Jahodové řezy

Potřebujeme

  • 4 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • papír na pečení
  • jahody na ozdobu

na krém

  • 2 dl mléka,
  • 30 g pudinkového prášku s ovocnou nebo vanilkovou příchutí
  • 100 g másla
  • asi 100 g moučkového cukru
  • 300 g jahod

na polevu

  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku

Jak na to

Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme postupně 2 lžíce horké vody a opět šleháme. Hustou světlou pěnu přeložíme ze šlehače do mísy, na celou plochu těsta prosejeme mouku a lehce ji do těsta vmícháme vařečkou.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně je rozvrstvíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě asi při 200 °C.

Po vychladnutí korpus rozkrojíme na tři dlouhé pruhy, okrajové pruhy potřeme krémem a všechny pruhy spojíme. Boční strany rovně seřízneme, moučník polijeme čokoládovou polevou ze všech stran a před podáváním ozdobíme jahodami.

Příprava krému

V mléce rozmícháme pudinkový prášek, uvedeme do varu a asi minutu vaříme. Pudink za častého míchání vychladíme, pak ho přelijeme do šlehače, po částech přidáme změklé máslo a cukr a ušleháme lehký krém. Nakonec do krému lehce vmícháme drobně nakrájené jahody.

Blanka Snášelová

Jahody zapečené v piškotovém těstě

Potřebujeme

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g solamylu
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 70 g cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 1 lžíci teplé vody
  • 400 g jahod
  • tuk a drcené piškoty

Jak na to

Žloutky utřeme s vodou, přidáme cukr s vanilkovým cukrem. Z bílků a soli ušleháme sníh. Mouku, solamyl a sníh vmícháme do žloutků.

Lívanečník vymastíme a vysypeme piškoty, na ně nalijeme těsto, navrch položíme řezy jahod a v troubě upečeme.

Lucie Sedláková, Kulířov

Jahodové škubánky

Potřebujeme

  • 400 g jahod
  • 3 až 4 lžíce moučkového cukru,
  • 50 až 80 g strouhaných piškotů
  • jahodovou zmrzlinu
  • ušlehanou smetanu
  • nastrouhanou čokoládu

Jak na to

Očištěné jahody lžící rozmačkáme, přidáme cukr a piškotovou strouhanku.

Z hmoty odkrajujeme lžičkou škubánky a zmrzlinu, ozdobíme šlehačkou, posypeme nastrouhanou čokoládou a ihned podáváme.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Jahodovojogurtová zmrzlina

Na 4 porce potřebujeme

  • 400 g jahod
  • 450 g plnotučného bílého jogurtu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 500 g ušlehané šlehačky

Jak na to

Omyjeme jahody, pokrájíme je na čtvrtky a zamícháme do jogurtu s vanilkovým cukrem. Ušleháme šlehačku a promícháme ji s jogurtovojahodovým krémem.

Hmotou naplníme misky vypláchnuté studenou vodou a na pět hodin je vložíme do mrazáku. Snadno je vyklopíme, když je na chvilku ponoříme do horké vody. Vyklopenou zmrzlinu ozdobíme šlehačkou a kousky jahod.

Eliška Křížovská, Polička

Jahodové lívanečky

Potřebujeme

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g rostlinného tuku
  • 50 g práškového cukru
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 250 g jahod
  • olej na smažení

Jak na to

Tuk utřeme s cukrem do pěny, žloutky postupně zatíráme jeden po druhém a nakonec přidáme celé vejce. Droždí rozdrobíme, vmícháme mouku a lehce promícháme s tuhým sněhem z bílků.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

Jakmile vykyne, přidáme do něho omyté, osušené a na čtvrtky nakrájené jahody.

Pak na rozpáleném oleji na lívanečníku smažíme lívanečky a hotové zdobíme na talíři zbytky jahod.

Renata Špačková, Třebíč

Jahodový krém

Asi 0,5 l jahod a cukr podle potřeby chvíli povaříme v pískacím hrnci na mléko. Potom přidáme dva vanilkové pudinky rozmíchané v 0,25 l vody a opět povaříme.

Hodí se k plnění piškotových báboviček nebo jako náplň do dortů.

Odstavíme a necháme vychladnout. Ušleháme celé máslo a vanilkový cukr, přidáme vychladlou hmotu − a krém je hotový.

Libuše Karásková, Chotiv

Jahodová rýže

Potřebujeme

  • 150 g rýže
  • 0,75 l mléka
  • špetku soli
  • 250 g jahod
  • cukr (nebo umělé sladidlo)
  • vanilkovou esenci
  • šlehačku na ozdobu

Jak na to

Propláchnutou rýži vsypeme do vroucího osoleného mléka (s kouskem vanilkového prutu) a za častého míchání vaříme hodně doměkka.

Osladíme, přidáme vanilkovou esenci a vmícháme nakrájené jahody (mohou být i meruňky nebo půlky švestek).

Směsí naplníme šálky vypláchnuté vodou, necháme je vychladit a pak obsah vyklopíme na dezertní talíře a před podáváním ozdobíme šlehačkou a jahodami.

Taťána Kartalová, Ústí nad Orlicí

Jahodové soudečky

Potřebujeme

  • balíček listového těsta
  • vejce na potření

na náplň

  • 250 g měkkého tvarohu
  • asi 200 g jahod
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače šlehačky
  • jahody na ozdobení

Jak na to

Vychlazené listové těsto rozválíme na plát asi 4 mm silný a formičkou vykrájíme kolečka o průměru 4 až 5 cm. Asi dvěma třetinám koleček vykrájíme formičkou středy.

Na plné kolečko, které po obvodu potřeme rozšlehaným vejcem, dáme kolečko s vykrojeným středem, opět potřeme další kolečko s vykrojeným středem a zase je položíme navrch.

Přeneseme na plech a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Vychladlé soudečky naplníme jahodovým krémem nebo jen šlehačkou a ozdobíme jahodami.

Příprava náplně

Společně našleháme měkký tvaroh, očištěné jahody, moučkový a vanilkový cukr a ztužovač šlehačky.

Kamila Kováčová, Nový Bor