Tentokrát jsme se zaměřili na hlístice s nemalým pozitivním potenciálem.

Hlístice Heterorhabditis jsou velmi prospěšné a užitečné při výskytu lalokonosců na zahradě. Dospělí brouci okusují listy a mimořádně rychle se rozmnožují. Jsou aktivní v noci a přes den se velmi nesnadno hledají. Svá vajíčka kladou do půdy ke kořenům rostlin. Vylíhnuté larvy pak okusují kořeny a poškozují kořenový krček. Při silnějším napadení rostliny zasychají a hynou.

Najdete-li larvy lalokonosce v zahradě pod bobkovišněmi, rododendrony, azalkami nebo v květináčích s jinými trvalkami, máte ještě příležitost ošetřit půdu přípravkem nematop. Jde o druhé období od srpna do cca poloviny října, kdy je ještě možné ošetření parazitickými hlísticemi. V tomto období se líhnou larvy z vajíček, které nakladly samičky brouků v létě.

Hlístice Heterorhabditis obsažené v tomto přípravku napadají larvy lalokonosců v půdě, které do 48 hodin hynou. Uvnitř mrtvého hmyzu dokončí hlístice svůj vývoj a dále se zde množí. Jedna samice hlístice vyprodukuje asi 1500 vajíček. Z nich se ještě uvnitř hostitele líhnou larvy, které po čase putují do okolí a tam napadají další hostitele. Takto může být plocha chráněna před napadením lalokonosci po určitou dobu zhruba asi 6 týdnů.

Hlístice rodu Steinernema mají širokou škálu působení na cílové organismy. Závisí to ovšem i na druhu hlístic. Steinernemu feltiae lze použít celoročně, jak při výskytu larev smutnic v substrátu u pokojových rostlin, tak i v zahradě a speciálně na podzim v ovocných sadech zejména u jabloní a švestek, kde jedním z hlavních škůdců je obaleč jablečný a švestkový. Může ale škodit i na jiných ovocných stromech, jako je hrušeň, ořešák, meruňka a broskvoň. Obaleč mívá dvě generace a tím pádem škodí ještě víc. Po nakladení oplodněných vajíček samičkou se po 8-15 dnech líhnou housenky. Podmínkou líhnutí jsou ovšem noční teploty 16 °C a vyšší. Vylíhnuté housenky zůstávají velmi krátce na povrchu mladého plodu a pak se zavrtávají dovnitř. Zhruba za 4 týdny prochází housenky vývojem pěti instary. Poté opouštějí plod. Část housenek se spouští po vlákně k zemi a vyhledává vhodná místa ke kuklení nebo k přezimování pod šupinami a v prasklinách borky. Další housenky slézají ke kuklení na větve či kmen. Tyto zakuklené housenky se pak na jaře vylíhnou a pokračují ve svém vývoji. A právě tuto přezimující generaci můžeme snadno eliminovat použitím hlístic Steinernema feltiae v přípravku nemapom. Aplikace se provádí po sklizni od října až do prosince. Teplota vzduchu musí být ideálně 10 °C po několik hodin denně. Nejlepší je aplikovat nemapom za deště nebo ihned po dešti. Čím více je totiž kůra stromu a půda kolem stromů vlhká, tím lépe. Hlístice naparazitují housenky obaleče, které do několika málo dní hynou. Takto jsme schopni eliminovat až 80 % přezimujících housenek obalečů na jabloních a švestkách. Jedna aplikace přípravkem nemapom postačí a na jaře nám ušetříme kus práce.

Tímto ošetřením se ale nezbavíme jarního náletu obalečů z okolí jiných sadů či zahrádek. Ale pomůže vám to výrazně eliminovat přezimující generaci u vás na zahradě. A s tou další, od sousedů, si pak snadněji poradíte například pomocí přípravku Lepinox Plus.