Bramborová kaše s dýní, čočka s rajčaty, klobáska...
Na 4 porce potřebujeme
- 170 g čočky
- 750 ml kuřecího vývaru
- 1 velkou cibuli
- 600 g brambor
- 300 g máslové dýně
- 4 klobásy s vysokým obsahem libového masa (celkem asi 280 g)
- 1 konzervu krájených rajčat (asi 400 g)
- 3 lžíce polotučného mléka
Příprava a tepelná úprava zabere asi 1 hodinu.
- pepř a sůl
Při podávání na talíře rozdělíme:
- 4 lžičky balzamikového octa
- 3 lžíce nasekané petrželky
Jak na to
- Čočku propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 600 ml vývaru. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme 25 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci vaříme oloupané a rozčtvrcené brambory. Po 10 minutách varu přidáme oloupanou dýni zbavenou semen a nakrájenou na kusy a vaříme dalších 10 minut nebo tak dlouho, až je obojí zelenina měkká.
- Zatímco se vaří čočka, brambory a dýně, dáme na 15 minut grilovat klobásy. Průběžně je otáčíme, aby se opekly ze všech stran.
- Hotové klobásy nakrájíme na silná kolečka a spolu s rajčaty včetně šťávy je přidáme do čočky. Jakmile čočka vstřebá všechnu tekutinu, přilijeme zbývající vývar. Zakryjeme poklicí a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařené brambory a dýni slijeme a rozmačkáme s mlékem. Podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a navrch dáme klobásy s čočkou. Pokapeme octem, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
Z Receptáře 12/2008