Batát neboli sladká brambora: Dietní příloha i dezert
18. 8. 2017

Batát neboli sladká brambora: Dietní příloha i dezert

O jasně oranžových hlízách povijnice jedlé jste jistě už slyšeli. V Evropě máme středoamerické sladké brambory už něco málo přes 500 let, přesto si do českých kuchyní cestu kvůli své unikátní chuti nehledají snadno. Přitom pokud si hlídáte váhu a zdraví, batáty by na vašem stole neměly chybět. A jejich využití se meze nekladou!

Batáty jsou považovány za jeden z nejvýživnějších druhů zeleniny, mají až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než klasické žluté brambory, z celých 70 % je tvoří voda. Pro jejich schopnost pozvolného a rovnoměrného uvolňování živin si je oblíbili sportovci i lidé, kteří se soustředí na dietní stravování.

Syrové batáty můžete krájet i na plátky. 

Zdroj kvalitních sacharidů a betakarotenu

Pokud si rádi dáte sladké brambory, pak vězte, že máte jeden z nejlepších zdrojů kvalitních sacharidů. Typickou jemnou nasládlou chuť získají ale až s tepelnou úpravou, nejčastěji pečením nebo grilováním. Škroby v nich obsažené se štěpí na cukry, důležitá je také lepší vstřebatelnost provitaminu A neboli betakarotenu. Tento antioxidant posiluje obranyschopnost organismu, batáty jsou jím přímo napěchované. Ve 100 gramech je ho až 4x tolik než v klasických bramborách. Loupat je nemusíte, stačí je důkladně omýt, se slupkou získáte ještě více betakarotenu a kvalitní nerozpustné vlákniny. 

Investice do vašeho zdraví

Přestože batáty pořídíte za vyšší cenu než běžné brambory, vyplatí se do nich investovat – tato investice se vám vrátí, mají více vitaminů a méně kalorií. Již zmíněný betakaroten funguje také jako prevence vzniku některých druhů rakoviny žaludku či slinivky. Výrazné množství vitaminu C pak přispívá k lepšímu hojení ran a předcházení vzniku degenerativních očních chorob. Sladké brambory jsou bohaté rovněž na vitamin B6 , který výborně vypomáhá při prevenci depresí, nespavosti, mrtvice nebo onemocnění srdce. Pektin tvoří v batátech až polovinu vlákniny a snižuje hladinu cholesterolu. Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, budou pro vás batáty ideální položkou jídelníčku, jelikož pro vysoký obsah draslíku pomáhají tlak snižovat. 

Jak batáty využít v kuchyni?

Výbornou a rychlou večeří jsou batáty zapečené se špenátem a fetou.

Možností využití v kuchyni máte nespočet.

  • Jako přílohu vám postačí omyté batáty nakrájet na silnější čtvrtky, okořenit dle chuti, ochutit olivovým olejem a po 15 minutách z trouby vytáhnete vynikající pečené „hranolky“. Tímto způsobem získáte i zdravější variantu chipsů, pokud oloupané batáty nakrájíte na tenké plátky.
  • Skvělé je i pyré z vařených oloupaných batátů a klasických brambor, které můžete ozvláštnit i mrkví.
  • Pokud potřebujete rychlou zdravou večeři, zkuste do pečených rozpůlených batátů vložit spařený špenát s fetou a krátce nechte zapéct.

Hlídáte-li si váhu, měli byste mít na paměti pravidlo, že batáty, ale i klasické brambory nemáte jíst příliš horké, jelikož v té chvíli mají mnohem vyšší glykemický index. Ten je také mnohem vyšší u batátů pečených než vařených. Co je ale jednoznačným plusem sladkých brambor, je výjimečná variabilita v dezertech. Strouhanými syrovými batáty tak například můžete nahrazovat mrkev v dortech nebo muffinech. 

Batátové brownies bez cukru

  • 8 lžic holandského kakaa + na posypání
  • 3 lžíce agávového nebo jiného sirupu
  • 10 vypeckovaných datlí
  • 500 g batátů
  • 80 g mletých mandlí
  • 100 g hladké nebo pohankové mouky
  • špetka soli

Dietní varianta klasických čokoládových brownies. 

Batáty oloupeme a vaříme 20 minut na páře. Jakmile jsou měkké, vložíme je spolu s datlemi do kuchyňského robotu a rozmixujeme dohladka. V míse si smícháme zbylé suroviny, k nim přidáme hladkou směs a důkladně promícháme. Kulatou formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem a pečeme 20 až 30 minut na 180 °C. Po vychladnutí posypeme kakaem.

Vláčný batátový koláč s tvarohovou polevou

  • Koláč s bátaty má jemnou a nadýchanou strukturu.400 g polohrubé nebo špaldové mouky
  • 400 g vařených batátů
  • 3 vejce
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 80 g cukru nebo agávový sirup dle chuti
  • 200 g másla
  • 12 g prášku do pečiva
  • šťáva z půlky limetky
  • špetka soli 

Na tvaroh:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 3 žloutky
  • 80 g cukru nebo agávového sirupu dle chuti
  • šťáva z půlky limetky  

Syrové batáty nastrouháme na jemném struhadle a zakápneme limetkovou šťávou. Přidáme spolu s ostatními surovinami do mísy a důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto.  Překryjeme fólií a dáme odpočinout do lednice. Mezitím si smícháme v další míse tvaroh, žloutky, cukr, pudink a šťávu. Tukem si vymažeme menší čtvercovou formu, vysypeme hrubou moukou a těsto v ní uhladíme. Překryjeme tvarohovou směsí a pečeme 35 až 40 minut při teplotě 160 °C, před podáváním posypeme skořicí.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS