mimo lednici, jablka mají naopak chlad ráda. Jelikož jablka uvolňují přirozeně ethylen, který urychluje zrání ovoce, uchovávejte je odděleně. Do chladničky vkládejte potraviny dobře roztříděné a vždy zkontrolujte datum spotřeby. Potraviny pravidelně kontrolujte a více na oči umístěte ty, které by se měly sníst nejdříve.

Skladování ve spíži

Ani suché a trvanlivé potraviny ve spíži nejsou v bezpečí. Hlavní hrozbou jsou v tomto případě moli, jak se obecně říká larvám i dospělcům zavíječů (Ephestia). Moli si libují v sypkých potravinách, v bezpečí tedy nejsou obiloviny, stejně tak rozinky a další sušené ovoce, ořechy či sušené houby.

Jestli máte podezření na přítomnost nechtěných podnájemníků, spíž důkladně ukliďte, vymyjte a vysajte všechny škvíry. Larvy zavíječů rády zalézají mezi poličky, pod práh či za staré tapety, snažte se zlikvidovat všechna místa, která molům nahrávají. Mouku, rýži i těstoviny po nákupu zkontrolujte a přesypte, často se stává, že si škůdce zanesete domů s kupovanou potravinou. Všechny suché ingredience skladujte v těsně uzavíratelných nádobách, nejlepší jsou pevně uzavřené sklenice nebo dózy. Bohužel se někdy moli stěhují společnými prostory bytových domů a objevují se stále znovu. Proto je dobré zásoby čas od času prohlížet a vylepit monitorovací pásky, které případné škůdce odchytí.

Zbytečně nevyhazujte potraviny

Lidé někdy zbytečně vyhazují dle jejich mínění prošlé potraviny, které lze ale ještě do určité míry využít. Pokud je na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti, znáte dobu, po kterou by měla potravina zůstat stejně kvalitní. Nejčastěji ji najdete trvanlivých potravinách, ať už sušených, zmrazených či konzervovaných. Potraviny po tomto datu se dají jíst, pokud byly správně skladovány a nevykazují žádné známky poškození. Jediným rizikem je, že mohly ztratit něco ze své chuti nebo ideální konzistence.

Na čerstvých potravinách, které se rychle kazí, najdete datum spotřeby. Po uplynutí tohoto data již není bezpečné takovou potravinu jíst a hrozí zdravotní komplikace. Pokud chcete potraviny s blížícím se datem spotřeby zachránit, musíte je okamžitě spotřebovat nebo zamrazit.

  • Vynikajícím pomocníkem může být i vakuovačka, která proslouží trvanlivost potravin o několik dní, klidně týdnů. Uchování ve vakuu je systém, který se používá naprosto běžně v gastronomii. Kvalitní domácí vakuovačky se dají pořídit už za necelé dva tisíce korun. Neocenitelné jsou hlavně ve chvíli, když načnete větší balení potraviny. Odeberete příslušné množství a zbytek zavakuujte. I čerstvé maso uchované vakuované v lednici vydrží klidně dva týdny.
  • Hledejte šikovné recepty na využití zbytků jídla, tipy najdete třeba na Zachraň jídlo.