Možná jste už při procházce našli originálně pomalovaný kamínek, který na sobě měl kromě obrázku uvedené ještě číslo. Takový putovní kamínek tam narafičil někdo, kdo netrpělivě čeká, až o sobě tento výtvor dá vědět. Zapojte se i vy, tohle vyžití je zábavné, napínavé a nepřijde draho.

Zábava pro všechny

Výlety do přírody jsou v současné době jedním z mála dostupných druhů zábavy. Při procházkách často potkáte hezké kamínky, které svým tvarem i velikostí lákají ke sběru. Dají se z nich vyrobit zajímavá aranžmá i dekorace. Kromě toho jsou hladké ploché kamínky jako stvořené pro malířský štětec. K malování na kamínky nepotřebujete kompletně vybavenou výtvarnou dílnu. Stačí pár štětců, dobře kryjící barvy a bezbarvý lak. Výsledný vzhled kamínků je zcela na vás, z kulatého oblázku vznikne snadno míč nebo sluníčko, na velké ploché kameny se vejde třeba celá motýlí louka a na klasické oválné kameny namalujete sněhuláka, obličej nebo klidně abstraktní vzor.

Každý kus je originál

Na malování jsou nejvhodnější kamínky s pravidelným tvarem a hladkým povrchem. Pro začátek si vyberte větší kousek. Není zrovna nutné stěhovat kameny z lesa na dvoukoláku, ale větší obrázek bude pro začátečníka snadnější. Malé výtvory jsou náročnější na soustředění i zručnost, aby detaily vypadaly opravdu dobře. Kamínek před samotným dekorováním dobře odmočte v teplé mýdlové vodě a zbavte všech nečistot. Pak vyberte obrázek, který na kámen vytvoříte. Dobře si prohlédněte strukturu a tvar kamene, možná vás právě to nasměruje a inspiruje. Zvolený obrázek si raději namalujte na papír jako předlohu.

Tvoření můžete začít vytvořením podkladu nebo ihned pracovat na přírodním materiálu. Poznačte si zvolené tvary i na kamínek nebo nechte pracovat svou fantazii. Pak už se pusťte do samotného zdobení. Na kamenném podkladě nejlépe vyniknou syté barvy, sáhněte tedy například po barvách akrylových. Nakonec malbu zafixujte akrylovým lakem.

Pošlete kamínek do světa

Zábavu s malováním kamenů však můžete posunout ještě dál. Když na kamínek ze spodní strany doplníte poštovní směrovací číslo místa, odkud kamínek pochází. Navíc přidejte logo sociální sítě, kde budete jeho putování sledovat. Pak už stačí jen odnést ho do přírody a vybrat místo, kde bude kamínek objeven. Zvolte místo ve vašem okolí nebo vezměte kamínek na výlet, vždy ale vybírejte místo bezpečné a dobře viditelné.

Nálezce by měl kamínek vyfotit a sdílet jeho fotografii i s příslušným číslem ve speciální skupině na Facebooku. Pak si může kamínek ponechat nebo ho dát na jiné místo a posunout ho tak na jeho dobrodružné cestě. Vy pak můžete sledovat jeho cestu na sociální síti a odhadovat, kam až se váš kamínek nakonec dostane. Stejně tak budete při procházkách bedlivě sledovat okolí a vyhledávat cizí narafičené kamínky, abyste pak udělali radost jejich tvůrcům.