Droždí známé i neznámé: dokáže kynout těsto i léčit
23. 9. 2017

Droždí známé i neznámé: dokáže kynout těsto i léčit

Obyčejná šedá kostka droždí v sobě skrývá mnohá tajemství. Z čeho vlastně droždí je? Co způsobuje kynutí těsta? Jak konzumace droždí prospívá našemu zdraví? A víte vůbec, že při pečení buchet nebo chleba pácháte hromadnou vraždu miliard mikroorganismů?

Droždí je nejen nezbytným pomocníkem při pečení, ale také levným a dostupným zdrojem mnoha cenných látek pro náš organismus. Kostku kvasnic využijete při pečení domácích moučníků, připravíte si z ní pomazánku nebo knedlíčky do polévky, můžete ho konzumovat v syrovém stavu, případně využít pro kosmetické účely. Objevte tajemství této zajímavé suroviny, která se schovává v každé lednici.

Droždí slouží nejčastěji k pečení

Co je droždí?

S droždím se nejčastěji setkáme ve Kvasinky pod mikroskopemformě šedivé nevzhledné kostky. Pod mikroskopem by však podivná hmota vypadala úplně jinak. Kvasnice jsou vlastně kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, říká se jí také kvasinka pivní, pekařská nebo vinná. Tyto živé mikroorganismy patří mezi houby a jsou tvořeny pouze jednou buňkou. V kostce droždí je jich však pořádné množství, v 1 g droždí se nachází asi 10 miliard kvasinek. Protože je droždí uchováváno při nízké teplotě, kvasinky jsou neaktivní, ale v pohotovosti a připraveny k akci.

Jak to funguje?

Při přípravě těsta přeměňují kvasinky cukry obsažené v mouce na alkohol a uvolňuje se přitom oxid uhličitý. Tvorba oxidu uhličitého vede ke vzniku kapsiček v pracujícím těstě a to se díky přítomnosti tohoto plynu zvedá a kypří. Těsto se kypří díky oxidu uhličitémuKvasinky z celého procesu těží energii pro svůj růst a množení, takže se jejich počet v těstě ještě zmnožuje. Oxid uhličitý i alkohol jsou vlastně odpadní látky, které kvasinky už nepotřebují. Když z těsta vytvoříte kýžený produkt a šoupnete ho do trouby, zničíme tak celou populaci kvasinek, které bídně zhynou účinkem vysoké teploty. Kromě toho se při pečení také odpaří vzniklý alkohol. 

Droždí obsahuje cenné látky

Samotné kvasnice jsou bohatým zdrojem celé řady živin a vitamínů. Jedná se hlavně o cenné bílkoviny a aminokyseliny, z vitamínů hlavně vitamíny skupiny B. Na činnost srdeční a nervové soustavy má pozitivní vliv vitamín B1 (thiamin), trávicí soustavu, pokožku, vlasy, nehty a zrak podpoří vitamín B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Konzumovat droždí by měli hlavně lidé trpící nespavostí, únavou či depresemi, nemusí se ho obávat ani celiaci, jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu. 

Droždí pro zdraví

Pokud se rozhodnete konzumovat droždí samotné, snězte ho jen tak, případně rozmíchejte ve vodě nebo v mléce. Pivovarské kvasnice v tabletáchNekombinujte s ovocem či zeleninou , předejde nepříjemnému nadýmání. Širokou škálu vitamínu B do sebe dostanete i polknutím tablet sušených pivovarských kvasnic, jsou k dostání v každé lékárně a nemusíte se vyrovnávat se specifickou chutí čerstvého droždí.

Při kožních problémech, jako je například akné, si z droždí snadno připravte účinnou pleťovou masku, pokožku zklidní, pročistí a odmastí.

Maska vyčistí a zklidní pleťDrožďová maska

  • Čerstvé kvasnice rozdrolte, rozpusťte v teplé vodě na polotekutou směs, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut, opláchněte.

 

Proměny jedné kvasinky

Droždí si zakoupíte čerstvé ve formě béžových kostek, skladujte ho v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Gramáž kostičky je obvykle 42 g, což vystačí na 1 kg mouky. Déle trvanlivé a přitom stejně účinné, je droždí instantní, skladovat ho můžete ve spíži až dva roky. Pro snadnou a spolehlivou přípravu těsta se držte jednoduchého pravidla: Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Kvasinky jsou dobré nejen na pečení, využívají se při výrobě piva, vína nebo medoviny, ty nejvhodnější si zakoupíte ve specializovaných obchodech. Možná se setkáte i tzv. lahůdkovým droždím (Nutritional yeast), někdy označovaným též jako francouzské droždí, které se přidává do pokrmů k vylepšení jejich chuti. Kvasinky v tomto droždí jsou neaktivní, není tedy možné jej použít pro přípravu kynutých těst. Starší generace jej pamatuje pod názvem tebi.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

droždí

(VWPsQNuRZ.Ao1YTuVVSsQNu), 23. 9. 2017, 10:22

droždí je zdravé,např opoměla na pomoc růstu nehtů

droždí

(VWPsQNuj0exkQNs6JyvjFo), 23. 9. 2017, 09:39

Ano, droždí je dá se říci nedoceněná potravina. Pokud se dobře zpracuje, není v jídle cítit charakteristický odér, který někomu..jako třeba mě..vadí. Rozesmálo mě ale přirovnání k hromadné vraždě...když si představím jak vyměšuji, a kolik živých buněk odchází spolu s mými exkrementy, zajímalo by mě, jak to řeší ti útlocitnější nežli já. Živí se Pránou? To by mi mohla autorka článku měla objasnit...jak to dělá ona..

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS