Velikonoční vajíčka se zdobila různými způsoby, velice populární bylo a stále je použití vosku. Naše babičky však nepoužívaly barevné vosky, ale obyčejný včelí vosk z hořící svíčky, který se nanášel pomocí tenkého předmětu na skořápku. Vytvářely se různé vzory a po obarvení se buď vosk odstranil nebo se nechal jako ozdobný reliéf. Postupem času ale do zdobení vajíček přišly i nové techniky. Jednou z nich je použití barevných voskovek, které na skořápce vytvoří nádherný vzor připomínající vesmírnou mlhovinu. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Válení vajíčka

Výhoda této techniky je, že je časově nenáročná, jednoduchá a navíc si ji můžete, podle vlastích požadavků, vylepšit. Potřebovat budete barevné voskovky, struhadlo, talířek, který můžete zašpinit, nebo tác či noviny a buď uvařené vejce nebo vyfouknutou skořápku.

Nejdříve na struhadle nastrouhejte požadované barvy a nasypte je na talířek nebo podložku. Vezměte ještě horké uvařené vejce a ve voskových šupinkách jej začněte válet. Vosk by se měl rozpouštět a vytvářet barevné fleky.

Pokud máte vyfouknutou skořápku, nebojte se jí vložit na chvíli do mikrovlnky. Ohřeje se a vy ji pak můžete opatrně, aby se nerozbila, ve voskovkách vyválet. Pomozte si klidně i prsty a vosk rozetřete, než vám vajíčko vychladne. (Zdroj: g.cz)

Tradiční vyškrabávání

Technika voskové mlhoviny je skvělá zábava pro vás i vaše děti. Procvičuje jemnou motoriku a kreativitu. Pokud chcete dětem ukázat další tradici zdobení kraslic, můžete zkusit vyškrabávání.

Vajíčko nasaďte a špejli a na chvíli ho podržte nad svíčkou, vosk se tak nahřeje a změkne. Poté si vezměte starou propisku a začněte vyškrabávat libovolné motivy. Naši předci se u zdobení kraslic inspirovali především zvířecí a rostlinnou říší.

Pokud chcete, aby se zapojily i děti, vyškrabte jim na vajíčko například jen obryszvířátka a nechte je, aby detaily samy dotvořily.