Štítky: játra

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Pečené a horké z kornoutku na trhu, tak zná jedlé kaštany většina z nás. Nebojte se vyzkoušet i jiné úpravy této zdravé pochoutky. Kromě kaštanové nádivky s krůtou, kterou si dá většina Američanů dnes na Den díkuvzdání, se jedlé kaštany dají upravovat mnoha různými způsoby, na sladko i na slano. Zakomponujte tuto surovinu do jídelníčku, má nejen delikátní chuť, ale působí i blahodárně na vaše zdraví. Více...

Kořen pampelišky rozproudí lymfu, pročistí tělo i pleť, hojí žaludek

Kořen pampelišky rozproudí lymfu, pročistí tělo i pleť, hojí žaludek

Právě na podzim je nejvhodnější doba k využití pokladu, který roste na každé zahradě. Kořen pampelišky je pro naše zdraví skutečně přínosný. Vyrýpněte si ho i do zásoby – nejlépe to jde po dešti. Více...

Ostropestřec mariánský z vlastní úrody: Kdy sklízet a jak nejlépe využít?

Ostropestřec mariánský z vlastní úrody: Kdy sklízet a jak nejlépe využít?

Játra jsou chemickou továrnou pro likvidaci škodlivých látek v našem těle. Jaterní buňky jsou však přetěžovány nezdravými látkami z potravy i prostředí. Pomoci jim můžeme detoxikační kúrou ze semen ostropestřce, právě teď je ideální doba pro jejich sběr. Více...

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra
Zdraví
9. 7. 2017

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra

Její blankytné květy na nás mrkají z příkopů podél polí a cest. Planá čekanka je nejen pohledná, ale i léčivá. Z kořene se mele cikorka a nálev podporuje játra, výplach z květů uleví při zánětu spojivek. Více...

Odvar z oddenku pýru, léčivého plevele, pročistí celé tělo
Zdraví
27. 5. 2017

Odvar z oddenku pýru, léčivého plevele, pročistí celé tělo

Pýr je znám jako běžný a úporný plevel. Méně známé, přesto generacemi využívané, jsou účinky jeho oddenku na zdraví. Regeneruje játra i trávení, pomáhá při alergii i revmatismu. Více...

Bylinky v kuchyni: sýrové tyčinky a pečený pstruh s vůní rozmarýny

Bylinky v kuchyni: sýrové tyčinky a pečený pstruh s vůní rozmarýny

Povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic  na nás dýchne, jen když se bylinky dotkneme. Aby zkošatěla, zastřihujeme výhony rozmarýny  –  a můžeme s nimi čarovat v kuchyni. Více...

Sedmero léčivých plevelů na salát, do smoothie i polévky
Zdraví
31. 3. 2017

Sedmero léčivých plevelů na salát, do smoothie i polévky

Zelenají se na loukách a zahradách. Jsou jedlé, zdravé a nabité silou jara. A dokud jsou jejich výhony a listy mladé, křehké a šťavnaté, překvapí vás, jak chutné mohou být. Více...

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků
Houby
16. 10. 2016

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků

Víte, že existuje toxikologická pohotovost? Odborník na toxikologii hub na této lince pomáhá houbařům 24 hodin denně. O jedovatých houbách ví vše. Více...

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování
Maso a přílohy
22. 6. 2016

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování

Rybí maso je hodnotné a lze ho skvěle upravit. Příprava celých ryb je výhodnější. Sice zabere více času, ale nabízí možnost připravit různorodé rybí pokrmy a poskytuje i větší jistotu kvality masa. Více...

Kuřecí játra s paprikou a kečupem
Maso a přílohy
22. 4. 2016

Kuřecí játra s paprikou a kečupem

Specialisté na lidskou výživu doporučují zařazovat játra do jídelníčku jen jednou až dvakrát do měsíce. Zejména kvůli obsahu vitaminu A, cholesterolu a případně i kvůli chemickým látkám z hospodářských krmiv. Tím spíš je pak důležité mít po ruce zajímavý recept. Více...

Vepřový guláš s játry, ledvinkami a srdcem
Maso a přílohy
15. 4. 2016

Vepřový guláš s játry, ledvinkami a srdcem

Guláš z vepřového masa a vnitřností je znám i pod názvem zabijačkový. Blanka Poláčková z Křivoklátu nabízí recept na variantu ze směsi jater, ledvinek a srdce. Dá se však použít jak méně, tak i více různých drobů. Více...

Blankytné a růžové květy jaterníku v přírodě i na zahradě
Okrasná zahrada
12. 3. 2016

Blankytné a růžové květy jaterníku v přírodě i na zahradě

Modré květy jaterníku se objevují dříve, nežli vyraší tmavozelené listy. Někdy však kvete i růžově nebo dokonce bíle. Na zahradě se pak vyjímá odrůda jaterníku sedmihradského s velkými, blankytnými květy… Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS