Čím a jak lisovat papírové brikety
Receptář 1/2002, str. 6
K lisování papírových briket potřebujeme speciální lis. Toto poměrně jednoduché zařízení je určeno k výrobě briket z odpadového papíru (noviny, časopisy, balící papír apod.). S vylisovanými briketami lze topit ve všech topidlech, určených pro tuhá paliva. Postup při výrobě briket je tak jednoduchý, že ho zvládne každý.
Postup: Odpadový papír nejprve natrháme na kousky a ty namočíme do nádoby s vodou. U novinového papíru stačí máčet tři hodiny, u časopisů, magazínů a tvrdšího papíru je třeba namáčet poněkud déle, maximálně však 24 hodin. Před vlastní výrobou briket papírovou hmotu dobře promícháme. Do směsi můžeme dle potřeby přimíchat rovněž jiné hořlavé materiály, například piliny.
Lis pak otevřeme a připravenou papírovou hmotou naplníme zásobník až po okraj. Potom přiměřenou silou stlačíme rukojeť a vytlačíme přebytečnou vodu. Po otevření lisu doplníme papírovou hmotu a postup zopakujeme. Po vytlačení vody lis otevřeme, vyjmeme zásobník a briketu vyklopíme na předem připravenou podložku.
Hotové brikety necháme sušit. V zájmu rychlejšího sušení je třeba brikety obracet nebo ukládat do stojánku (ve výrobní verzi má typové označení T 565), který si můžeme vyrobit nebo k lisu dokoupit. Délka sušení je závislá na teplotě. V letních měsících trvá zhruba 14 dnů.
Výhřevnost brikety: Cca 4100 kcal; doba hoření je 1 až 1,5 hod., zbytkový popel = 2 až 5 % původní hmotnosti. Popel lze využít při kompostování. Lis na papírové brikety mám vyzkoušený a jsem s ním spokojen.
Od té doby, co papírové brikety lisuji, neřeším doma problémy, kam s novinovým a odpadovým papírem. Jak známo, výkupní ceny papíru jsou ve sběrnách nízké. Lisovat papírové brikety a využívat je k vytápění se rozhodně vyplatí.
Jan Gajdacz, Třinec
Papírové brikety
Receptář 8/2002, str. 9
Na stránkách Receptáře sleduji náměty, jak lze využít novinového papíru k výrobě briket. Podle mého nápadu není k výrobě briket z novin zapotřebí žádného speciálního lisu, neboť s úspěchem můžeme použít starý pákový kráječ na bramborové hranolky (výrobcem je Mechanika Praha).
Postup
Starý novinový papír, namočený dva dny ve vodě a natrhaný na kousky zpracujeme následovně: rukama vymodelujeme malé hrudky, předem z nich vymačkáme vodu a pak je vložíme do kráječe. Před lisováním z kráječe vyjmeme umělohmotnou vložku (slouží k přitlačování brambor) a na konec lisu vložíme čtvereček z pevné silonové síťky. Zmáčknutím páky z hrudky vytlačíme zbylou vodu.
V případě nutnosti můžeme hrudku otočit a postup opakovat. Vzniklé malé hrudky pak usušíme na topení.
Eva Marešová, Roudnice nad Labem
Vylepšení lisu na brikety
Receptář 10/2002, str. 9
V družstvu Mechanika jsem si zakoupil ruční lis na tvoření briket z namočených novin a časopisů. Po vytvoření několika briket se však u lisu zkroutil přítlačný vršek (jak u nás v podobných případech říkáme: byla to „hrachovina“). Vedoucí reklamace pravil, že o tomto nedostatku ví, ale vedení firmy s tím prý nehodlá nic dělat.
Proto jsem si poradil sám: Boční strany přítlačného vršku jsem zesílil přivařením páskoviny a na spodní část jsem přivařil tyčku se závitem. Pomocí přítlačné destičky a matice s držáky utahuji spodní a vrchní část lisu k sobě, čímž vznikají brikety jedna jako druhá.
Prozradím vám ještě jeden fígl. Časopisy při lisování špatně drží, proto předtím obložím vnitřek lisu namočenými novinami tak, aby přečnívaly přes bok formy a teprve pak přidám rozmočené časopisy, které jakoby do přečnívajících novin zabalím. Není-li výrobce sto vylepšit svůj tovar, musí si člověk poradit sám.
Josef Harvalík, Volary
Forma na brikety
Receptář 4/2003, str. 7
Mám vlastní způsob zpracování briket k topení: Nejdříve papír natrhám, pak jej namočím. Nechám jej pořádně nasát vodou a pak jej válečkem utloukám.
Vezmu si okapovou rouru o Ø 10 cm a uříznu z ní část tak, jak chci mít dlouhé brikety. Vznikne vlastně forma. Do ní navrtám nepravidelné otvory o Ø 5 mm a zevnitř je začistím. Namočený papír jednou rukou ukládám do formy a druhou jej utloukám tloučkem na brambory. Briketu potom vyklepnu a usuším.
Josef Bartoník, Hošťálková u Vsetína
Vyrábíme brikety
Receptář 12/2003, str. 41
Recept na brikety v Receptáři již jednou byl, mně se ale nezamlouval, proto jsem si vymyslel svůj vlastní. Ingredience: uhelný mour, piliny a noviny; nesmí se však použít lesklý papír a tvrdé kartony.
Postup ve třech krocích
1. fáze - papír nastřiháme na 1 cm široké a asi 10 cm dlouhé nudličky, a to v množství, které zaplní asi desetilitrové vědro; nasypeme do třicetilitrové nádoby, zalijeme 15 litry vody a necháme máčet asi 12 hodin. Potom rozmočený papír rozmělníme na kaši. Používám k tomu elektrickou vrtačku a metlu, na které se opékaly špekáčky.
2. fáze – papírovou kaši smícháme buď s dvěma vědry pilin, nebo s vědrem pilin a vědrem mouru; směs necháme asi 2 hodiny stát, aby piliny řádně nasákly. Hmotu musíme dobře promíchat, protože jinak by brikety nedržely pohromadě.
3. fáze – směs vyždímáme a dáme usušit. Nemám lis, proto se spoléhám na vlastní ruce a řeknu vám, že to není nic lehkého. Vyždímanou vodu použijeme na další máčení.
Jindřich Slabý, Nižbor
Vyrábíme brikety
Receptář 3/2005, str. 59
V Receptáři z roku 2004 byl dotaz na domáckou výrobu briket. Posílám návod.
Nejdříve si z PET láhví vyrobíme formy. Na jednu formu budeme potřebovat dvě PET láhve (1-2,5 l) o stejném průměru a výšce. Vršky obou láhví odřízneme pod místem zaoblení tak, aby byl zachován jejich stejný průměr. První láhvi odřízneme dno a rozstřihneme ji podélně, u druhé láhve rozžhaveným hřebíkem propálíme do dna několik otvorů.
Ze stránky novin nebo jiného kusu papíru zhotovíme obal pro briketu. Stránku novin přeložíme na polovinu, stočíme na průměr lahví, vložíme do podélně proříznutého korpusu z první láhve, zasuneme do láhve s děrovaným dnem a vyformujeme dno obalu. Na opačném konci zhotovíme manžetu, stačí, když okraje papírového obalu přesadíme přes okraje láhví.
Do těchto forem pak pěchujeme papír, namočený 24 hodin ve vodě. Můžeme přidávat i dřevitou drť (piliny, klacíky, slámu, dřevité stonky rostlin a podobně).
Objem dřevité drtě může tvořit až tři čtvrtiny obsahu, smočený papír drť v briketě vyváže. K pěchování použijeme silnější klacek, polínko nebo si zhotovíme jednoduchý ládovač.
Po upěchování necháme briketu ve formě stát asi dva dny až jeden týden. Přebytečná voda obsažená ve smočeném papíru odteče a vypaří se.
Po vyndání z formy briketu uzavřeme založením manžety papírového obalu. Pokud náhodou obal protrhneme, obalíme briketu dalším papírem, konce založíme a přelepíme kouskem lepící pásky.
Legenda k obrázku
- Odřízneme vršek a dno první láhve, válec příčně rozstříhneme
- Od druhé láhve odřízneme vršek a do dna vypálíme otvory
- Na druhé láhvi zhotovíme papírovou vložku (korpus) a vložíme do válce z první láhve
- Zhotovíme manžetu a upravíme dno na papírové vložce
- Válec s papírovou vložkou vložíme do láhve s děrovaným dnem
- Forma je připravená k plnění a pěchování
- Prostý lis s pěchovadlem zhotovíme z latěk
- Ruční dřevěné pěchovadlo
Otakar Hykl, Čelákovice
Dřevěné brikety jinak
Receptář 11/2005, str. 52
Při přípravě dřeva na zimu mi vždycky zbývá dost pilin. Celý rok si šetřím papírové sáčky od mouky nebo od cukru, piliny navlhčím a do sáčků je řádně upěchuji. Sáčky potom přikládám do rozhořených krbových kamen jako brikety. A dobře hoří i čerstvě vyrobené, čili vlhké.
Jan Pavlíček, Chotěboř
Receptář 9/2006, str. 68
Teta mě upozornila, že se v Receptáři na každý den 1/2002 píše o lisu na brikety.
Řekla: „Jirko, ty jsi kutil, zhotov něco takového.“ Byla to však reklama. A navíc si pak v tomtéž roce v říjnovém Receptáři na tento lis jeden čtenář stěžoval, psal, že se kroutí a že tudíž nabízí nápad k zesílení.
To jen na úvod, aby bylo jasné, proč jsem vymyslel jiný způsob lisování briket.
Papír stříháme pákovými nůžkami na plech, protože tak můžeme rozstříhat více časopisů najednou (1). Stříhaný papír padá přímo do nádoby, kde se namáčí.
Pákové nůžky jsou přichyceny jedním šroubem a po nastříhání papíru je lze odejmout. Namočený papír je připraven k lisování.
Z nádoby kohoutkem vypustíme přebytečnou vodu do kbelíku (2), hmotou naplníme nádobku na brikety a lisujeme tlačením páky dolů. V horní poloze drží páku zarážka, kterou je nutné zvednout.
Po vylisování brikety nádobku otočíme dnem vzhůru (3) a briketu vytlačíme na mřížku, odkud pak brikety přemísťujeme do bedýnky nebo do jiného přípravku na sušení mimo lis.
Pojízdný lis se dá lehce přemístit, protože má oj a kolečka (4).
Z čeho je lis vyrobený?
- Nádoba je z vyřazeného bojleru rozříznutého na polovinu.
- Spodek s kolečky je z vyřazeného kočárku.
- Horní část z jeklu 30x15, ve kterém je zhotovená drážka pro jekl 15x15.
- V rámečku, který se posouvá v drážce, je v horní části kulatina o průměru 10 mm a na ni ložisko, aby se v jeklu 30x15 volně otáčela. Tím se zmenší tření v drážce.
- Nádobka na brikety je zhotovena z bubnu z vyřazené pračky a horní část zahnutá na rámeček z kulatiny o průměru 6 mm. Nádobka má dvojité dno, které vytlačuje briketu.
Teta je s lisem spokojená a stříhá, lisuje a odkládá brikety na vozíček vsedě, protože chodí o francouzské.
Jiří Schulmeister, Horní Sukolom