Štítky: žloutek

Vajíčko je zázračná potravina: vejce vařená, ztracená, labužnická

Vajíčko je zázračná potravina: vejce vařená, ztracená, labužnická

Nejen Velikonoce jsou s nimi spjaty. Co vše nám poskytne „obyčejné“ vejce? Jak využít vařená vajíčka, jak připravit vejce plněná, ztracená či vejce v porcelánu? Více...

Jak se kuře klube na svět?
Ptáci
11. 4. 2017

Jak se kuře klube na svět?

Původně bylo jen malým zárodečným terčíkem na žloutku oplodněného vajíčka. Zárodek stále rostl, žloutek mizel. Nakonec skrčené kuře vyplňuje téměř celý prostor vejce – je čas se vylíhnout. Více...

Velikonoční cukroví: kuřátka a ovečky z lineckého těsta

Velikonoční cukroví: kuřátka a ovečky z lineckého těsta

Proč péci a zdobit cukroví pouze vánoční, když Velikonoce jsou stejně dobrou příležitostí? Vždyť mnohé formičky a vykrajovátka zajíců, kohoutů, kuřat, ovcí, raků a jiné jarní havěti jako by k tomu účelu byly stvořeny. Více...

Recepty na vejce: s kari omáčkou, žloutková polévka, vaječný koňak...

Recepty na vejce: s kari omáčkou, žloutková polévka, vaječný koňak...

Co vznikne z vajec, cukru, strouhanky, skořice, hřebíčku a vinného přelivu? Nahlédněte do vaječné sady čtenářských receptů. Název dezertu jistě najdete a nejspíš objevíte i další inspirativní nápady. Více...

Išlské dortíčky

Išlské dortíčky

Rakouské lázeňské letovisko Bad Ischl svého času proslavili i zdejší cukráři. Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Více...

Nejlepší domácí zmrzlina: recepty a proč si pořídit zmrzlinovač

Nejlepší domácí zmrzlina: recepty a proč si pořídit zmrzlinovač

Občas se to člověku přihodí po dovolené: Na cestách, dnes už i tuzemských, ochutná zmrzlinu a začne se mu po té výjimečné lahodě stýskat natolik, že se rozhodne si zážitek zopakovat doma. Záhy pak řeší výběr výrobníku zmrzliny. Více...

Pórek a chřest: výběr, příprava, vaření, tipy, recepty
Zelenina
20. 6. 2015

Pórek a chřest: výběr, příprava, vaření, tipy, recepty

Zatímco pórek je po cibuli a česneku třetí nejvyužívanější cibulovou zeleninou, sezona opravdu čerstvého českého chřestu trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. Z obou zelenin lze připravit výjimečné lahůdky. Více...

Tatranské hvězdičky

Tatranské hvězdičky

Cukroví připravené podle slovenského receptu můžete použít jako hádanku. Ptejte se přátel či rodiny, zda v pečivu poznají jednu méně obvyklou příměs. Kdo určí zakysanou smetanu, dostane hvězdičku navíc. Více...

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…
Maso a přílohy
22. 11. 2014

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…

Smažený vepřový nebo kuřecí řízek plní v mnohém domácím jídelníčku roli osvědčené pochoutky, která se hodí zejména tehdy, když se u stolu sejde celá rodina. Pro inspiraci nabízíme varianty na přípravu řízků. Více...

Houskové knedlíky: vídeňské, litické, karlovarské, krupicové, hrnkové...
Maso a přílohy
26. 4. 2014

Houskové knedlíky: vídeňské, litické, karlovarské, krupicové, hrnkové...

Dobře udělané houskové knedlíky jsou kypré a neoslizlé. Zdárný výsledek závisí na kvalitě mouky, dávkování surovin, způsobu kypření, vypracování, uhnětení a odpočinutí těsta, na jeho vytvarování a vaření. Více...

Skladujeme vejce: uchování ve vápně, pšenici a mrazničce
Zavařování
23. 8. 2012

Skladujeme vejce: uchování ve vápně, pšenici a mrazničce

Není nad čerstvá domácí vejce. Jenže co v zimě, povzdechli by si naši předkové a byli by rádi, že mají internet, že nemusí na náves, aby se poradili se zkušenějšími. My, kteří vejce nakupujeme kdykoliv, si následující tipy přečteme jako úsporné. Více...

Poznáte čerstvá vajíčka?

Poznáte čerstvá vajíčka?

Staré vejce ve sklenici vody plave na hladině, po rozklepnutí se rozteče do stran, bílek se špatně odděluje od žloutku, po uvaření není žloutek uprostřed vejce... Přečtěte si tipy pro nákup a vyzkoušejte čtenářské recepty. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS