Pátrali jsme, ze kdy se datuje obliba smaženého obalovaného sýra v našich končinách. Zmíněn je například na jídelním lístku restaurace Šroubek z roku 1936. Při pátrání v kuchařských knihách a prvorepublikových časopisech se nám podařilo najít hned tři dobové recepty. První dva pocházejí z knihy nazvané Kniha kuchařských předpisů (vyšla ve 20. letech 20. století). Jména autorů u ní nejsou zmíněna, pouze se v úvodu dozvídáme, že ji sestavili šéfové kuchyní předních pražských podniků. Třetí recept jsme našli únorovém čísle časopisu Eva z roku 1938. Díky těmto receptům můžete ochutnat smažák tak, jak si na něm pochutnávali naši předci před téměř stoletím.

Smažený camembert

Nepříliš uležený camembert se oloupe, nakrájí na větší kostky, okoření cayenským pepřem nebo paprikou, obalí ve vejci a strouhané housce a rychle osmaží. Možno baliti dvakráte. Zdobí se smaženou zelenou petrželkou.

Smažené ementálské řezy

Ementálský sýr se nakrájí na 1 cm silné řezy, obalí v těstíčku ke smažení a v horkém omastku vysmaží. Těsto ke smažení: 1 dkg kvasnic se rozpustí v 1/2 l vlažného mléka, přidá se žloutek a tolik mouky, až vznikne husté těstíčko. Nesmí se však příliš třít, ani protloukat, ježto by se příliš táhlo.

Prvorepublikový smažák

Ementál nebo podobný sýr nakrájíme na pravidelné plátky a omočíme je v osoleném vejci. Potom v rozstrouhané housce a opékáme je v rozpáleném omastku. Vyndáváme je velmi opatrně dírkovanou lžicí, neboť jsou velmi křehké. Podáváme je s černým chlebem nebo s toasty.