Ve fondovací nádobě rozpustíme čokoládu. Nejlepší je hořká, ale použít lze i mléčnou nebo bílou. Je-li hmota příliš hustá, zředíme ji trochou mléka nebo smetany. Čokoládě lze přidávat příchutě šťávami, sirupy, likéry, ořechy, kávou, mátou, zázvorem, chilli papričkami a jinými příměsemi.

Na jehlice pak napichujeme kousky ovoce a máčíme je v čokoládě. Mohou to být jahody, kiwi, banány, jablka, hrušky, meruňky, švestky, maliny, broskve, ananas; zkrátka, co máme po ruce a co nám či hostům bude chutnat. Namáčet lze i piškoty.

Fondue z mléčné čokolády

Potřebujeme

  • 2 tabulky mléčné čokolády
  • 6 lžic kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíci višňového likéru
  • 1 lžíci sekaných ořechů

Jak na to

Rozlámanou čokoládu rozpustíme na mírném ohni v kondenzovaném mléce. Vmícháme pomerančovou šťávu, likér a sekané ořechy.

V čokoládové směsi máčíme například kousky banánu nebo sušenky.

Čokoládové fondue s griotkou

Potřebujeme

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g cukru
  • 120 ml mléka nebo smetany
  • 50 ml griotky
  • ovoce podle sezony

Jak na to

V nádobě na fondue rozpustíme na mírném ohni smetanu, cukr a čokoládu. Přidáme griotku a směs necháme stále zahřívat.

Namáčíme kousky ovoce, případně piškoty.