Pampeliška, elixír pro játra
27. 4. 2009

Pampeliška, elixír pro játra

Pampeliška je všestranně užitečná a  léčivka a medonosná rostlina. Kořen poskytne skvělou očistnou kůrou pro játra, mladé listy nahradí salát a povzbudí metabolismus, z květů lze připravit sirup.

Při vyrýpávání pampelišek ze záhonu je škoda je zahazovat – jedná se vlastně o poklad! Kořen pampelišky je zdarma, přitom se jedná o opravdu účinné a přínosné přírodní léčivo:

  • Dovede povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů – tedy i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče.
  • Pomáhá při žlučníkových onemocněních.
  • Je prospěšný  při chorobách močových cest a ledvinových kaméncích.
  • Hojí záněty žaludeční a střevní sliznice.
  • Podpůrně působí i při cukrovce.

Využít však můžeme i mladé listy a květy.

Smetanka lékařská, pampeliška (Taraxacum officinale)

Užívaná část

  • i

    Pokud necháte v méně často sečeném trávníku nebo květinové louce pampelišky kvést, zozzáří zahradu a nasytí včely, čmeláky i motýly.

    Kořen sbíráme buď na jaře, nejlépe před rozkvětem rostliny, nebo při květu, případně na podzim.
  • Lze jej užívat čerstvý, přebytky uchovat do zásoby.
  •  Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty 50 °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví.
  • Usušený kořen skladujeme v suchu, neboť i dobře vyschlá droga přijímá vzdušnou vlhkost, která ji časem znehodnocuje.

Mladé listy pampelišky jsou křehké a jejich chuť je jenom mírně nahořklá. Můžeme je tedy přidávat do salátů – kromě obsahu mnoha vitamínů,minerálů a chlorofylu mají i schopnost povzbuzovat metabolismus.  Působí proto detoxikačně a podporují snižování nadváhy.

Květy se občas sbírají na přípravu takzvaného pampeliškového medu, spolu s cukrem a vodou vytvoří příjemný a zdravý sirup, který je výtečný při nachlazení

Účinné látky

Příznivé účinky na trávení mají především hořčiny taraxacin a taraxasterin. Dále v kořeni najdeme třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim (při diabetu je tedy nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim).

Podávání

Nálev z čajové lžičky sekaného kořene na šálek vody užíváme dvakrát denně. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem, medem.

Pít lze i šťávu z čerstvého kořene – třikrát denně polévkovou lžíci.

Příprava pampeliškového medu:

  • natrháme 200 květů pampelišky
  • 15 minut je povaříme v litru vody
  • necháme 10 hodin ustát a poté přecedíme
  • do odvaru přidáme 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu (případně i dobře omytou kůru)
  • měs hodinu povaříme a poté nalijeme do zavařovacích sklenic a ještě horké je zavíčkujeme

 

Pampeliškami jsou poseté všechny louky a pastviny nejen u nás, ale takřka po celé severní polokouli. Nevhodné pro sběr jsou samozřejmě porosty poblíž silnic, nebo intenzivně hnojené louky.

 

Pro Receptář Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

dotaz

(), 3. 10. 2015, 11:39

Slyšela jsem, že pampeliška, hlavně kořen,je dobrý i při léčbě rakoviny.Zajímal by mě Váš názor. děkuji

(mackova hana), 16. 5. 2009, 18:54

pampeliskovy med delam je vynikajici kvetu muze byt i 300 koren kdyz se ususi a pomele tak to muze byt nahrazka cerne kavy pa hana

RE:

(), 11. 7. 2009, 10:06

Haničko, díky za radu, už jdu hledat rýč. Kolik je doporučená norma, abych se nepředávkoval? (játra)

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS