K pečení si pořídíme dva zcela nové malé květináče, které důkladně umyjeme a před použitím na chvíli namočíme do teplé vody. Pro svůj klid (přece jen nejde o nádobí) můžeme keramický hrnek také vyvařit, případně ho půhodinku prázdný "vypéct" při teplotě 200 °C.

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • kostku droždí
  • 2 menší cibule
  • stroužek česneku
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • cukr krystal
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky fenyklu
  • půl lžičky rozmarýny
  • 4 lžíce kopru
  • muškátový oříšek
  • slunečnicová semínka
  • 2 hliněné květináče o průměru 14 cm
  • máslo na vymazání květináčů

Jak na to

Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Kvásek je základem každého dobrého chleba.

Cibuli nakrájenou nadrobno a rozetřený česnek zpěníme na másle.

K mouce přidáme kvásek, vejce, sůl, lžíci cukru, fenykl sekaný najemno, rozmarýnu, kopr, špetku nastrouhaného muškátové oříšku a osmahnutou cibulku s česnekem.

Vypracujeme těsto, přikryjeme je a necháme asi 20 minut kynout v teple.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, které vložíme do dobře vymazaných květináčů a necháme ještě asi 15 minut kynout.

Vrch potřeme vodou, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C.

Upečené chleby nechte vychladnout v květináčích a teprve potom je vyklopte. Chléb má krásnou zlatou barvu a výborně chutná.

Připravila J. Blažejová