Plzeňský štrúdl

Potřebujeme

  • 30 dkg hladké mouky
  • půl kostky ztuženého tuku
  • vejce
  • 16 polévkových lžic piva
  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • oříšky
  • rozinky
  • strouhaný perník (nebo strouhanku)

Jak na to

Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem.

Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky.

Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až tři čtvrtě hodiny.

Pavla Prchalová, Plzeň

Babiččin štrúdl

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci octa
  • 1 dl teplé vody
  • 1 vejce a sádlo na potření

na náplň:

  • jablka rozkrájená na plátky
  • strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
  • skořici
  • rozinky
  • citronovou kůru

Jak na to

Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.

Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka.

Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou.

Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.

Marta Spurná, Štěpánov u Olomouce

Závin z jogurtového těsta

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 bílý jogurt
  • jádra vlašských ořechů dle chuti
  • jablka

Jak na to

Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.

Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.

Tomáš Sadílek, Ostrava- Dubina

Závin s ořechovojablečnou náplní

Potřebujeme

  • 75 dkg hladké mouky
  • 35 dkg másla
  • 6 žloutků
  • 5 dkg medu
  • špetku soli
  • 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí

na náplň

  • Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
  • Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
  • Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
  • Přidáme ještě
    • 0,5 dl rumu,
    • špetku mleté skořice
    • a strouhanou citronovou kůru.

    Jak na těsto

    Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu.

    Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta.

    Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.

    Rostislav Uher, Bošovice

    Pletený závin

    Potřebujeme

    • 300 g hladké mouky
    • půl prášku do pečiva
    • 100 g cukru
    • 100 g tuku
    • trošku vanilky
    • 1 vejce
    • asi 4 lžíce mléka
    • tuk na vymazání plechu
    • vejce na potření

    na náplň

    • 400 g jablek
    • 50 g cukru
    • šťávu z půlky citronu

    Jak na to

    Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout.

    Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm.

    Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou.

    Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.

    Miloslava Čuchnová, České Budějovice

    Tažený závin

    Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky.

    Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo.

    Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.

    Pavla Prchalová, Plzeň

    Smetanový štrúdl

    Potřebujeme

    • 50 dkg hladké mouky
    • 25 dkg ztuženého tuku
    • 25 dkg smetany na šlehání
    • jablka
    • rozinky
    • sušené švestky
    • lískové a vlašské ořechy
    • vanilkový cukr
    • vejce na potření
    • skořici
    • strouhanku

    Jak na to

    Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto.

    Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

    Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.

    Jindřich Smejkal, Brno

    Škvarkový závin

    Potřebujeme

    • 400 g hladké mouky
    • 250 g škvarků
    • 50 g cukru
    • 1 vejce
    • 1 žloutek
    • mléko
    • prášek do pečiva
    • citronovou kůru
    • jablka
    • 50 g rozinek
    • 2 hřebíčky
    • skořici
    • strouhanku

    Jak na to

    Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto.

    Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice.

    Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 45 minut.

    Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

    Jahodový závin

    Potřebujeme

    • 250 g listového těsta
    • 300 až 400 g jahod
    • 100 g cukru
    • 2 vejce
    • tuk
    • strouhanku
    • vanilkový cukr

    Jak na to

    Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem.

    Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou.

    Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené).

    Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.

    Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

    Makový a ořechový závin

    Potřebujeme

    • 300 g polohrubé mouky
    • 15 g droždí
    • 40 g cukru
    • žloutek
    • 50 g tuku
    • hrníček vlažné vody

    na náplň

    • 200 g mletého máku
    • 1,5 dl mléka
    • 50 g cukru
    • lžičku skořice
    • po hrsti rozinek a badyánu

    Jak na to

    Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní.

    Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout. Podobně připravíme i náplň ořechovou.

    Martina Bulíčková, Borohrádek

    Závin z podmáslí

    Potřebujeme

    • 1/2 kg hladké mouky
    • 250 g hery
    • 2 dl podmáslí
    • sůl
    • jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy

    Jak na to

    Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.

    Marta Kocourková, Dolní Metelsko

    Hruškový závin se švestkami

    Potřebujeme

    • 0,5 kg listového těsta
    • 25 dkg mírně povařených hrušek
    • 25 dkg švestek přes noc namočených v rumu
    • 5 dkg rozinek
    • 5 dkg loupaných mandlí
    • 5 dkg cukru
    • 5 dkg fíků (můžeme vynechat)

    Jak na to

    Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky.

    Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrúdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

    Marta Kocourková, Dolní Metelsko

    Slavnostní štrúdl

    Potřebujeme

    • 200 g lískového těsta
    • 4 jablka
    • lžíci citronové šťávy
    • lžíci vlašských ořechů
    • lžíci medu
    • 2 lžíce meruňkové marmelády
    • 3 lžíce moučkového cukru

    Jak na to

    Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka.

    Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu.

    Těsto shora nakrojíme rádýlkem.

    Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.¨

    Věra Jedličková, Radonice

    Perníkový štrúdl

    Potřebujeme

    • 600 g hladké mouky
    • 300 g moučkového cukru
    • 4 vejce
    • 4 lžíce medu
    • 3/4 sáčku prášku do pečiva
    • špetku perníkového koření
    • povidla
    • jádra vlašských ořechů

    Jak na to

    Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrůdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrúdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.

    Blanka Snášelová, Prosenice

    Barcelonský závin

    Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva.

    Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný.

    Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky.

    Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí.

    Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.

    Květa Šulcová, Zdiby-Veltěž

    Italský závin

    Potřebujeme

    • 25 dkg polohrubé mouky
    • 5 dkg cukru moučky
    • 1,5 skleničky olivového oleje
    • špetku soli
    • vlažnou vodu dle potřeby
    • jablka
    • rozinky
    • piniové oříšky nebo pražené sekané mandle

    Jak na to

    Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky.

    Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

    Jindřich Smejkal, Brno

    Vánoční štrúdl

    Potřebujeme

    • 370 g hladké mouky
    • 3 vejce
    • 1 zakysanou smetanu
    • sůl
    • jíšku ze sádla

    Jak na to

    Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku.

    Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout.

    Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.

    Jana Podzemná, Podlesí

    Makový kynutý závin

    Potřebujeme

    • 25 až 30 dkg hladké mouky
    • 11 dkg másla
    • 2 dkg kvasnic
    • 2 vejce
    • mléko
    • 2 dkg moučkového cukru
    • citronovou kůru
    • 1/4 l máku

    Jak na to

    Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citronové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru.

    Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout.

    Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti.

    Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu.

    Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Je to pochoutka.

    Pavla Prchalová, Plzeň