Štítky: Houby

Houbaření je výlet do pohádky
Houby
30. 7. 2016

Houbaření je výlet do pohádky

S jihočeským mykologem Miroslavem Beranem o ryzcích jedlých i palčivých, o poznávání hub, houbařské intuici a vášni. Více...

Pohanka: nákyp, sekaná, mouka na knedlíky, palačinky, placky, zelňáky...
Maso a přílohy
13. 2. 2016

Pohanka: nákyp, sekaná, mouka na knedlíky, palačinky, placky, zelňáky...

Než si vyberete recept, připomeňme, že pohanku označenou jako lámanku či kroupy lze koupit světlou a tmavou. Tmavá je loupaná vysokou teplotou zatímco světlá  mechanicky. Více...

Penízovka sametonohá, vánoční potěšení houbaře
Houby
20. 12. 2015

Penízovka sametonohá, vánoční potěšení houbaře

O Vánocích se skalní houbaři konečně mohou vydat za vyloženě zimními houbami. Ti zkušení si s sebou kromě termosky s posilujícím občerstvením v košíku nesou také smetáček. Více...

Rozhovor s Ladislavem Hagarou, velkým tvůrcem atlasů hub
Houby
17. 12. 2015

Rozhovor s Ladislavem Hagarou, velkým tvůrcem atlasů hub

Jak propadl mykologické vášni? Jaké jsou jeho největší zážitky s houbami a oblíbené recepty? Jak se vlastně tvoří velké atlasy hub? Více...

Houby jsou velké dobrodružství
Houby
12. 10. 2015

Houby jsou velké dobrodružství

RNDr. František Kotlaba, CSc., je v mykologii legendou. Z rozhovoru s ním je patrné, že léta (v květnu mu bylo 87 let!) mu na vitalitě a zájmu o vědu ubírají jen pranepatrně. Více...

Jak se fotí houby? A může být čirůvka chutnější než lanýž?
Houby
2. 10. 2015

Jak se fotí houby? A může být čirůvka chutnější než lanýž?

Jihočeši bývají velmi často velkými lokálními patrioty. Ing. Tomáš Papoušek, tvůrce krásného Atlasu hub z jižních Čech, který vydal před deseti lety vlastním nákladem, je jedním z nich. Více...

Jak se kde chodí na houby
Zajímavosti
22. 8. 2015

Jak se kde chodí na houby

Také nemůžete dospat a už za rozbřesku pospícháte ranní rosou s košíkem v ruce a s kudličkou v kapse za houbovou vůní k lesu? Není divu, vždyť jsme národem houbařů. Ale jak chodí na houby sousedé Evropané, Číňané či Indiáni? Více...

Houby jsou nesmrtelné: Při mykologickém bádání lze zažít úžasná dobrodružství
Houby
5. 6. 2015

Houby jsou nesmrtelné: Při mykologickém bádání lze zažít úžasná dobrodružství

Málokdo tak dokonale splňuje představu o vědci – vysoký, důstojný postarší muž s živýma očima Zdeněk Pouzar je dalším doyenem českých mykologů. Více...

Guláše jinak: segedínský skopový, z patisonu, tvarůžkový, masákový…

Guláše jinak: segedínský skopový, z patisonu, tvarůžkový, masákový…

Vybrali jsme ze čtenářských receptů ty, které obvyklý postup přípravy guláše využívají jen zčásti. Cibule zpěněná na tuku a koření zůstávají. Pokrmy se pak od klasiky liší použitím masa nebo úplně jiných surovin. Více...

Uznávaný amatérský mykolog a kuchař Oldřich Jindřich miluje les, rád houbaří i vaří
Houby
29. 4. 2015

Uznávaný amatérský mykolog a kuchař Oldřich Jindřich miluje les, rád houbaří i vaří

Příjemný den strávený v lese s přáteli je pro něj nejlepším zážitkem. Vyučený kuchař se dělí i o své oblíbené recepty a prozradí, proč ho fascinují kuřátka. Více...

S mykologem Vladimírem Antonínem o magickém světě hub
Houby
17. 4. 2015

S mykologem Vladimírem Antonínem o magickém světě hub

O houbaření po celém světě i lehkomyslnosti některých houbařů, o studiu hub jakožto stále tajemných a nesmírně rozmanitých organismů. Více...

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…
Maso a přílohy
22. 11. 2014

Řízky v receptech čtenářů: přírodní, obalované, obrácené, s omáčkou…

Smažený vepřový nebo kuřecí řízek plní v mnohém domácím jídelníčku roli osvědčené pochoutky, která se hodí zejména tehdy, když se u stolu sejde celá rodina. Pro inspiraci nabízíme varianty na přípravu řízků. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS