Štítky: Vaření a recepty

Umami: zázračná pátá chuť skrývá glutamát

Umami: zázračná pátá chuť skrývá glutamát

Sladká, slaná, hořká a kyselá, to jsou čtyři základní lidské chutě. Existuje však i cosi dalšího, pátá chuť umami. Receptory pro tuto chuť vnímají v jídle obsaženou kyselinu glutamovou a její soli glutamany. Mnoha lidem okamžitě naskočí výstražné světlo: glutaman je látka cizorodá a škodlivá, uměle přidávaná do jídel. Jak je to s jeho škodlivostí doopravdy a co o něm možná nevíte? Více...

Čím nahradit cukr v jídle? Dejte si pozor na zdánlivě zdravé alternativy

Čím nahradit cukr v jídle? Dejte si pozor na zdánlivě zdravé alternativy

Vymýtit cukr z jídelníčku je moderní trend zdravé výživy. Sladkého se však nechceme vzdát, a proto hledáme různé alternativy, čím cukr v jídle nahradit. V dobré víře tak do těla dostáváme často dosti problematické látky, které našemu organismu neprospívají. Jak se vyznat v džungli doporučení výživových poradců a marketingových triků výrobců cukrovinek? Více...

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří
Maso a přílohy
24. 12. 2017

Dosmaženo? Použitý olej do kanalizace nepatří

Kapr i řízky jsou usmaženy a v pánvi zůstala spousta použitého oleje. Kde skončí většina takových zbytků? Mnozí z nás je bohužel vylijí do odpadu. Je to ale velká chyba, kromě komplikací, které způsobíte v kanalizaci a v čistírnách odpadních vod, si zaděláte i na potíže s vlastními odpadními trubkami a to se vám může pěkně prodražit. Více...

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Někdo lpí na tradičních jídlech, jiný na Vánoce rád zkusí něco nového. Připravili jsme pro vás vánoční recepty populární za našimi hranicemi, kterými můžete obohatit své slavnostní menu. Inspirujte se jídly ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa. Více...

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé
Dekorace
22. 12. 2017

Štědrovečerní stolování a tradice známé i neznámé

Štědrý večer se blíží a s ním i neopakovatelná atmosféra Vánoc. Málokterý svátek je opředen tolika zvyky a tradicemi. Dnes se vše točí spíše kolem dárků a stolu prohýbajícího se pod lahůdkami, ale vánoční svátky jsou hlavně dobou rozjímaní, lásky a pohody, kdy se celá rodina sejde kolem jednoho stolu. Některé zvyky možná dodržujete, o jiných jste ani neslyšeli. Pojďme si připomenout štědrovečerní stolování podle našich předků. Více...

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

5 kuchyňských triků, které fungují a nevíme proč

Babských rad pro vaření a úklid znáte spousty. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč a jak vlastně fungují? Vybrali jsme některé z nich a společně poodhalíme jejich tajemství. Více...

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Co připravit z jedlých kaštanů? Zkuste polévku, nádivku či sladký dezert

Pečené a horké z kornoutku na trhu, tak zná jedlé kaštany většina z nás. Nebojte se vyzkoušet i jiné úpravy této zdravé pochoutky. Kromě kaštanové nádivky s krůtou, kterou si dá většina Američanů dnes na Den díkuvzdání, se jedlé kaštany dají upravovat mnoha různými způsoby, na sladko i na slano. Zakomponujte tuto surovinu do jídelníčku, má nejen delikátní chuť, ale působí i blahodárně na vaše zdraví. Více...

Domácí ovocný čaj: Chutná a zdravá dobrota
Nápoje
19. 11. 2017

Domácí ovocný čaj: Chutná a zdravá dobrota

Nemusíte nutně kupovat drahé ovocné čaje, kyselé a bez valné chutí. Připravit si domácí ovocný čaj je velmi snadné, zvládnete to za pár minut. Chutná malým i velkým, zahřeje v chladném počasí a zažene chuť na sladké. Více...

Kypřící prášek při pečení i úklidu: Neocenitelný pomocník v domácnosti

Kypřící prášek při pečení i úklidu: Neocenitelný pomocník v domácnosti

Prášek do pečiva nejen kypří těsto, ale dokáže být užitečný i při úklidu a čištění domácnosti. Co v sobě ukrývá malý sáček kypřícího prášku? Jak to, že má takovou sílu?  A na co si dát pozor při pečení, aby náš moučník neskončil v koši? Více...

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Tomel aneb kaki churma – chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás

Možná jste objevili novou zálibu v pěstování vlastních exotický rostlin ze semen nebo zelených částí. Kromě palmy datlové, avokáda nebo ananasu si můžete doma sami vypěstovat i tomel japonský čili kaki churmu. Získáte tak otužilou subtropickou rostlinu poměrně nenáročnou na pěstování. Více...

Kapr se na Vánoce chystá už teď: Jaký je kapří příběh?

Kapr se na Vánoce chystá už teď: Jaký je kapří příběh?

Vánoce nám připadají ještě daleko, ale přípravy na ně jsou v plném proudu. Hlavně výlov nejdůležitější suroviny na tradiční Štědrovečerní večeři – kapra, je v těchto dnech více než aktuální. Jak a kde se vlastně kapr chová, kdy se loví a kde až do Vánoc odpočívá? Více...

Voňavé vaření:  medem ochuťte zeleninu, maso i salátové dresingy
Maso a přílohy
22. 10. 2017

Voňavé vaření:  medem ochuťte zeleninu, maso i salátové dresingy

Aromatický med je nevšední přísadou do sladkých i slaných pokrmů, dá se použít prakticky do všech jídel a dezertů. Obyčejný cukr dodá sladkost, med v sobě nese chutě a vůně tisíců květů. Využijte ho při přípravě medové dýně, šunky s medovou kůrčičkou, při přípravě marinád a salátových dresingů. Vpusťte delikátní nádech této výborné suroviny i do své kuchyně. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS