Schwarzwaldský dort s višněmi

Potřebujeme

  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce strouhaných mandlí
  • 2 lžíce solamylu
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 vejce
  • 1/2 kostky másla
  • 1 hořkou čokoládu
  • 1 vanilkový cukr

Na náplň

  • 2 hrnky vypeckovaných višní (mohou být i kompotované)
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1/4 hrnku rumu
  • 2 lžíce cukru
  • 5 plátků želatiny

Jak na to

Z hořké čokolády nastrouháme dvě lžíce hoblinek. Zbytek rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.

Máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, vychladlou čokoládu, hrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva, solamylem, strouhanými mandlemi a strouhankou. Nakonec lehce vmícháme z bílků ušlehaný pevný sníh.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.

Po vychladnutí dort dvakrát rozřízneme. Dva pláty korpusu poklademe višněmi, které sedm minut povaříme v rumu. Kompotované višně v něm pouze zahřejeme. Všechny pláty korpusu pokapeme rumem, ve kterém jsme višně povařili.

Želatinu namočíme na deset minut do studené vody, poté ji na mírném ohni rozpustíme a po lžících vmícháme do pevně ušlehané smetany.

Dvě třetiny šlehačky navršíme na višně, dort složíme a povrch i boky potřeme zbývající šlehačkou. Střed dortu posypeme čokoládovými hoblinkami, okraj ozdobíme dvanácti šlehačkovými pusinkami. Do každé z nich vmáčkneme višni a dort ihned podáváme.

Pro Receptář Blanka Snášelová, Prosenice

Ořechový dort

Potřebujeme

  • 350 g ořechů
  • 350 g moučkového cukru
  • 8 vajec
  • šťávu a kůru z jednoho citronu
  • 2 lžíce jemné strouhanky

Na bílou nádivku

  • 150 g mletých ořechů
  • 1 dl mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to

Žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme šťávu a kůru z citronu. Přidáme ořechy, prosetou strouhanku a tuhý sníh z bílků.

Těsto dáme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Vychladlý dort rozřízneme a naplníme nádivkou. Získáme ji tak, že mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, přidáme cukry, máslo a šleháme tak dlouho, dokud nádivka není bílá.

Povrch dortu ozdobíme čokoládovou polevou a po obvodu polepíme velkými jádry vlašských ořechů. Dort neobsahuje mouku. Je jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný.

Pro Receptář Marie Lichnová, Vršavce

Pomerančový dort

Potřebujeme

  • 9 dkg cukru,
  • 5 žloutků
  • 1 pomeranč
  • 5 bílků
  • máslo na vymaštění formy
  • 10 dkg strouhanky

Na krém

  • 4 bílky
  • 14 dkg cukru
  • 1 pomeranč

Jak na to

V misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme pomerančovou šťávu a trošku kůry, sníh z bílků a strouhanku.

Těsto pečeme zvolna asi tři čtvrtě hodiny.

Na vychladlý koláč naneseme vrstvu sněhu z bílků, případně ho rozřízneme na pláty, které slepíme krémem. Koláč ozdobíme pomerančovými dílky.

Pro Receptář Monika Mrňousová, Brno