Připravíme perníkové těsto a klasickým způsobem z něj vykrajovátky na perníky vykrajujeme menší tvary (kytky, ptáčky, motýlky).

Ptačí budka je vlastně malá perníková chaloupka. Její tvary vyřežeme nožem podle nákresu a upečeme při nižší teplotě než malé kousky — asi na 160 ˚C.

Ke zdobení připravíme cukrovou polevu. Do bílku postupně přidáváme mletý cukr až do požadované hustoty. Na slepení dílů budky potřebujeme polevu velmi hustou — nesmí stékat z vidličky. Z jednoho bílku stačí na zdobení i slepení budky.

Dílky předem ořežeme, aby k sobě správně seděly.

Nejdříve nazdobíme ptáčky. Do zbylé polevy přidáme cukr a slepíme budku. Někdo si pomáhá špendlíky nebo párátky, aby díly lépe držely u sebe. Já používám pouze velmi hustou polevu a chvilku díly podržím, boky popřípadě o něco opřu. Počkáme, až poleva zaschne (asi hodinu).

Malé kytičky zdobíme metodou vyplňování. Nejdříve uděláme okrajovou linku a pak štětcem nanášíme polevu (tentokrát řidší). Po zaschnutí můžeme malovat středy kytek nebo vymyslet ještě další zdobení.

Celá dekorace je připevněná na větev.

  • Budku zavěsíme mašličkou, hnízdo volně upevníme.
  • Kytičky i ptáčci drží napíchnutí do maličkých větviček nebo ostnů, někteří jsou přilepení polevou, případně tavnou pistolí.
  • Nakonec přivážeme zelené mašličky.

Marie Križalkovičová, foto autorka