Pokud máte slabost pro toto charakteristické žluté ovoce, ale doteď jste se vyhýbali banánům s tmavými flíčky na slupce nebo jste dokonce nejedli banány přezrálé, načernalé s tím, že jsou zkažené, čtěte dál.

Banán místo energy drinků?

Plody banánů jsou ceněné zejména pro svou sladkou chuť: obsahují přírodní cukry, fruktózu a glukózu. Proto vám dodají až zázračně okamžitou zdravou dávku energie. Nelze se tedy divit, že jsou na předních příčkách obliby u většiny úspěšných sportovců. Banány jsou ale také ceněnou zbraní proti nevalné náladě. To pro obsah tryptophanu, který má vliv na tvorbu serotoninu, a vitamin B6, který udržuje hladinu cukru v krvi v normě. Mají rovněž chladicí účinky po konzumaci, proto vám pomohou od nepříjemného pálení žáhy. Banány se mohou pochlubit zanedbatelným množstvím tuku, velkým podílem vlákniny i vody, jsou tedy lehce stravitelné.

Přezrálý banán není zkažený

Má to ale háček. Nezralé zelené banány v sobě drží typ rezistentního škrobu, který lidské tenké střevo nedokáže strávit! Trávení trvá mnohem déle. Ve chvíli, kdy banán žloutne a hnědne, dochází ke štěpení sacharidů a ovoce získává svou charakteristickou chuť. Přezrálý banán je pak vůbec největším zdrojem vitaminů, minerálů i antioxidantů, které vznikají rozpadem chlorofylu ve slupce, což se projevuje právě hnědými flíčky. Vysoký obsah draslíku dělá z banánů vynikající pomocníky v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Jak si s banány doma poradit?

Plody banánovníku se k nám dovážejí z Kolumbie, Ekvádoru, Kostariky a Filipín, a tak dozrávají během dopravy, při níž jsou jen lehce ochlazovány. Teplota je totiž určující pro vůni, chuť i konzistenci, proto nakoupené banány nikdy neskladujte v ledničce, zčernají a ztratí veškerou chuť a aroma. Plody dodávané do České republiky jsou nejčastěji odrůdy Cavendish, měl by mít krásnou sytou žlutou barvu s hnědými flíčky. Pokud byste chtěli, aby z vašich zelených banánů byly slaďoučké žluté, dejte k banánovému trsu jablko, které vylučuje etylen, látku urychlující zrání.

Nejjednodušší banánová zmrzlina

Nejlepší banánová domácí zmrzlina je z těch nejlevnějších přezrálých banánů.

  • 3 přezrálé banány
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • dle potřeby plnotučné mléko
  • výkonný mixér s noži

Den předem si banány oloupeme, nakrájíme a uložíme do mrazáku. Druhý den je stačí vložit do mixéru a nechat pár minut „povolit“, přidáme smetanu a promixujeme. Podle konzistence dolijeme mléko, ale dáváme pozor, aby nám nevznikl banánový shake, konzistence by měla být téměř tuhá. Po dokončení můžeme rovnou podávat.

Banánovo-ananasové blaho

  • 5 středně velkých banánů
  • 500 g ananasu v konzervě včetně šťávy
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 30 g strouhaného kokosu
  • sterilizované sklenice

Oloupané banány nakrájíme na kolečka a přivedeme spolu s ananasem, šťávou z citronu a kokosem k varu. Stáhneme na mírný plamen a necháme za stálého míchání rozvařit. Směsí plníme sklenice a necháme vychladit. Uchováváme v lednici a můžeme používat jako sladidlo do bábovek, buchet, ale i jako příjemnou součást jogurtu nebo toastu k snídani.

Čokoládové brownies bez bílého cukru

  • 85 g másla
  • 2 velké zralé banány
  • 225 g kvalitní čokolády
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce kvalitního kakaa
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • půl lžičky mořské soli

Nejprve si rozmačkáme banány na pyré, dobře to jde vidličkou. Troubu si předehřejeme na 175 °C a připravíme si plech 20 x 20 cm, vyložíme jej pečicím papírem, který ještě potřeme povoleným máslem.

Ve vodní lázni rozpustíme máslo, vanilku a sůl, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Nádobu sundáme z lázně a vmícháme postupně vejce a banánové pyré. Zvlášť v misce promícháme kakao s kukuřičným škrobem a prosejeme tuto směs do těsta, na prošlehání si vezmeme mixér.

Pečeme 25 minut, dáváme pozor, aby nebyl přepečený. Stačí, když uprostřed těsto už nebude tekuté, pak můžeme hned vyndávat. Brownies necháme před podáváním vychladnout aspoň půl hodiny.