Bramborová kaše s dýní, čočka s rajčaty, klobáska...

Na 4 porce potřebujeme

  • 170 g čočky
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 1 velkou cibuli
  • 600 g brambor
  • 300 g máslové dýně
  • 4 klobásy s vysokým obsahem libového masa (celkem asi 280 g)
  • 1 konzervu krájených rajčat (asi 400 g)
  • 3 lžíce polotučného mléka

    Příprava a tepelná úprava zabere asi 1 hodinu.

  • pepř a sůl

Při podávání na talíře rozdělíme:

  • 4 lžičky balzamikového octa
  • 3 lžíce nasekané petrželky

Jak na to

  1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 600 ml vývaru. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme 25 minut.
  2. Mezitím ve velkém hrnci vaříme oloupané a rozčtvrcené brambory. Po 10 minutách varu přidáme oloupanou dýni zbavenou semen a nakrájenou na kusy a vaříme dalších 10 minut nebo tak dlouho, až je obojí zelenina měkká.
  3. Zatímco se vaří čočka, brambory a dýně, dáme na 15 minut grilovat klobásy. Průběžně je otáčíme, aby se opekly ze všech stran.
  4. Hotové klobásy nakrájíme na silná kolečka a spolu s rajčaty včetně šťávy je přidáme do čočky. Jakmile čočka vstřebá všechnu tekutinu, přilijeme zbývající vývar. Zakryjeme poklicí a vaříme dalších 10 minut.
  5. Uvařené brambory a dýni slijeme a rozmačkáme s mlékem. Podle chuti osolíme a opepříme. Rozdělíme na talíře a navrch dáme klobásy s čočkou. Pokapeme octem, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

Z Receptáře 12/2008