Velikonoce se nesou ve znamení vajec a jejich spotřeba vzroste v každé domácnosti. Určitě si víte rady, pokud vám zbudou pouze bílky nebo žloutky a zpracujete je v nějakém chutném receptu. Co ale s vaječnými skořápkami? Chovatelé je suší pro slepice, většina lidé je však vyhazuje. Přitom zbytky z vaječné hostiny mohou skvěle posloužit v řadě situací.

Čištění váz, čajových konvic i zašedlého prádla

Vaječné skořápky vám pomohou třeba s čištěním váz, do kterých se jinak těžko dostáváte. Vnitřní prostor váz se časem zanáší a úzké hrdlo nebo komplikovaný tvar brání dokonalému odstranění všech nečistot. Práci vám výrazně ulehčí právě vaječné skořápky, podrťte je a vsypte do vázy, zalijte citrónovou šťávou a nechte několik dní působit. Občas vázou trochu zakružte, aby se směs pořádně promísila a skořápky mechanicky narušily nečistotu na stěnách vázy. Nakonec směs vylijte a vázu vymyjte teplou vodou.

Díky svému poréznímu povrchu vaječné skořápky dobře pohlcují okolní látky. Toho se dá využít například při čištění zanesených hrnečků či konvic na kávu a čaj, které zbarvily hnědé pigmenty. Nadrobte do nich kousky skořápek a zalijte vodou. Po dvanácti hodinách obsah vylijte a nádobí pečlivě omyjte.

Obyčejné vaječné skořápky vyřeší i problém zašedlého prádla. Do malého sáčku z tenké, ale hustě tkané látky nasypte hrst nadrcených skořápek, pečlivě zavažte. Uzavření textilního sáčku proveďte opravdu důkladně, uvolněné skořápky by vám jinak ucpaly odtok pračky. Přihoďte ho do pračky k prádlu a vyperte na šedesát stupňů. Bílá barva vašeho prádla bude zase zářivá.

Hnojivo i minikvětináč

Skořápky jsou cenným zdrojem minerálních látek, hlavně vápníku. Přidejte je do půdy při výsadbě a rostliny vám poděkují. Takovou péči ocení zejména rajčata, dostatek vápníku zabrání možnému vzniku hnilobě květů rajčat v pozdějším období. Stejně tak skořápky prospějí i pokojovým rostlinám, nasypte je do květináče a promíchejte se zeminou. S různým dalším bioodpadem z kuchyně se hodí i do kompostu, kde se stanou zdrojem kvalitního humusu pro zahradu.

Opatrně rozbité skořápky najdou další využití i jako malé květináčky pro sazeničky. Rozbijte vajíčko na dvě nestejně velké části, větší naplňte zeminou a využijte k předpěstování sazeniček. Nezapomeňte ve dně udělat malou dírku, která bude sloužit pro odvod přebytečné vody. Při přesazování sazenic do záhonu je ve skořápkách klidně nechte. Pro snazší rozložení skořápky ji před vsazením do země lehce zmáčkněte. Díky vaječnému obalu tak máte nádobku na rostlinku i hnojivo pro její růst. Do vaječných květináčků klidně vysejte i jarní osení nebo semínka řeřichy. Skořápky různě pomalujte a získáte zároveň vtipnou dekoraci.

Uleví při bodnutí hmyzem

Nadrcené skořápky dejte do uzavíratelné nádoby a přilijte jablečný ocet. Kyselina octová začne ihned reagovat s uhličitany ve skořápce, ty se postupně rozpouštějí a za pár dní vám ve skleničce žádné nezbudou. Vzniklý roztok obsahuje octan vápenatý, který uleví od nepříjemného svědění a zmírní otok. Stačí potřít pokožku v místech, kam vás bodl neodbytný hmyz a bolestivé pocity ustoupí.

Velikonoční svícen i křídy

Vaječné skořápky figurují i při výrobě velikonočních dekorací. Velmi rychle vytvoříte velikonoční svícen, stačí vám k tomu větší část skořápky s nabarveného vajíčka, rozpuštěný vosk a kousek knotu. Knot uvažte na špejli a přeložte ji přes okraj skořápky tak, aby knot sahal až na její dno. Zalijte rozpuštěným voskem a nechte ztuhnout. Odstřihněte přebytečný knot a hotovou svíčku umístěte do kalíšku na vejce.

Ze skořápek vyrobíte i barevné křídy pro děti. Připravte si skořápky ze šesti vajec, odstraňte z nich všechny zbytky vajíčka, usušte a rozdrťte je na opravdu jemný prach, který ještě na závěr přesejte přes sítko. V misce skořápkový prach smíchejte se lžičkou horké vody a lžičkou mouky, chcete-li barevné křídy, můžete přidat i potravinářské barvivo. Směs míchejte dokud se všechny části pořádně nespojí. Na papírový ubrousek si naneste trochu vzniklé hmoty a vymodelujte do válečku. Zarolujte a nechte alespoň tři dny proschnout. Pak už stačí na jedné straně odloupnout kus ubrousku můžete začít kreslit.