Potřebujeme

na korpus

  • 180 g kakaových sušenek
  • 125 g másla

na náplň

  • 600 g lučiny
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 sáčky světlé mleté želatiny
  • 100 g cukru
  • 500 g malin, ostružin, borůvek a rybízu

na ozdobu

  • několik pěkných pevných plodů
  • 2 lžíce malinového džemu
  • několik lístků meduňky nebo máty

Jak na to

Sušenky v misce rozlámeme na menší kousky, vložíme do silnějšího igelitového sáčku a válečkem na nudle rozdrtíme najemno.

Rozpustíme máslo, v misce je smícháme se sušenkovou drtí a směs pevně natlačíme na dno dortové formy (o průměru 26 cm) vyložené pečicím papírem. Dáme do ledničky.

Lučinu, jogurt a citronovou šťávu našleháme ručním elektrickým šlehačem.

Lesní ovoce smícháme s cukrem a ponorným mixérem rozmixujeme tak, aby ve směsi zůstaly kousky ovoce.

Želatinu připravíme podle návodu na obalu. (Nabobtnalou ji přecedíme, aby se zbavila přebytečné vody a poté rozpustíme). Když zchladne, vmícháme do ní část lučinové směsi a dobře spojíme.

Poté hmotu přidáme do zbytku směsi a ručním šlehačem asi minutu šleháme na nejnižším stupni. Na závěr vmícháme ovoce s cukrem a hmotu necháme v chladu, dokud nezačne tuhnout.

Mírně ztuhlý krém navrstvíme do formy na korpus a chladíme minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Před podáváním dort ozdobíme ovocem, lístky meduňky nebo máty a nahřátým malinovým džemem, který ozdobně rozetřeme ve středu dortu.