Šicí stroje v souvislosti s výskytem koronaviru zaznamenaly nebývalý boom. Domácí švadlenky s jejich pomocí v krátkém čase pomohly vyřešit problém nedostatku roušek. Zatímco někteří jen oprášili své dovednosti, jiní práci s šicím strojem vyzkoušeli poprvé. Mnozí kouzlu domácího šití propadli natolik, že se rozhodli koupit svůj první šicí stroj.

Šicí stroj - skvělý pomocník pro výzdobu domácnosti

Na stroji toho můžeme ušít tolik, že nám nebudou stačit ani zásoby látek, které doma máme, ani volný čas na to, abychom všechny své představy přenesené na střihy přeměnily v reálné textilní výrobky. Ubrusy, ubrousky, závěsy, prostírání, polštářky, potahy na sedáky židlí, patchworkové či jiné přehozy přes postele, ložní povlečení anebo mantinely do dětských postýlek, nákupní tašky, hračky pro děti i domácí mazlíčky, didaktické hračky - například šitá abeceda, nebo textilní knížka pro nejmenší děti, to vše může zvládnout váš šicí stroj s menší či větší pomocí. Dětem můžete ušít třeba také krásné látkové týpí do dětského pokoje. Malým pomocnicím ušijte hezkou miniaturní zástěrku.

Šicí stroje usnadní opravy

Šicí stroje jsou neopomenutelnými pomocníky nejen při šití nových věcí, ale také při zapošívání, záplatování, sešívání děr nebo při jiných krejčovských úpravách. Možná vyžadujete od šicího stroje také obšívání knoflíkových dírek, zvláště pak, pokud milujete šití polštářů a polštářků, popřípadě dalšího ložního povlečení.

Co chtít od šicího stroje

Pokud se teprve chystáte na nákup šicího stroje, měli byste pamatovat na některé důležité body při jeho výběru. Sledujte v nabídce šicích strojů uživatelskou přívětivost a nízkou hlučnost. Dobré a plně funkční šicí stroje pořídíte od dvou do tří tisíc korun, výborné šicí stroje se pohybují okolo částky 10 tisíc. Dobře zvažte, pokud na stroji budete chtít šít džínovinu, všechny klasické šicí stroje to nemusejí zvládnout. Stejně tak je to i se šitím či sešíváním několika vlněných vrstev. V tom, kolik vrstev určité látky dokáže prošít najednou, se stroje liší.

#clanek|4092143#

Nízká hlučnost jako jeden z požadavků

Je dobré, když si před nákupem projdete možné varianty šicích strojů. Všímejte si možností stehů u konkrétního stroje, zvlášť pro šití pružných materiálů nemusí být všechny stroje ideálně uzpůsobeny. Pečlivým výběrem předejdete případnému zbytečnému zklamání, kdy byste na levném šicím stroji nemohli využít šití z těchto materiálů. Rozhodně stojí za zmínku také to, zda se zaměřit na šicí stroje typu overlock nebo coverlock. Coverlock šicí stroj jako jediný typ zvládá šití takzvaného prádlového stehu. Možná jej znáte pod názvem krycí nebo pokrývací steh. Overlock šicí stroj se označuje také jako obnitkovací, to znamená, že v jednom kroku šije, začišťuje obnitkovacím stehem i obřezává.

Uvidíte, že když si pořídíte šicí stroj s minimem hluku a se zaměřením na ten styl šití, který nejvíce využijete, jistě nebudete litovat investice. Šití na kvalitním a spolehlivém stroji se může stát vaším oblíbeným hobby.

Knihy věnované domácímu šití

Knih s tematikou domácího šití je na trhu dlouhá řada. Začínajícím švadlenkám je určena například kniha Začínám šít, která nabízí 12 lekcí pracovních postupů a 30 konkrétních šitých nápadů. V knize Šití – praktické rady od A do Z od zkušených profesionálů najdete spoustu vychytávek, které se budou hodit jak začínajícím, tak pokročilým švadlenkám. Součástí knihy jsou také detailní pracovní postupy. A do třetice zminíme knihu Šijeme na stroji autorek Wendy Gradinerové a Lorny Knightové, které se věnují maximálnímu využití šicích strojů v domácnosti.

Videonávod pro začátečníky

Pokud nemáte po ruce nikoho, kdo by vás do práce se šicím strojem zasvětil, poohlédněte se po některém z video návodů.

Zdroj: Youtube