Velikonoce v roce 2021 nebudou nejspíš kvůli nepříznivé situaci s pandemií koronaviru Covid-19 takové, jak jsme na ně zvyklí. O to více si můžeme tyto jarní svátky užít v úzkém rodinném kruhu.

Materiál na velikonoční tvoření

Většinu věcí, které se vám budou hodit k tvorbě velikonočních dekorací, máte nejspíš doma.

  • barevné papíry popř. tašky z e-shopů
  • bílá čtvrtka
  • ruličky od toaletního papíru (popř. od papírových utěrek – ručníků)
  • kulaté papírové talíře
  • špejle nebo nanuková dřívka
  • lepidlo nebo tavná lepicí pistole
  • dřevěné kolíčky na prádlo
  • peříčka, nejlépe barevná
  • černý fix (tuš), popř. samolepící dekorační oči
  • prstové barvy nebo tempery
  • vlna nebo silnější provázek, popř. přírodní lýko

Velikonoční zvířátka z ruliček od toaleťáků

Ruličky od toaletního papíru jsou snadno dostupný materiál, který můžeme při přípravě velikonočních dekorací skvěle využít.

Kromě nich budeme potřebovat ještě barevný papír. Pokud budeme chtít zhotovit kuřata, bude se nám hodit žlutá barva, na zajíce hnědá, ale klidně můžeme sáhnout i po nějaké jiné. Pokud nemáte doma barevné papíry a papírnictví jsou stále zavřená, pak můžete obarvit obyčejný kancelářský papír a nebo využít papírové tašky z nákupů na e-shopech.

Zdroj: Youtube

Na ruličku od toaletního papíru přilepíme barevný papír. A pak už jen dolepíme či domalujeme oči a podle zamýšleného zvířete doplníme dlouhé uši (zajíc), zobák (kuře, slepice). Z vyšší ruličky od papírových utěrek může vzniknout kohout. Tomu by neměl chybět hřebínek a samozřejmě také pestrobarevný ocas z nalepených proužků barevného papíru.

Houpací slepice nebo kuře

Jako základ pro tělo houpací slepice výborně poslouží mělký papírový talíř. Stačí jen přehnout napůl a přizdobit např. nalepením peříček či barevných kousků papíru. Trhání a lepení zvládnou s pomocí dospělých i předškoláci.

Zdroj: Youtube

Pokud nemáme k dispozici papírové talíře, můžeme si obkreslit na čtvrtku normální talíř, popř. si namalovat i trochu protáhlejší tvar těla a dále postupovat jak již bylo uvedeno. Výhodou této varianty je to, že se čtvrtka bude dětem dobře zdobit. Ti nejmenší mohou tělo zvířete ozdobit otisky prstů namočených v prstových barvách nebo mohou jako tiskátko využít korkový špunt, který budou namáčet třeba v temperách. Díky spodnímu zaoblení těla se bude hotový výtvor snadno houpat.

Obdobou může být spodní tvar připomínající půlku vejce, z kterého bude vykukovat čerstvě vylíhnuté kuře. Pro nejmenší děti, které ještě mají větší problém se stabilitou předmětů můžete na zpevnění využít kulatou krabičku (např. od sýrů). Pokud do její spodní části vložíte kus modelovací hmoty (plastelíny), bude mít výrobek lepší stabilitu.

Fantazii se meze nekladou

Spoustu další inspirace pro velikonoční tvoření s dětmi najdete také na pinterestové nástěnce Receptáře.

Pro výzdobu pokoje můžete využít větší množství slepiček z papíru a zhotovit jim z klacíků a provazů bidýlko nebo z krabice pořádný kurník.

Zdroj: martinamickova.blog.idnes.cz, bobravanek.estranky.cz