Štítky: játra

Odvar z oddenku pýru, léčivého plevele, pročistí celé tělo

Odvar z oddenku pýru, léčivého plevele, pročistí celé tělo

Pýr je znám jako běžný a úporný plevel. Méně známé, přesto generacemi využívané, jsou účinky jeho oddenku na zdraví. Regeneruje játra i trávení, pomáhá při alergii i revmatismu. Více...

Bylinky v kuchyni: sýrové tyčinky a pečený pstruh s vůní rozmarýny

Bylinky v kuchyni: sýrové tyčinky a pečený pstruh s vůní rozmarýny

Povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic  na nás dýchne, jen když se bylinky dotkneme. Aby zkošatěla, zastřihujeme výhony rozmarýny  –  a můžeme s nimi čarovat v kuchyni. Více...

Sedmero léčivých plevelů na salát, do smoothie i polévky
Zdraví
31. 3. 2017

Sedmero léčivých plevelů na salát, do smoothie i polévky

Zelenají se na loukách a zahradách. Jsou jedlé, zdravé a nabité silou jara. A dokud jsou jejich výhony a listy mladé, křehké a šťavnaté, překvapí vás, jak chutné mohou být. Více...

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků
Houby
16. 10. 2016

S mykologem o otravách, jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků

Víte, že existuje toxikologická pohotovost? Odborník na toxikologii hub na této lince pomáhá houbařům 24 hodin denně. O jedovatých houbách ví vše. Více...

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování
Maso a přílohy
22. 6. 2016

Zpracování ryb pro kuchyňskou úpravu a filetování

Rybí maso je hodnotné a lze ho skvěle upravit. Příprava celých ryb je výhodnější. Sice zabere více času, ale nabízí možnost připravit různorodé rybí pokrmy a poskytuje i větší jistotu kvality masa. Více...

Kuřecí játra s paprikou a kečupem
Maso a přílohy
22. 4. 2016

Kuřecí játra s paprikou a kečupem

Specialisté na lidskou výživu doporučují zařazovat játra do jídelníčku jen jednou až dvakrát do měsíce. Zejména kvůli obsahu vitaminu A, cholesterolu a případně i kvůli chemickým látkám z hospodářských krmiv. Tím spíš je pak důležité mít po ruce zajímavý recept. Více...

Vepřový guláš s játry, ledvinkami a srdcem
Maso a přílohy
15. 4. 2016

Vepřový guláš s játry, ledvinkami a srdcem

Guláš z vepřového masa a vnitřností je znám i pod názvem zabijačkový. Blanka Poláčková z Křivoklátu nabízí recept na variantu ze směsi jater, ledvinek a srdce. Dá se však použít jak méně, tak i více různých drobů. Více...

Blankytné a růžové květy jaterníku v přírodě i na zahradě
Okrasná zahrada
12. 3. 2016

Blankytné a růžové květy jaterníku v přírodě i na zahradě

Modré květy jaterníku se objevují dříve, nežli vyraší tmavozelené listy. Někdy však kvete i růžově nebo dokonce bíle. Na zahradě se pak vyjímá odrůda jaterníku sedmihradského s velkými, blankytnými květy… Více...

Recepty pro hody: masové polévky, sulc, bůček, guláš, uzené s omáčkou...

Recepty pro hody: masové polévky, sulc, bůček, guláš, uzené s omáčkou...

Hodí se k masopustnímu hodování, používají se pro zabijačkové menu. Vydatné pokrmy si žádají tu správnou situaci. Nejvíc chutnají, když člověku vyhládne někde venku na čerstvém vzduchu při veselé oslavě. Více...

Co jíst, aby žaludek nebyl popelnicí
Zdraví
12. 1. 2016

Co jíst, aby žaludek nebyl popelnicí

Ačkoliv mnozí z nás považují svůj žaludek za orgán, který snese beztrestně cokoliv, pravda je však taková, že trávicí systém je velice složitý a jemně vyladěný. Mějme svůj žaludek rádi a jezme tak, aby se nevzbouřil. Více...

O svátcích pozor na žlučník
Zdraví
16. 12. 2015

O svátcích pozor na žlučník

Nevolnost, zvýšená teplota a bolesti v pravé horní části břicha, které někdy zasahují až pod lopatku a vadí při dýchání, provázejí akutní zánět žlučníku. Většinou jde o reakci na chybu ve stravování. Jak se jí vyvarovat? Více...

Plevel nebo léčivá rostlina? Co umí jitrocel, bršlice, pelyněk, svízel, andělika…
Zdraví
27. 8. 2015

Plevel nebo léčivá rostlina? Co umí jitrocel, bršlice, pelyněk, svízel, andělika…

Na záhonech je nevidíme rádi, ale byla by škoda je pronásledovat ve všech koutech zahrady. Mnohé plevelné rostliny jsou totiž zároveň ověřenými léčivkami. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS