Štítky: játra

Mýtus zvaný cholesterol
Zdraví
19. 2. 2015

Mýtus zvaný cholesterol

Máte vysoký cholesterol, dozvídá se stále více lidí. Vylekáni obrázkem ucpané cévy a hrozbou infarktu, poučeni o škodlivosti živočišných tuků nahradí máslo, uzeniny, vejce, bůček a sádlo margarínem, mrkví a podobnými, chodí pěšky do schodů… A nic! Více...

Polévka je stále grunt: vývar, jíška, záklechtka, knedlíčky, noky, kapání...

Polévka je stále grunt: vývar, jíška, záklechtka, knedlíčky, noky, kapání...

Podle historických dokladů se polévky jedly na všech kontinentech, k snídani či přesnídávce, jako součást oběda či večeře, jako samostatný pokrm nebo součást menu, což platí i dnes. Více...

Jelení polévka, srnčí játra, zaječí paštika a jiné zvěřinové recepty
Maso a přílohy
15. 11. 2014

Jelení polévka, srnčí játra, zaječí paštika a jiné zvěřinové recepty

Mleté nebo v hmoždíři drcené plody jalovce, rozmarýn, barevný pepř, bobkové listy, kořenová zelenina, slanina... Zvěřina si žádá výraznou úpravu, aby se na talíři stala výjimečnou masovou lahůdkou. Více...

Recepty z vepřového: vařená šunka, mozečková polévka, tlačenka, prejt

Recepty z vepřového: vařená šunka, mozečková polévka, tlačenka, prejt

Masové chutě zajímavě prolnuté s kořením dokážou ohromit. Třeba mozečková polévka s muškátovým oříškem či prejt s citronovou kůrou. Za vyzkoušení však stojí i příprava jemné šunky v domácím šunkovaru. Více...

Med, sladký lék nejen pro zimní dny
Zdraví
7. 1. 2014

Med, sladký lék nejen pro zimní dny

Med dodá tělu energii rychleji než cukr, a přitom na delší dobu. Obsahuje mnoho přírodních látek podporujících obranyschopnost, jako jsou vitaminy, flavonoidy, koloidy, silice. Více...

Je vám těžko od žaludku? Bylinky pomohou!
Zdraví
26. 12. 2013

Je vám těžko od žaludku? Bylinky pomohou!

Vedle dodržování rozumné míry v jídle i pití jsou dobrým spojencem v péči o zdraví trávicího ústrojí byliny. Které druhy podporují zdravé trávení a pomohou i při náporu svátečních dobrot? Více...

O svátcích pozor na žlučník
Zdraví
17. 12. 2013

O svátcích pozor na žlučník

Nevolnost, zvýšená teplota a bolesti v pravé horní části břicha, které někdy zasahují až pod lopatku a vadí při dýchání, provázejí akutní zánět žlučníku. Většinou jde o reakci na chybu ve stravování. Jak se jí vyvarovat? Více...

Demikát, kapustové závitky, masové kúsky, škračky a jiné valašské recepty

Demikát, kapustové závitky, masové kúsky, škračky a jiné valašské recepty

Oblibu valašské kuchyně dokládají vedle jiného pokrmy, které lidé připravují kdekoliv v Česku. Následující recepty pocházejí z kuchyní čtenářů Receptáře a obsahují tradiční suroviny, například brambory či brynzu. Více...

Jak pěstovat, rychlit a bělit listovou čekanku?

Jak pěstovat, rychlit a bělit listovou čekanku?

Pěstování zdravé, křehké a chutné čekanky není obtížné. Seje se na jaře a v létě, v zimě nám výborně zpestří jídelníček. Syrová je výborná do salátů, dá se i vařit, napařovat nebo dusit. Více...

Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?
Zdraví
15. 5. 2013

Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?

O mimořádném významu bezu černého svědčí staré přísloví: Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni. Nejoblíbenější jsou květy, v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2015 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS