Nejčastěji je najdeme ve sladkých pokrmech – dortech, piškotech, krémech či polevách. Oříšky také bývají součástí různých cereálií či müsli a samozřejmě tvoří důležitou součást mléčných, bílých a někdy i hořkých čokolád. Odvážnější a zkušenější kuchaři je mohou použít i pod maso, do omáček, salátů nebo do různých druhů nádivek, past a paštik.

Oříškovomedová pomazánka

Velmi jednoduchou a chutnou pomazánku vytvoříte ze 100 g najemno nastrouhaných lískových oříšků a 4 lžic medu. Směs namažte na celozrnný chléb, pečivo či suchary.

Pudinkový krém z lískových oříšků

Potřebujeme

  • Slupky jader odstraňujeme blanšírováním (krátce povaříme, zchladíme a propereme pod tekoucí vodou). Nebo můžeme jádra opražit a pak je vymnout v utěrce.

    0,5 l mléka
  • 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
  • 40 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g lískových oříšků
  • šlehačku
  • čokoládu

Jak na to

  1. Opražené, ze slupek oloupané oříšky nastrouhejte (čtyři si nechte celé).
  2. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a oříšků uvařte pudink.
  3. Do prochladlého pudinku vmíchejte žloutek, rum a tuhý bílkový sníh.
  4. Krém rozdělte do pohárů, ozdobte oříškem a nastříkejte šlehačkou. Posypte strouhanou čokoládou.

Jádra lískových oříšků v cukru

Potřebujeme

Na 1 kg jader 600 g cukru a kousek vanilky

Jak na to

  1. Jádra lískových oříšků spařte v horké vodě, oloupejte je, opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a narovnejte do porcelánové mísy.
  2. Svařte cukr ve čtvrt litru vody s kouskem vanilky, nalijte na oříšky a nechte stát do druhého dne. Pak cukerný roztok slijte a nechte přejít varem.
  3. Oříšky do něho vložte, pět minut povařte a ořechy i s cukerným roztokem přelijte do sklenic. Ty uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Oříškové mléko

Potřebujeme

  • 0,5 l mléka
  • 60 g oříšků
  • kousek vanilky
  • asi 50 g cukru či medu

Jak na to

Lískové oříšky lehce opražte, umelte a spolu s vanilkou zalijte horkým mlékem a oslaďte. Nechte asi patnáct minut stát v teple. Vanilku můžete vynechat.

Lahodný nápoj se hodí pro děti, studenty a duševně pracující.

Studentská oříšková směs

Potřebujeme

  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader lískových oříšků
  • 50 g mandlí
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g burských oříšků
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g čokolády

Jak na to

Lísková jádra opražte a vymněte ze slupek, mandle spařte a oloupejte, rozinky operte a osušte, pomerančovou kůru nakrájejte na hrubší nudličky, čokoládu rozlámejte na menší kousky.
Přidejte další pochoutky a dobře promíchejte.

Směs můžete mít kratší dobu v zásobě. Dlouhé skladování jí však nesvědčí. Můžete doplnit ovocnou pastou nebo nakrájeným sušeným ovocem.