Štítky: houby vše

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plný košík: dobroty z ryzců, václavek, masáků a dalších podzimních hub

Plné koše staví občas člověka před otázku, jaké jídlo z hub ještě nevyzkoušel. Třeba mezi našimi recepty najdete nějaký, který se vám bude hodit. Více...

Bedla vysoká je výtečná houba. Pozor však na zrádnou bedlu zahradní
Houby
6. 10. 2017

Bedla vysoká je výtečná houba. Pozor však na zrádnou bedlu zahradní

Protože se letos urodily, nabízíme nevšední recept na nadívané bedly. Poznáte však bezpečně ty jedlé? Je pravda, že u nás roste jedovatá bedla, která je jim velmi podobná? Více...

Jedovaté houby pod drobnohledem: Kolik času vám zbývá, když je sníte?
Houby
2. 9. 2017

Jedovaté houby pod drobnohledem: Kolik času vám zbývá, když je sníte?

Základní rada je jasná: Sbírat jen houby, které bezpečně známe. Přesto každoročně přibude pár lidí, kteří sáhnou vedle. Které naše houby patří mezi ty nejjedovatější? Pokud vám jako první vytanula na mysli muchomůrka červená (Amanita muscaria), musíme vás vyvést z omylu. Více...

Houby na smetaně, na víně či v netradičním salátě
Houby
31. 8. 2017

Houby na smetaně, na víně či v netradičním salátě

Přinést si z lesa v koši voňavou nadílku, to je radost. Pokud je ale koš plný, někdy už docházejí nápady, jak čerstvé houby zpracovat. Třeba si vyberete z následujících receptů. Více...

Jak si poradit s hlavní sezonou hub? Vynikající rizoto z pravých hříbků
Houby
10. 8. 2017

Jak si poradit s hlavní sezonou hub? Vynikající rizoto z pravých hříbků

Srpen a září jsou tradiční hlavní sezonou, kdy se Češi rádi a často věnují sbírání hub. Pokud byste se však v současné chvíli rádi vrhli do nejbližšího lesa, vězte, že je zapotřebí mít několik základních znalostí houbařského světa. Více...

Jak vypěstovat hlívu na pařezu nebo na dřevěném špalku?
Užitková zahrada
30. 11. 2016

Jak vypěstovat hlívu na pařezu nebo na dřevěném špalku?

Čerstvou hlívu si můžete zakoupit, ale vypěstovat si vlastní je ještě lepší. A ještě vám přitom pomůže přírodní cestou zlikvidovat pařez, pokud vám na zahradě překáží. Více...

Léčivé houby: posilní vás, podpoří imunitu, pomohou při alergii
Zdraví
25. 11. 2016

Léčivé houby: posilní vás, podpoří imunitu, pomohou při alergii

Houby jsou nejen podivuhodné organismy, objekty houbařské vášně a základ výtečných pokrmů. Už od pradávna je lidé používali k léčení. Více...

Vypěstujte si žampiony přímo v kuchyni
Užitková zahrada
22. 11. 2016

Vypěstujte si žampiony přímo v kuchyni

Čerstvé žampiony jsou nejlepší. A se soupravou, která je v zahradnictvích běžně k dostání , je jejich pěstování snadné. Ale pokud si přejete opravdu bohatou úrodu chutných hub, budou se vám hodit následující fígle. Více...

Znáte mlženku, slizák a stroček?  Jsou to nevšední, avšak jedlé a voňavé podzimní houby
Houby
10. 11. 2016

Znáte mlženku, slizák a stroček?  Jsou to nevšední, avšak jedlé a voňavé podzimní houby

Podzimní les skýtá nejedno překvapení, pokud se pozorně díváte. A domů si můžete odnést i úlovek, který se hříbkům ani trochu nepodobá, avšak překvapí příjemnou chutí a vůní. Více...

Chutné houby čirůvky. Kde je hledat, jak je poznat? Jak odlišit jedlé a jedovaté?
Houby
6. 11. 2016

Chutné houby čirůvky. Kde je hledat, jak je poznat? Jak odlišit jedlé a jedovaté?

Někdo se houbám s lupeny pro jistotu úplně vyhýbá. Ale kdo je zná, obohatí své houbařské výpravy i kulinaření. V listopadu je poslední šance najít a ochutnat čirůvky. Více...

Kovář, koloděj a spol: modrající hřiby zvané modráky a jejich vzácní příbuzní
Houby
28. 10. 2016

Kovář, koloděj a spol: modrající hřiby zvané modráky a jejich vzácní příbuzní

Kovář, koloděj i modračka jsou chutné hřiby, i když vyžadují delší tepelnou úpravu. Jak je poznat a kde je najít? A jací jsou jejich vzácní a tajemní bratranci? Více...

Muchomůrka červená: houba z pohádek i halucinogen šamanských obřadů
Houby
22. 10. 2016

Muchomůrka červená: houba z pohádek i halucinogen šamanských obřadů

Muchomůrka červená patří k nejparádnějším houbám - záměny a otravy v jejím případě nehrozí. Přesto, že je jedovatá, ji konzumují nejen veverky a sobi. Proč to dělají? Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS