Na 10 dortových dílků potřebujeme

  • 170 g čokolády (70 % kakaa)
  • 75 g másla
  • 4 vejce
  • 100 g světlého třtinového cukru
  • 30 g hladké mouky

na ozdobu

  • mochyni
  • moučkový cukr
  • kakao

Jak na to

  1. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pomaštěným papírem na pečení.
  2. Čokoládu rozpustíme v misce ve vodní lázni a rozmícháme dohladka.
  3. Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a směs šleháme elektrickým šlehačem, dokud se výrazně nezvětší objem a dokud směs po vytažení metel nestéká v široké stuze.
  4. Vychladlou, ale stále tekutou čokoládovou směs vmícháme lžící do ušlehaného krému. Do směsi opatrně vmícháme prosátou mouku.
  5. Směs přelijeme do připravené formy, opatrně ji rozetřeme ke krajům a povrch uhladíme.
  6. Dort je výborný k šálku kávy nebo ještě teplý jako zákusek se lžičkou kysané smetany a několika čerstvými jahodami.Pečeme 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je povrch na dotek pevný.
  7. Vychladlý dort vyjmeme z formy, zespodu sloupneme papír a nakrájíme na tenké dílky, každý poprášíme moučkovým cukrem, kakaem a ozdobíme mochyní.