Pokud jste ještě žádný adventní věnec nevyráběli, nemusíte se bát. Půvabnou dekoraci zvládnete vlastními silami. Nabízíme návod na jednoduchý, ale krásný chvojový adventní věnec, na jehož přípravu budete muset koupit jen minimum věcí.

Kdy začíná advent?

  • v roce 2020 připadá Štědrý den na čtvrtek 24. prosince
  • první neděle adventní bude v roce 2020 již v listopadu, konkrétně 29. listopadu.

Co budeme potřebovat

V každém případě budete potřebovat kulatý korpus a vázací drát nebo opravdu pevnou, nejlépe režnou nit. V případě, že používáte drát, přestřihávejte ho kleštěmi, nůžky byste zničili. Na přilepování dekorací je nejlepší tavná lepicí pistole. Její výhoda je i v tom, že pokud byste něco nalepili nesprávně, je možné to po vychladnutí a ztuhnutí lepidla bez újmy sloupnout.

Korpus na chvojový věnec je nejlepší polystyrenový nebo slaměný, koupíte ho v hobbymarketech či květinářstvích a nepředstavuje vůbec velkou investici. Korpus není potřeba kupovat obrovský, ještě se přidáním chvojí zvětší, takže úplně stačí korpus s průměrem do 20 cm, zvlášť když jste začátečníci.

Dále budete potřebovat neopadavé větve, nejlépe z borovic nebo jedlí, které nejenže jsou oku lahodící vánoční klasikou, ale také dodají předvánočnímu příbytku krásnou, typickou vůni. Chvojí se dá samozřejmě také koupit, v případě, že máte zahradu, můžete využít i vlastní zdroje.

Výroba adventního věnce

Do korpusu zapíchněte seshora vázací drát a omotejte ho několikrát kolem korpusu tak, aby se korpus zpevnil.

Větve nastříhejte zahradnickými nůžkami na kousky dlouhé cca 10–15 cm. Poté berte větvičky po 3–5 a tyto svazečky zhruba v třetině připevňujte pevným omotáním drátem ke korpusu. Takto postupujte, dokud neobalíte celý korpus. Drát ani korpus by ve finálním stavu neměly být vidět.

Potom přijdou na řadu svíčky, pod které budete potřebovat zápichy neboli mističky, které se jedním bodcem zapíchnou do korpusu, na horní bodec se připevní svíčka. Výhodu mají v tom, že stékající horký vosk neteče přímo na věnec, ale zachytí se v mističce. Přesto musíte mít na paměti, že věnec s hořícími svíčkami nikdy nenecháváme bez dozoru!

Když umístíte zápichy na svíčky, můžete se věnovat samotnému zdobení. I když máme Vánoce často zafixované jako opulentní svátky plné třpytu, je dobré mít na paměti, že i méně může být při výzdobě více. Husté zelené chvojí je dekorativní samo o sobě, není proto potřeba ho úplně zakrýt množstvím ozdob. Na ozdobení můžete využít i to, co vám domácnost či příroda na prahu zimy daly, není nutné kupovat speciální ozdoby.

Velmi hezky působí například nakrájené sušené pomeranče nebo citrony v kombinaci s celou skořicí nebo badyánem, takový věnec navíc šíří příjemné aroma. V přírodě najdete barevné plody jeřabin či šípků, bukvice nebo oříšky. Pokud chcete mít věnec výraznější, použijte třeba vánoční stuhu nachystanou na balení dárků, uvažte z ní menší mašle a připevněte je na chvojový podklad.

Pokud bude věnec barevně pěkně sladěný, i s menším množstvím ozdob bude výsledek podařený a zpříjemní vám předvánoční čekání nejen svou krásou, ale i pocitem, že celé dílko vzniklo pod vašima rukama. Chvojí můžete občas porosit, odmění se vám déletrvající svěžestí.