Kuchyňská prkénka a jak jim prodloužit život
11. 1. 2017

Kuchyňská prkénka a jak jim prodloužit život

Dřevěné prkénko má nejspíš v kuchyni každý. Většinou se k nim chováme poněkud macešsky. Ačkoli je používáme dlouhé roky, věnujeme jim minimální péči. A to je škoda.

Zvlášť bychom si měli považovat prkének, na kterých se nám dobře pracuje. Zatímco u jiných předmětů bývají stopy opotřebení spíše na škodu, kuchyňská prkénka léty získávají atraktivní patinu. Co udělat pro to, aby prkénka sloužila co nejdéle a nejlépe?

kdyby mohla prkénka vyprávět...

Univerzální prkénko neexistuje

Základem dlouhé životnosti kuchyňských prkének je volba vhodného materiálu pro daný účel. Zatímco některá slouží spíše k dekorativním účelům nebo jsou vhodná pro servírování, jiná jsou určena pro přípravu pokrmů v kuchyni. Nicméně vždy musíte vzít na vědomí specifika materiálu, v tomto případě dřeva popř. bambusu.

Ideální je vyčlenit pro krájení různých druhů potravin samostatná prkénka. To proto, že syrové kuřecí maso může obsahovat bakterie, které by neměly přijít do styku s potravinami, konzumovanými zasyrova (ovoce, zelenina, ale třeba i uzeniny). Také potraviny, které mají charakteristický zápach, bychom měli připravovat pouze na k tomu určených prkénkách. Zvýšenou pozornost bychom měli v tomto směru věnovat přípravě silně aromatických potravin jako je česnek, cibule, ryby, česnek.

opotřebené kuchyňské prkénko můžeme čas od času ošetřit oleje

Nejčastější nešvary při používání dřevěných prkének

  • odkládání horkých nádob - mezi nejčastější nešvary, které dřevěná prkénka poškozují, patří odstavování horkých nádob (hrnce, pekáče). Zvlášť slabší prkénka se vlivem prudké změny teploty snadno pokroutí nebo popraskají.
  • nadměrné vystavování vlhkosti – dřevěným prkénkům nesvědčí dlouhý pobyt ve vodě. Všeobecně je známo, že nic dřevěného nepatří do myčky nádobí. Prkénkům škodí i dlouhé nemáčení ve dřezu při mytí nádobí. Na prkénku by po skončení práce neměly zůstávat ležet ani zbytky mokré zeleniny či masa.
  • nesprávné sušení a skladování – vysoká teplota topných těles prkénkům neprospívá. Po skončení práce a omytí je nejlépe prkénko osušit utěrkou a nechat ho na vzduchu volně doschnout. Určitě bychom ho neměli hned uklízet do zásuvky či police. 

prkénko delším používáním tmavne

Kdy, jak a čím dřevěná prkénka ošetřovat?

Prkénko a návod k použití? Lidé obvykle nečtou návody k použití ani u složitých přístrojů. Proto zmínka o návodu na používání kuchyňského prkénka nejspíš mnohým připadá jako hloupost. Seriózní výrobci však návody přidávají skutečně i k prkénkům. Možná právě máváte rukou, že jste celý život prkénka jen používali a stále dobře slouží svému účelu. Ať už vlastníte prkénko z buku, olivovníku, gumovníku, akátu, jasanu nebo třeba z bambusu, první krok pro prodloužení jeho životnosti by měl přijít ještě před prvním použitím. Ideální je respektovat doporučení výrobce, pokud jej ke svému výrobku připojil.

  • Před prvním použitím – někdo doporučuje potírání rostlinným olejem (například mandlovým, olivovým, slunečnicovým), další výrobci dávají přednost kvalitním minerálním olejům, které jsou určené pro kontakt s potravinami (slouží však pouze k impregnaci dřeva, nikoli ke konzumaci). Aplikací oleje zlepšíte odolnost výrobku proti vlhku a tím prodloužíte jeho životnost. Olej také zvýrazní kresbu dřeva.Olej aplikujte na celý povrch výrobku – rovnoměrně (včetně stran) jej rozestřete houbičkou nebo hadříkem a nechte působit. Nevstřebaný olej otřete suchým hadříkem nebo papírovou kuchyňskou utěrkou a po 24 hodinách celý postup zopakujte.
  • Ošetření opotřebeného prkýnka - opotřebený povrch prkénka můžete zbrousit jemným brusným papírem a následně potřít vhodným olejem. Prkénka se impregnují olejem podle intenzity používání, při běžném provozu stačí jednou měsíčně až čtvrtletně.  

Přípravky na ošetření kuchyňských prkének:

  • Ošetřující olej na dřevo - bílý minerální olej farmaceutické kvality (300 ml za 150 Kč). Olej je netoxický, bez výrazného aroma, neovlivňuje chuť jídla připraveného na ošetřeném povrchu. Náhodné požití malého množství není nebezpečné a má pouze projímavé účinky.
  • Ošetřující olej na dřevo - bílý minerální olej SKYDD je určený na neupravené, nebo pouze olejem ošetřené dřevo, pro přípravu a servírování pokrmů (500 ml za 99 Kč). Olej nemá silný zápach a nezanechává skvrny na jídle, které přijde do kontaktu s ošetřeným povrchem.
  • Olej na dřevěné krájecí desky – bílý minerální olej HOME PROFI (200 ml za 149 Kč). Olej se prodává v plastové dóze opatřené houbičkovým aplikátorem, díky kterému se olej snadno nanáší a roztírá. Tento minerální olej je zdravotně nezávadný, certifikovaný pro potravinářské použití a je bez zápachu.
  • Ošetřující vosk na dřevo – směs čistého včelího vosku a bílého minerálního oleje je určená k následnému a dlouhotrvajícímu ošetřování prkének (120 ml za 150 Kč). Správně nanesený vosk s olejem zajistí prkénku dlouhodobou ochranu proti vnikání vlhkosti jak při používání, tak při delším skladování prkénka, oživí barvu dřeva, vyplní vrypy zanechané noži při krájení či případné malé prasklinky ve dřevě.

Autor Radka Páleníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Dřevěná kuchyňská prkénka

(VWPsQNut-cvBRYTuVVSsQNu), 24. 2. 2017, 20:01

Tento způsob ošetřování kuchyňských prkének je jistě správný.
ale osobně neznám nikoho, kdo takto činí. Jsem stará hospodyně
(66), zdrav. sestra v důchodu. Jde mi o hygienu a také jednoduchost a rychlost při práci v kuchyni. Na zeleninu, sýry, uzeniny (suché potraviny pro přímou spotřebu), používám kvalitní umělohmotnou, nebo skleněnou desku.
Na syrové maso, cibuli na smažení a pod., mám klasické dřevěné prkénko. To před použitím ponořím na chvíli (2-3min.) zatížené, do čistého dřezu se studenou vodou. Čistá voda se vsákne a krev z masa zůstane na povrchu. Po použití nejdříve opláchnu studenou vodou, aby se nesrazily bílkoviny a potom pěkně vydrhnu pod tekoucí horkou vodou a jarem, tvrdým kartáčem na nádobí. Nakonec opláchnu čistou vodou. Prkénka mám pěkná, bez olejování, nic na nich ani v nich nežlukne (olej). Je to stará a hygienická metoda, doporučuji.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS