Nejlepší domácí zmrzlina: recepty a proč si pořídit zmrzlinovač
20. 7. 2015

Nejlepší domácí zmrzlina: recepty a proč si pořídit zmrzlinovač

Občas se to člověku přihodí po dovolené: Na cestách, dnes už i tuzemských, ochutná zmrzlinu a začne se mu po té výjimečné lahodě stýskat natolik, že se rozhodne si zážitek zopakovat doma. Záhy pak řeší výběr výrobníku zmrzliny.

Zmrzlinovače pro domácí výrobu zmrzliny si nacházejí čím dál tím víc příznivců. Není divu, koho by nelákalo připravovat si doma pochoutky méně obvyklého složení, nebo dokonce vymýšlet úplně nové recepty.

Co bychom měli pří výběru zmrzlinového strojku vzít v úvahu?

Například jeho velikost, snadné ovládání i čištění. V principu lze vybírat ze dvou technologicky i cenově rozdílných kategorií:

  • výrobníky zmrzliny s kompresorem,
  • přístroje bez kompresoru, závislé na předchozím ochlazení míchací nádoby v mrazničce.,

S kompresorem

Stroje jsou osazeny chladicím zařízením, lze v nich v krátkém čase připravit různé druhy kvalitní zmrzliny. Samozřejmě vyžadují elektrický proud. V některých je možné zmrzlinu také uchovávat. Ceny nejjednodušších kompresorových zmrzlinovačů ovšem začínají něco málo pod čtyřmi tisíci korunami, ale lze si  vybírat i mezi typy za desítky tisíc korun. Obecně platí, že se hodí pro časté využívání, tedy zejména pro profi- a hobbyzmrzlináře. Do levnějších přístrojů se přesto doporučuje vkládat suroviny značně vychlazené. Totéž platí pro výrobníky bez kompresoru.

strojek na výrobu zmrzliny

Strojky s chladicí nádobou

Kdo zvolí tuto variantu domácího zmrzlinovače, musí především počítat s dostatečným místem (výškou šuplete) v mrazničce pro uložení chladicí nádoby, a to nejméně na 10, ale spíše na 18 či 24 hodin.

Při teplotě -18 °C se médium ve dvojitém plášti nádoby ochladí natolik, že může dobře odebírat teplo ze zpracovávané směsi mléka, cukru, kakaa, smetany, čokolády, ovoce a dalších surovin. Médium chladí směs během promíchávání, které trvá asi dvacet až čtyřicet minut. I tak je třeba používat vychlazené suroviny.

Z tohoto způsobu použití vyplývá, že se přístroj hodí pro přípravu jednoho druhu čerstvé zmrzliny. Navíc je třeba mísu s chladicím médiem buď do mrazničky včas uložit, nebo ji tam mít uloženu stále pro příležitostné použití.

jahodová zmrzlina 

i

Existují  také verze domácích zmrzlinovačů poháněné klikou, připomínající, že v dávných dobách se zmrzlina míchala výhradně ručně v nádobě chlazené směsí ledu a soli.

Také tyto přístroje existují v řadě cenových variant. Začínají pod částkou jednoho tisíce korun a jsou závislé na poměru objemu chladicího média k velikosti nádoby, na čase přípravy, hlučnosti motoru i na výsledné kvalitě zmrzliny.

Míchat, nebo jen mixovat?

Každý si zmrzlinu může vyrobit sám a suroviny přitom vybírat podle své fantazie. Se zmrzlinovačem je to snadnější: Přísady, které to potřebují, nejprve rozmixujeme a v doporučeném pořadí je přidáváme do míchací nádoby zmrzlinového výrobníku.

domácí ananasová zmrzlina

Metly by se zhruba během půl hodinky měly postarat o maximální zjemnění hmoty, bezvadné splynutí všech přísad a také o nadýchání zmrzliny. Právě pozvolné šlehání v chladné nádobě a za přístupu vzduchu činí zmrzlinovač jedinečným přístrojem.  

Základem zmrzliny je mléko. To lze nahradit jogurtem nebo i podmáslím. Šlehačka pak zmrzlinu zjemní a dá jí krémovou chuť i hustotu. Hmotu lze osladit cukrem, medem, případně jinými přírodními sladidly. Používá se i tzv. kukuřičný sirup, připravený z kukuřičného škrobu. Mnozí přidávají žloutky. Ty však nejprve smícháme s cukrem, až pak přidáváme mléko.

Někdy chybí domácí zmrzlině správná konzistence, což může být zaviněno mj. obsahem látek v surovinách, které například i v těch čerstvých prodlužují trvanlivost. Cesta k cíli potom vede přes hledání a nacházení vhodnějších produktů či vzájemných poměrů přísad, zejména těch mléčných.

i

Lahodné pochoutky se dají vyčarovat i bez strojku: Všechno promixujeme v mixéru a dáme do mrazničky na tři čtyři hodiny. Během chlazení však musíme zmrzlinu sem tam zamíchat.

Naopak, je-li recept vyzkoušený, cukr není radno ubírat ani přidávat.

Pro výrobu zmrzliny se výborně hodí banány, citrusy, jahody a jiné měkké lesní či zahradní plody.

Zmrzlinu lze při podávání doladit čokoládovou polevou, hoblinkami, ořechy, ovocem apod.

V obchodech s kuchyňskými potřebami si můžeme opatřit formičky na nanuky či jiná zmrzlinová tvořítka. Se skladováním v mrazničce však opatrně, zejména kvůli přidaným žloutkům. Ostatně, čerstvá zmrzlina je nejlepší.

domácí výroba zmrzliny

Základní jogurtová

bez zmrzlinovače

200 g šlehačky umixujeme ve vysoké mixovací nádobě do tuha.

Pomalu přisypáváme cukr a poté, je-li hmota tuhá, přidáme 200 g plnotučného jogurtu. Směsí naplníme plochou uzavíratelnou misku a vložíme na čtyři hodiny do mrazničky. Občas zamícháme, zpočátku každou čtvrthodinu, pak po půl hodině.  

základní jogurtová zmrzlina

připravená ve zmrzlinovači

100 g ovocného a 250 g bílého jogurtu libovolné tučnosti smícháme s 80 g pískového cukru. Jemně našleháme 50 ml smetany ke šlehání a přidáme do jogurtového základu. Směs na chvíli postavíme do mrazničky. Nesmí se však vytvořit krystalky. Poté ji svěříme zmrzlinovači, aby krém domíchal a dochladil.

Jahodobanánová 

Potřebujeme 

  • 500 gramů jahod
  • 1 banán
  • trochu smetany nebo mléka (asi 200 ml)
  • asi 120 g cukru

Jak na to 

Jahody vcelku vsypeme do větší misky, zasypeme je lžící cukru a lehce promícháme tak, aby byly obalené cukrem, ale abychom je nerozmačkali.

Do mísy přidáme i na kousky nakrájený banán a ovoce v míse vložíme na několik hodin do mrazáku, až budou jahody zmrzlé na kost. Občas je trochu promícháme, aby zůstaly oddělené a neslepily se.

jahodobanánová zmrzlina

Zmražené ovoce vsypeme do mixéru, použijeme sekací nože a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne jemná ledová ovocná drť.

i

Tento polotovar buď uložíme do mrazáku a za občasného promíchání necháme ztuhnout, nebo dílo dokončíme ve zmrzlinovači.

Potom přikápneme trochu smetany, přisladíme podle chuti, zamícháme a opět mixujeme.

Za stálého, rychlého mixování velmi pomalu přiléváme smetanu, až vznikne spíše řidší krém (zmrzlina totiž v chladnici ještě ztuhne).

Čokoládová

Potřebujeme 

  • 250 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 100 g kvalitní čokolády
  • lžičku kakaa
  • 250 ml smetany ke šlehání

čokoládová zmrzlina

Jak na to 

Mléko s cukrem přivedeme k varu a poté do něj vmícháme na kousky nalámanou čokoládu a prosáté kakao. Poté směs sejmeme z plotny a mícháme ji až do úplného rozpuštění čokolády. Směs necháme vychladnout.

Našleháme smetanu a vmícháme ji do chladného čokoládového krému.

Poté:

  • Buď vše vlijeme do vhodné nádoby a dáme zamrazit. Během mražení je vhodné zmrzlinu promíchávat. Zhruba po pěti hodinách je domácí čokoládová zmrzlina připravená k servírování.
  • Nebo zmrzlinu dokončíme ve zmrzlinovači.

Další recept na výrobu domácí zmzliny naleznete na stránkách MojeDilo.cz

Jakou zmrzlinu máte nejraději?


 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

zmrzlina

(), 17. 11. 2015, 11:31

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli se dá vyrábět i zmrzlina čistě z ovoce bez smetany...mám namysli takovou tu dřeň.

Základní jogurtová

(Petr), 5. 6. 2015, 20:45

bez zmrzlinovače.
Nějak mi tam chybí kolik toho cukru.
Věděl by někdo? Třeba autor článku.

RE: Základní jogurtová

(Jiří), 8. 6. 2015, 17:20

Cukr v možství podle chuti. Někomu stačí k oslazení (jogurtu) 80 g, jiný potřebuje dvojnásobek.

RE: Základní jogurtová

(Svidy), 24. 8. 2015, 14:11

Souhlas, že cukru podle chuti, ale také množství cukru má vliv na to, jak se zmrzlina zamrazí, pokud je cukru velmi málo, zatuhne jako kámen, pokud hodně, např. v sorbetu, tak pořádně ani nezmrzne. Bývá to občas alchymie :) a s obojím mám ze svých začátků úsměvné zkušenosti :) Mám sice supr zmrzlinovač, ale poměry surovin jsou základ, který může člověku zamotat život :)

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS