Jemné broušení nože koženým řemenem nalepeným na kotouči
9. 3. 2016

Jemné broušení nože koženým řemenem nalepeným na kotouči

„Inspiroval jsem se praxí lazebníků, kteří doostřovali břitvy obtahováním na koženém řemenu. Čím jemnější a hladší je břit nástroje, tím totiž lépe řeže,“ píše autor nápadu Josef Musil z Ledče nad Sázavou.

Napadlo mě obtahování — doostření — zmechanizovat. Použil jsem motor z vyřazené pračky, na jehož hřídel jsem upevnil kotouč s nalepeným páskem.

Kotouč je z dřevotřísky, k jeho zhotovení jsem nepotřeboval soustruh:

  1. Na desku jsem nakreslil kružnici.
  2. Desku jsem hrubě ořezal podle nákresu.
  3. Uprostřed kotouče jsem vyvrtal otvor shodný s průměrem hřídelky. 
  4. Kotouč jsem nasadil na hřídelku a utáhl ho přírubami.
  5. Motorek jsem upnul do svěráku, spustil jsem chod a ke kotouči jsem přikládal elektrický hoblík opřený o ponk.

Tak vznikl přesný tvar rotačního válce.

jemné broušení

Jemné dohlazení ostří nože

i

Leštění se mi osvědčilo také u velmi jemných skalpelových nožíků na roubování okurek.

Kožený pásek jsem po obvodu kotouče přilepil hrubou (přírodní) stranou ven, a to po směru srsti, spoj jsem šikmo zbrousil, aby nevznikla přechodová hrana.

Foto autor

Pro Receptář Josef Musil.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS