Co budeme potřebovat

Jako základ použijeme slaměný korpus, který se dá koupit v květinářstvích, e-shopech zaměřených na domácí tvoření nebo hobbymarketech. Pokud jste začátečníci, není potřeba hned kupovat korpus velký jako kolo u vozu, stačí menší o průměru do 20 cm. Navíc počítejte s tím, že výsledný věnec bude větší. A pak stačí nasbírat si v přírodě šišky – mohou být kulatější borovicové, podlouhlé smrkové nebo drobné modřínové. Můžete je i nakombinovat všechny dohromady.

Výroba adventního věnce ze šišek

Nejdříve si do korpusu zapíchněte čtyři bodce do míst, kde chcete mít svíčky. Bodce s mističkami jsou lepší než pouze připíchnuté svíčky, protože mističky dokážou zadržet stékající horký vosk. Pak už můžete přistoupit k samotnému vytváření věnce. Ke korpusu připevňujte šišky pomocí lepicí tavné pistole, dokud není úplně pokrytý. Jde to rychleji než s chvojím, věnec vám doslova poroste pod rukama.

Šišky vypadají krásně jak přírodní, tak například v bílé barvě, která evokuje vánoční, zasněženou pohodu. Bílé barvy můžete docílit několika způsoby. Šišky se dají vybělit v savu, snadné návody na to lze nalézt na internetu, ale musíte si tímto způsobem šišky připravit několik dní předtím, než začnete vyrábět samotný věnec. Výsledek je pak ale opravdu parádní. Případně můžete použít bílou barvu ve spreji nebo umělý sníh. Samozřejmě lze šišky ještě dál dozdobit třeba stříbrným nebo zlatým sprejem, podle barvy svíček, ozdob a také podle barevného tónu bytu.

Přírodní šišky zase vypadají velmi hezky zkombinované třeba se zářivou červenou, ať na svíčkách, nebo ozdobách. Dají se použít například malá červená dekorační jablíčka, filcové ozdoby ve tvaru hvězdiček nebo vloček nebo i drobné červené skleněné kouličky. Ty také připevněte k šiškovému základu tavnou pistolí, u kouliček můžete udělat z vázacího drátku zápich, kterým je upevníte do korpusu.

Na hotový věnec pak na bodce připevněte svíčky. Pokud byste je nechtěli dávat přímo na věnec, můžete udělat variantu bez zápichů, a svíčky rozmístit doprostřed věnce, případně je uvnitř svázat dekorativní, barevně ladící stuhou. Takový věnec je trvanlivý, neopadává a je velmi působivou součástí předvánoční výzdoby bytu.

Při důkladné výrobě a opatrném zacházení ho můžete využít i po několik adventů, pouze s novými svíčkami. Jenom musíte mít na paměti, že suché šišky jsou velmi hořlavý materiál. Proto když na věnci zapalujete svíčky, nikdy byste je neměli nechat hořet bez dozoru. Jak je vidět na fotografii, šišky můžeme využít i při výrobě závěsného vánočního věnce na dveře.

Kdy letos začíná advent?

Advent (z lat. adventus = příchod) je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Délka adventu se v jednotlivých letech liší. První neděle adventní může být nejdříve 27. listopadu a nejpozději 3. prosince, trvá tedy 22 až 28 dní.

  • v roce 2020 připadá Štědrý den na čtvrtek 24. prosince
  • první neděle adventní bude v roce 2020 již v listopadu, první svíčku na adventním věnci tedy letos zapálíme 29. listopadu