Frekvenci mytí oknen bychom měli uzpůsobit jejich znečištění. Než se pustíme do mytí skel, měli bychom důkladně vyčistit okenní parapety a rámy. Zapomenout bychom neměli ani na ty části, které nejsou snadno dostupné - obvykle to bývá horní hrana okna. Nemáme-li sklopná okna, je právě horní hrana pro čištění nejhůře dostupná.

Dokonale přístupná okna

Kdo má okna nízko v přízemí, má vše o něco snadnější. Snadno se k nim dostane z obou stran. Všichni ostatní pak musí řešit, jak skloubit čištění a bezpečnost. Nejprve odstraníme všechny věci z parapetu, pokud jsou v oknech sítě proti hmyzu, které je možné snadno vyjmout, tak je sundáme. Sklopná okna opatrně podložíme, abychom se dostali opravdu ke všem částem rámů.

Plíseň – nejhorší nečistota

Pokud objevíme v rozích oken plísně, měli bychom je odstranit k tomu určenými prostředky. V ideálním případě se pokusíme o to, aby se problém v budoucnu neopakoval. Na vině často bývá nevhodné seřízení oken, v horším případě špatné stavební úpravy. Teprve po odstranění plísní se můžeme pustit do čištění okenních rámů a parapetů.

Pomůže i starý kartáček na zuby

Prach se usazuje nejen na vnější straně oken, ale proniká i do jejich funkční spáry. Aby zbytečně nezkracoval životnost těsnění, důkladně ho ze všech žlábků a záhybů okna vysajeme či jinak odstraníme. Použít můžeme například i vysloužilý kartáček na zuby.

Bleskurychlé čištění

I se silně znečištěnými okny si dokáží poradit dvě běžné domácí ingredience: jedlá soda a peroxid vodíku. Na špinavé místo nasypeme sodu a pak ji trochu polijeme peroxidem. Vznikne hustá kaše, kterou necháme 2-3 minuty působit. Pak ji opatrně setřeme ubrouskem. Potup opakujeme na všech znečištěných místech.