Štítky: cukr

Panforte, italský vánoční dezert ze sušeného ovoce, medu a oříšků

Panforte, italský vánoční dezert ze sušeného ovoce, medu a oříšků

Je sladký, šťavnatý a voňavý, plný ovoce, karamelu, medu a oříšků. V italském svátečním dortíku převládají tyto dary nad moukou a cukrem, proto je pochoutkou výjimečné chuti i vysoké nutriční hodnoty. Více...

Cukr, bílý jed?
Zdraví
30. 10. 2017

Cukr, bílý jed?

Že nadměrná konzumace cukru škodí lidskému zdraví, o tom snad nikdo nepochybuje. Cukr je veřejným nepřítelem číslo jedna, démonickým zabijákem a spouštěčem mnoha chorob. Podívejme se ale na téma cukru střízlivým pohledem, ujasněme si základní pojmy a naučme se s cukrem zacházet tak, aby pracoval v náš prospěch. Více...

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?
Nápoje
22. 10. 2017

Jak získat pálenku z vlastního ovoce?

Domácí výrobu lihu a tedy i pálenky z ovocného kvasu zakazuje zákon. Nicméně o možnost ochutnat lahodný mok připravený z vlastního ovoce nás zákonodárci nepřipravili. Jak postupovat? Více...

Voňavé vaření:  medem ochuťte zeleninu, maso i salátové dresingy
Maso a přílohy
22. 10. 2017

Voňavé vaření:  medem ochuťte zeleninu, maso i salátové dresingy

Aromatický med je nevšední přísadou do sladkých i slaných pokrmů, dá se použít prakticky do všech jídel a dezertů. Obyčejný cukr dodá sladkost, med v sobě nese chutě a vůně tisíců květů. Využijte ho při přípravě medové dýně, šunky s medovou kůrčičkou, při přípravě marinád a salátových dresingů. Vpusťte delikátní nádech této výborné suroviny i do své kuchyně. Více...

Sbalte si svých pět švestek - do baťohu i do kabelky. Prospějí vám
Zdraví
1. 10. 2017

Sbalte si svých pět švestek - do baťohu i do kabelky. Prospějí vám

Ovoce dodá rychlou energii, vitamíny i minerály, a přitom nezatíží. Sušené je ideální i na výlety, a hvězdnou jsou v tomto ohledu švestky. Pomáhají při zácpě i oteklých nohou, posilují kosti… Více...

Rychlý jahodový dort a jahodové knedlíky z tvarohu a polenty

Rychlý jahodový dort a jahodové knedlíky z tvarohu a polenty

Začněte polévkou rozmixovanou ze smetanového zákysu, podmáslí či acidofilního mléka a jahod. Můžete ji opatrně osolit a opepřit či osladit a dochutit hřebíčkem, skořicí a citronovou šťávou. Pak zkuste knedlíky i dort! Více...

Flambovaný citronový punč
Nápoje
21. 5. 2016

Flambovaný citronový punč

Punč bývá v Evropě spojován s Anglií, kde si získával oblibu od 17. století jako nápoj dovezený z Indie. Tam ho připravovali z alkoholu, cukru, citronu, vody a koření nebo čaje. Rum se časem stal nejpoužívanější přísadou, hlavně ten jamajský. Více...

Velikonoční perníčky Marie Křižalkovičové; recept na těsto i polevu

Velikonoční perníčky Marie Křižalkovičové; recept na těsto i polevu

Perníčky začala Marie Križalkovičová péci a zdobit už jako malá. Během střední školy se hodně přiučila od internátní vychovatelky. Tvořily chaloupky, kolébky i figurky. Více...

Hrachové recepty: polévka, kaše, karbanátky, kanapky, nádivka…

Hrachové recepty: polévka, kaše, karbanátky, kanapky, nádivka…

Jakkoliv karbanátky v titulku této série čtenářských receptů svádějí k domněnce, že půjde o jakousi speciální vegetariánskou krmi, skutečnost je daleko prostší. Jedná se vlastně o variantu hrachové kaše. Více...

Punče podle Petra Stupky: vinný, medový, orient a další
Nápoje
15. 12. 2015

Punče podle Petra Stupky: vinný, medový, orient a další

Zejména během zimních dnů oceníme horké nápoje vonící kořením, ovocem a likéry. Hodí se pro uvítání nového roku i příjemné víkendové chvíle. Horké téma s půltuctem punčových variací od mistra kuchaře. Více...

Víno získá přívlastek podle dosažené cukernatosti vylisovaného moštu
Nápoje
13. 12. 2015

Víno získá přívlastek podle dosažené cukernatosti vylisovaného moštu

Aby se víno mohlo řadit do kategorie jakostních vín s přívlastkem, musí hrozny použité na jeho výrobu pocházet z jedné vinařské podoblasti a vinný mošt musí dosáhnout daného stupně přírodní cukernatosti. Více...

Florentinky, evropské cukroví

Florentinky, evropské cukroví

Název svádí k domněnce, že sladkost pochází z italské Florencie, metropole Toskánska, známého sýrovými, masnými, sladkými a dalšími specialitami. Spojitost však není doložena. V každém případě jsou florentinky populární v celé Evropě. Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS