Staročeský pecen

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí
  • půl lžíce cukru
  • půl šálku teplé vody
  • půl lžíce polohrubé mouky
  • lžičku soli
  • lžičku drceného kmínu
  • špetka fenyklu anýzu a koriandru
  • půl lžíce octa
  • l vařený brambor
  • 150 ml vody

Jak na to

Do misky nalijeme vlažnou vodu, cukr, trochu mouky, droždí. Vše smícháme a dáme na teplé místo vykynout.

Mezitím připravíme nastrouhaný brambor, mouku a koření. Poté přidáme kvásek, vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme je a dáme na teplé místo asi na hodinu kynout.

Po vykynutí vyválíme bochník, který necháme opět vykynout.

Pak bochník potřeme slanou vodou a posypeme drceným kmínem. Vložíme ho do rozpálené trouby (200 °C). Po několika minutách teplotu zmírníme a pečeme dalších 45 až 60 minut. Po upečení opět potřeme slanou vodou a necháme vychladnout.

Vyzkoušejte i další recept na staročeský chléb.

Rozmarýnový chléb

Potřebujeme

  • 500 g mouky
  • 25 g droždí
  • 250 ml vody
  • 1 vejce
  • 150 g rozinek
  • rozmarýnu
  • špetku soli
  • panenský olivový olej

Jak na to

Zaděláme kvásek (droždí rozpustíme v troše vlažné vody), přidáme mouku, špetku soli, zbytek vody, vejce a zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Než vykyne, přečtěte si podrobněji, jaké vážnosti se kdysi těšil chlebový kvásek v každé domácnosti.

Na pánev s olivovým olejem vložíme rozinky a rozmarýnu a vše zahříváme na mírném plameni, až se rozinky nafouknou. Směs necháme vychladit a pak ji přidáme do těsta.

Tvoříme malé bochánky, které necháme kynout další půlhodinu. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °Casi 20 minut.

Pohankový chléb

Potřebujeme

  • 200 g pohanky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 40 g droždí
  • lžičku soli
  • lžičku anýzu
  • lžičku cukru
  • vodu
  • máslo na vymazání formy

Jak na to

Rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce hladké mouky a s vlažnou vodou umícháme řídké těstíčko. Necháme je vykynout.

Jemně umletou pohanku smícháme s hladkou moukou, anýzem a solí. Přidáme vykynuté droždí a s přiměřeným množstvím další vlažné vody umícháme tužší těsto, které dobře vypracujeme na válu. Pak těsto v míse lehce posypeme moukou a necháme pod utěrkou kynout asi 30 minut. Poté je vytvarujeme do chlebové formy a necháme dále kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu s těstem pečeme na spodní liště trouby, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °Ca dopékáme ještě 30 minut. Troubu vypneme a až po 10 minutách vyjmeme formu s chlebem. Vyklopíme, postříkáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Pohanka je zdravá, protože obsahuje rutin, který má blahodárné účinky na stav cév.

Chlebové placičky

Chléb namočený v mléce promačkáme vařečkou přes cedník s velkými otvory, smícháme s několika lžícemi hrubé mouky, přidáme vejce, prášek do pečiva a osolíme. Tvarujeme tenké placičky, které smažíme na oleji. Hodí se k nejrůznějším omáčkám.

Chlebové placky se semínky

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky (může být i celozrnná)
  • sáček sušeného droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 50 ml oleje,
  • 2 středně velké uvařené brambory
  • po lžičce cukru, soli a kmínu
  • půl lžičky fenyklu
  • 150 až 200 g směsi semínek (dýně, slunečnice, sezamu, černuchy)

Jak na to

Do mísy prosejeme mouku, přidáme droždí a promícháme. Pak přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl, cukr, kmín, fenykl, olej, vlažnou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Do těsta zapracujeme polovinu množství semínek a necháme ho pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na osm dílů, z každého utvoříme placku a přeneseme je na pečicí plech. Placky potřeme vlažnou vodou, posypeme zbylými semínky a upečeme v předehřáté troubě. Podáváme s různě upraveným masem, k salátům či s pomazánkou.

Chléb z ovesných vloček a tvrdého chleba

Potřebujeme

  • 100 g žitné mouky chlebové
  • 100 g pšeničné mouky celozrnné
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g strouhaného tvrdého chleba
  • 20 g droždí
  • po lžičce cukru, soli a kmínu
  • na špičku nože zázvoru
  • 20 g rostlinného másla na vymazání formy
  • ovesné vločky na posypání

Jak na to

Nastrouhaný tvrdý chléb namočíme den předem do 100 ml vody.

V hrnku rozetřeme droždí s cukrem, přidáme 2 lžíce pšeničné mouky a s trochou vlažné vody umícháme řídké těstíčko. Necháme pod pokličkou vykynout.

V míse smícháme mouky, ovesné vločky, sůl a koření a utvoříme důlek pro vykynutý kvásek a namočený strouhaný chléb.

Vypracujeme vláčné těsto, je-li třeba, přidáme ještě trochu vlažné vody. Necháme je pod utěrkou kynout do zdvojnásobení objemu. Propracujeme, urovnáme do vymazané chlebové formy a necháme znovu kynout asi hodinu.

Těsto potřeme vodou a posypeme ovesnými vločkami. Formu vložíme na spodní lištu trouby a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a chléb pečeme ještě asi 30 minut.

Kyprý bílý chléb

Potřebujeme

  • 500 g hladké mouky a trochu na vál

    Tip: Pěkný vláčný chléb získáme, přidáme-li do těsta oloupané a najemno nastrouhané vařené brambory z předešlého dne.

  • lžičku soli
  • lžičku oleje
  • 250 až 300 ml podmáslí
  • lžičku cukru
  • 42 g droždí

Jak na to

Do mísy dáme mouku, sůl a olej. Podmáslí s cukrem mírně zahřejeme,

rozdrobíme do něj droždí a rozmícháme. Roztok pak nalijeme do mísy s moukou. Pro kvalitu hladkého a mírně lepivého těsta můžeme použít elektrický hnětač.

Na povrchu uděláme nožem několik šikmých zářezů. Přikrytý chléb necháme na teplém místě 30 minut kynout, až se jeho objem zdvojnásobí.

Troubu předehřejeme na 250 °Ca na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme bochník pokropený vodou. Po 15 minutách teplotu snížíme a povrch opět potřeme vodou.

Otrubový chléb z babiččina receptáře

Dejme semleti pšenici celozrnnou dohromady s otrubami, i když mlynář se bude diviti z příčin nasnadě jsoucích.

Vezmeme 1, 2, 3 nebo 4 kg této otrubové mouky (dle přání a nutnosti) na mísu a horkou vodou ji zaděláváme na těsto, jež pak přes noc na mírném teplém místě necháme státi.

Do těsta nesmí přijíti ani kvas ani sůl či koření.

Druhého dne uděláme z těsta malé podlouhlé kulaté bochníčky, nebo upleteme housky – vsadíme je do obyčejně vytopené pece na hodinu a půl. Po vysazení z pece vložíme upečené bochánky ne 3 až 4 minuty do vařící vody a pak je znovu vsadíme na chvíli do pece, aby oschly.

Pečený chléb na místě chladném uschováme, kdyby snad kůra ztvrdla, zavineme to do vlhkého šálu.

Mnoho mužů jedlo a dosud jí se zálibou otrubový chléb, prý jim při zažívacích i žaludečních potížích a při zlaté žíle slouží.

Jsou též lidi, co při prvním soustu tímto neslaným a nekořeněným chlebem pohrdají, ale později o to náruživěji sáhnou po něm.

Víte, že otruby se výborně hodí
i do chlebového těsta, ve kterém můžete zapéct pořádný kus šunky?

Pro speciál Receptáře připravili Eliška Pospíšilová, Blanka Snášelová, foto Shutterstock a archiv