Blýskněte se domácím medovníkem
5. 1. 2018

Blýskněte se domácím medovníkem

Kdo by neměl rád tenké pláty medového těsta promazané jemným karamelovým krémem s kousky vlašských ořechů? Ke zakrojení do vynikajícího domácího medovníku přitom není tak složitá cesta, jak by se vám mohlo zdát.

Medovník si vydobyl neotřesitelnou pozici ve vitrínách cukráren a kaváren, kde se objevuje už 20 let. Jeho historie je však mnohem delší, v různých obměnách se vyskytuje v kuchyních východní Evropy. Jeho receptury se mírně liší, základem však vždy zůstává med, který mu dodává charakteristickou chuť a navíc zabezpečuje delší trvanlivost. Pokud tedy vydržíte nesníst ho na posezení.

medovník

Medovník

Na těsto:

  • Med je jedno z nejzdravějších sladidel.450 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 6 polévkových lžic tekutého medu
  • 4 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička kakaa
  • 50 g vlašských ořechů

Na krém:

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 250 g másla

Na sirup:

  • 150 ml vody
  • 50 ml rumu

 

Medovník

Den předem si vyrobíme z kondenzovaného mléka karamel. Neotevřenou plechovku dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla zcela ponořená, a vaříme dvě hodiny. Plechovku necháme neotevřenou vychladnout.

Na vodní lázni si rozpustíme máslo s medem, cukrem, mlékem, vejcem a kakaem, šleháme ručním mixérem zhruba 5 minut, než směs začne lehce houstnout. V míse promícháme hladkou mouku a jedlou sodu, přilijeme směs z vodní lázně a důkladně ode dna smícháme v hladké těsto. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme aspoň 20 minut odležet.

Mezitím si vyšleháme krém. Máslo povolené při pokojové teplotě vyšleháme ručním šlehačem, přidáme všechen karamel, který jsme vyrobili vařením kondenzovaného mléka. Ve sklenici si smícháme studenou vodu s rumem.

Z uleželého těsta, které necháváme stále zakryté fólií, odejmeme kus o váze 190 g, vyválíme válečkem slabý kruhový tvar o průměru cca 20 cm tak, že na těsto položíme dortovou formu a vytlačíme kruh. Odřezky vracíme zpět k těstu, aby neosychaly. Kruh přeneseme pomocí válečku na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 5 minut do světle hnědé barvy. Stejný postup zopakujeme ještě čtyřikrát, musíme mít 5 plátů. Z odřezků si vyválíme stejně silnou placku a upečeme s posledním plátem, dáme stranou na posyp.

Jednotlivé pláty vždy nejdřív potřeme štětcem rumovým sirupem, ten zaručí vláčnost dortu. Po sirupu naneseme krém a přiložíme další plát, nakonec celý dort potřeme zvenku. Upečené odřezky rozdrobíme najemno, přidáme nasekané ořechy a dort posypeme. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně jeden den uležet.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS