Žijeme v panelovém domě, máme tři dcery ve věku 17, 15 a 11 let a proto neustále bojujeme o využití téměř každého centimetru bytu. Problémem je u nás kuchyně.

Ve všední dny se tu snídá, připravují se jednoduché nebo studené večeře, o víkendu vaříme vydatnější jídla, takže kuchyně je plně vytížená.

Běžně tu pořádáme slavnostní obědy nebo dětské oslavy, při kterých se sejde až deset lidí.

V kuchyni máme rovněž počítačový koutek, který využívá celá rodina a manželka je profesorkou na gymnáziu a kuchyňský stůl je pro ni i stolem pracovním − večer tu opravuje písemné práce studentů.

Rádi bychom vyměnili kuchyňskou linku za novou, chybí nám také prostor pro ukládání potravin. Nemáme vyřešenou podlahu a osvětlení. Z kuchyně je přístup na balkon. Prosíme proto o radu, jak kuchyni zrekonstruovat.

Jan Horák, Mladá Boleslav

Jak to vypadá dnes...

V kuchyni je starší rozkládací stůl, pět židlí, kuchyňská linka je složená za dvou stejných linek (původní a darované). Je doplněna rohovými prvky. Stolky pod počítačem a pod tiskárnou jsou nové.

Jaké jsou požadavky stavebníka

Rodina si přeje lépe využít prostor kuchyně, jde jí o lepší organizaci provozu. Horákovi by rádi z kuchyně vytvořili oázu svého domova.

Počítají s nákupem nové ledničky, chtějí si pořídit mikrovlnou troubu a přístroj na pečení chleba. I balkon, na který z kuchyně vycházejí, v rámci možností využívají.

V létě tu mají dvě křesílka a stolek, paní domu tady v květináčích pěstuje bylinky.

A co na to architekt

Kuchyně je v poměrně slušném stavu, problémem je spíš prostor. V kuchyni se žije, na balkoně v létě také. Jistou oázu je tady možné, například s pomocí zasklení balkonu nebo s využitím nejrůznějších markýz, vytvořit.

Trocha teorie

Užitečným prvkem může být v tomto případě pohyblivý nábytek, jako je servírovací vozík nebo porcovací stolek.

Zajímavou možnost řešení prostoru nabízí i stůl. Není-li místo, proč si do kuchyně nepořídit stůl se sklápěcí deskou, kterou je možné rozložit, přijde-li více hostů? Mnohdy se i kávové stolky dají zvednout na úroveň jídelního stolu a jeho plocha se tak opticky zvětší.

Tvar stolu v naší kuchyni by mohl být atypický. Praktický stůl atypického tvaru nabízí prostor jak pro stolování, tak pro nejrůznější práce. Jeho pracovní částí je v tomto případě prostor pod oknem. Příjemný kout z něho mohou vytvořit třeba právě bylinky, které paní domu pěstuje a na stůl je lze umístit jako zajímavou dekoraci. Vyplatí se i investice do skládacích židlí, které je možné podle potřeby rozložit a opět sklidit.

Velmi důležité jsou také adaptabilní, odolné pracovní povrchy a skladovací prostory. Tady se zdá být optimální, pokud využijeme část kuchyně kolem zdí pro kuchyňské práce a linku ukončíme policovou skříní na nejrůznější kuchyňské doplňky. Kromě praktického využití mohou v tomto případě plnit funkci estetickou a kuchyni příjemně dotvořit.

Hlavními prvky kuchyně jsou sporák, výlevka a lednička, musí být však bezpečné a efektivně využívané. Důležitá jsou v kuchyni i praktická bodová světla, která pracovní prostor osvětlují a při správné instalaci dovedou s prostorem udělat pravé divy.

Dnes se těší oblibě kuchyně zařízené tvrdými, lesklými materiály, prvky z nerezové oceli a třpytivými přístroji, skleněnými poličkami, hladkými keramickými kachlíky nebo chromovými doplňky.

Obvykle se vyplatí zakoupit kuchyňskou linku u specializovaných prodejců. Stejně jako v případě sedacího nábytku a podlahové krytiny je jejich nabídka v současné době dostatečná a zákazníkům nabízí nejširší výběr cenových relací.

...a jak by to třeba mohlo vypadat

Prostor kuchyně je možné opticky zvětšit o balkon. Nesmí však plnit pouze funkci skladiště. Balkon v případě rodiny Horákových musí být skutečně plnohodnotným venkovním pobytovým prostorem. Nedoporučuji proto umístit za dveře mini pracovnu, jak tomu bylo dosud, ale linku bych ukončil policovou skříní, vysokou klidně až ke stropu.

Stavební práce

Radikálních stavebních prací nás v této kuchyni mnoho nečeká.

Materiály

Pokud chceme, můžeme si dopřát jednolitou podlahovou krytinu, třeba dřevěnou, případně se rozhodneme pro podlahu z jiných materiálů. Většina odborníků v prodejnách nám dnes poskytne vyčerpávající informace a pomůže vybrat povrch, který je právě pro tu naši kuchyni optimální.

V případě, že se rodina rozhodne pro koberec, doporučuji zátěžový. Stejně tak je však možná kombinace materiálů na podlaze. Tímto způsobem také můžeme celkem jednoznačně vymezit různé pracovní a pobytové zóny.

Barvy

Stejně tak i barvy mohou z kuchyně udělat oázu pohody. Dřívější tendence mít všechno nevýrazné a bezbarvé vyplývají z podvědomého strachu, že barvou se cosi pokazí. Netrefíme třeba zrovna vhodný odstín!

Skutečnost je však úplně jiná. Kuchyň může být žlutá, jásavě oranžová, modrá. Vyvedená v barvách, které nás pohladí, jen co vstoupíme dovnitř.

Návrh rekonstrukce

Stůl je svým tvarem atypický. Nemusíme se bát ceny, ne vždy je nutné obracet se na truhláře. S trochou šikovnosti můžeme atypický stůl z deskového materiálu vyříznout sami a nohy lze jednoduše dokoupit.

Tvar stolu je takový, aby záměrně navázal na část pod oknem, určenou pro počítač, bylinky a podobně. Linka je ukončena vysokou policovou skříní a nebrání otevírání dveří na balkon, který se po úpravě podlahy, případně zasklení nebo instalaci markýzy přímo nabízí k sezónnímu pobytovému využití.

Malé kuchyně panelákových domů jen sotva dovedou nahradit prostorné kuchyně z dřívějších časů. S citem však i z těch pár metrů čtverečních dokážeme vytvořit příjemné místo, kam se rodina po náročném dni bude ráda vracet.