Štítky: játra

Plevel nebo léčivá rostlina? Co umí jitrocel, bršlice, pelyněk, svízel, andělika…
Zdraví
27. 8. 2015

Plevel nebo léčivá rostlina? Co umí jitrocel, bršlice, pelyněk, svízel, andělika…

Na záhonech je nevidíme rádi, ale byla by škoda je pronásledovat ve všech koutech zahrady. Mnohé plevelné rostliny jsou totiž zároveň ověřenými léčivkami. Více...

S mykologem o otravách,  jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků
Houby
3. 7. 2015

S mykologem o otravách,  jedovatých a halucinogenních houbách bez předsudků

Víte, že existuje toxikologická pohotovost? Odborník na toxikologii hub na této lince pomáhá houbařům 24 hodin denně. O jedovatých houbách ví vše. Více...

Díky slunci vzniká vitamin D důležitý pro pevné kosti, imunitu i cévy
Zdraví
16. 4. 2015

Díky slunci vzniká vitamin D důležitý pro pevné kosti, imunitu i cévy

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, říkávalo se. Jako bychom dnes na toto staré úsloví zapomínali — sluneční paprsky se pro nás staly nepřítelem, před kterým je nutno se chránit. Více...

Jak pomoci krvetvorbě, co dělat proti chudokrevnosti
Zdraví
11. 3. 2015

Jak pomoci krvetvorbě, co dělat proti chudokrevnosti

Bledá pleť, únava, slabost, mdloby, bušení srdce, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě, někdy i dušnost. Všechny tyto projevy mohou být známkou chudokrevnosti, kterou bychom určitě neměli podceňovat. Více...

Mýtus zvaný cholesterol
Zdraví
19. 2. 2015

Mýtus zvaný cholesterol

Máte vysoký cholesterol, dozvídá se stále více lidí. Vylekáni obrázkem ucpané cévy a hrozbou infarktu, poučeni o škodlivosti živočišných tuků nahradí máslo, uzeniny, vejce, bůček a sádlo margarínem, mrkví a podobnými, chodí pěšky do schodů… A nic! Více...

Polévka je stále grunt: vývar, jíška, záklechtka, knedlíčky, noky, kapání...

Polévka je stále grunt: vývar, jíška, záklechtka, knedlíčky, noky, kapání...

Podle historických dokladů se polévky jedly na všech kontinentech, k snídani či přesnídávce, jako součást oběda či večeře, jako samostatný pokrm nebo součást menu, což platí i dnes. Více...

Jelení polévka, srnčí játra, zaječí paštika a jiné zvěřinové recepty
Maso a přílohy
15. 11. 2014

Jelení polévka, srnčí játra, zaječí paštika a jiné zvěřinové recepty

Mleté nebo v hmoždíři drcené plody jalovce, rozmarýn, barevný pepř, bobkové listy, kořenová zelenina, slanina... Zvěřina si žádá výraznou úpravu, aby se na talíři stala výjimečnou masovou lahůdkou. Více...

Recepty z vepřového: vařená šunka, mozečková polévka, tlačenka, prejt

Recepty z vepřového: vařená šunka, mozečková polévka, tlačenka, prejt

Masové chutě zajímavě prolnuté s kořením dokážou ohromit. Třeba mozečková polévka s muškátovým oříškem či prejt s citronovou kůrou. Za vyzkoušení však stojí i příprava jemné šunky v domácím šunkovaru. Více...

Med, sladký lék nejen pro zimní dny
Zdraví
7. 1. 2014

Med, sladký lék nejen pro zimní dny

Med dodá tělu energii rychleji než cukr, a přitom na delší dobu. Obsahuje mnoho přírodních látek podporujících obranyschopnost, jako jsou vitaminy, flavonoidy, koloidy, silice. Více...

Je vám těžko od žaludku? Bylinky pomohou!
Zdraví
26. 12. 2013

Je vám těžko od žaludku? Bylinky pomohou!

Vedle dodržování rozumné míry v jídle i pití jsou dobrým spojencem v péči o zdraví trávicího ústrojí byliny. Které druhy podporují zdravé trávení a pomohou i při náporu svátečních dobrot? Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2015 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS