Sladká jablka, kyselé okurky...
Pro 4 osoby potřebujeme
- 1 půllitrový hrnek čočky
- 4 jablka
- 8 kyselých okurek
- zakysanou smetanu
- sůl, bobkový list, nové koření
Jak na to
Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a necháme máčet přes noc. V téže vodě ji uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Přísady je vhodné uložit do kovového vajíčka, aby se daly z připraveného pokrmu snadno odstranit.
Čočku solíme až po uvaření, přidáme na kostky nakrájená jablka, kyselé okurky a vše spojíme zakysanou smetanou.
Na talíři salát zdobíme nakrájenými rajčaty, okurkami, vařenými vejci, hlávkovým salátem. Salát je možno nabídnout i jako hlavní jídlo.
Jiřina Pouzarová, Telč
Čočkový salát s červeným zelím
Potřebujeme
- 40 dkg čočky
- 2 cibule
- 1 sklenici červeného sterilovaného zelí
- sůl a mletý pepř
- sekaný kopr
- celerovou nať
- 3 lžíce oleje
- ocet
- 2 natvrdo vařená vejce
Jak na to
Přebranou čočku propláchneme studenou vodou, na hodinu ji namočíme do vody a v téže vodě ji uvaříme doměkka.
Vařenou čočku přecedíme, osolíme, okořeníme, pokapeme olejem a octem, přidáme nakrájenou cibulku, červené zelí a opatrně promícháme.
Ozdobíme plátky vajec, které posypeme doma rychlenou řeřichou.
Salát z čočky podáváme jako samostatný pokrm.
Marie Kalinová, Dolní Žďár