Španělská kuchyně v sobě snoubí arabský, židovský, francouzský i koloniální styl stravování. Od českého jídelníčku se samozřejmě liší, a to nejen jídlem jako takovým, ale i dobou, kdy se má jíst. Zatímco v Česku je tradičně kladen důraz na snídani jako základ pro náročný den, Španělé ji berou na lehkou váhu. Zato oběd, který má ideálně více chodů, se může uskutečnit v podstatě kdykoliv mezi půl druhou a čtvrtou odpolední. A večeře? Ta bývá zdravější, než ta naše tradiční, ale odehrává se obvykle až kolem deváté večerní.

Jaká jsou nejrozšířenější španělská jídla? Paella má kořeny ve Valencii, dnes má ale tolik variant, že se nedá říct, která je „ta pravá“. Tradičně do ní patřil šafrán, ten dnes nahrazuje mletá paprika. Za národní jídlo je považována tortilla espaňola, jednoduchý pokrm představující studenou omeletu z brambor, vajec a cibulky. To o polévce gazpacho jste se mohli doslechnout už nejeden vtip či třeba seriálový gag. Hlavně neohřívat! Španělé s oblibou spořádají také bocadillo, tedy různě obložené bagetky, nebo tapas, což je zastřešujíc název pro různé jednohubky. Pro nás bizarně znějící může být bacalao, protože se jedná o prosolenou tresku ještě namáčenou před vařením. Ve výčtu nám chybí ještě flan, jde o koláč z nekvašeného těsta.

Gazpacho: Zralá rajčata – a neohřívat!

Co budete potřebovat?

  • Přibližně 600 gramů rajčat
  • 2 papriky
  • 2 šalotky
  • Menší salátovou okurku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 mililitrů červeného vína (ideálně suchého)
  • Polévkovou lžíci vinného octa
  • Sůl, mletý pepř
  • Cukr
  • Podle chuti worcesterskou omáčku
  • Jako příloha se hodí jemně opečený bílý chléb pokrájený na nudličky

Jak na to?

Papriky zbavte jádřinců a společně se šalotkou je nakrájejte na kostičky. Rajčatům nařízněte slupky a na dvě minuty vložte do vroucí vody. Poté je vytáhněte, oloupejte a nakrájejte také na kostičky, stejně jako okurku. Oloupejte česnek, rozkrájejte na menší dílky a spolu s rajčaty, okurkou, šalotkou a paprikami rozmixujte. Nyní stačí osolit a dochutit zbývajícími ingrediencemi.

Paella pro dva: Dolaďte ji s fantazií

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů kuřecího masa
  • 250 gramů mořských plodů (pokud vám nechutnají, nahraďte je králičím masem
  • Rajče
  • Bílé fazole (množství podle chuti, ale maximálně poloviční množství, než červených fazolí)
  • 130 gramů zavařených červených fazolí
  • Mletou papriku (nebo šafrán)
  • 250 gramů rýže
  • Sůl a rozmarýn
  • Olivový olej

Jak na to?

Bílé fazole naložte do vody a nechte minimálně dvě hodiny stát. Poté uvařte doměkka. Ve vyšší pánvi na oleji osmažte kuře a mořské plody. Rajčata zatím povařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté přidejte k masu, více podlijte vodou a okořeňte rozmarýnem. Až se voda dostane na bod varu, vsypte rýži a míchejte. Fazole přidejte přibližně tři minuty před koncem varu rýže. Po dovaření nechte chviličku odstát, ale ne tak dlouho, aby vystydla.

Sladká tečka španělského kulinářství – flan

Co budete potřebovat?

  • 700 mililitrů mléka
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 5 vajíček
  • Lžíci oleje
  • Sůl

Jak na to?

Na pánvičce rozehřejte cukr krupici, poté podlijte a jemně povařte. Až se vypaří voda a cukr zpění, vypněte sporák a hotový karamel přelijte do formy na pečení vymazané olejem. Nyní je na řadě mléko, zahřejte ho, ale ne tak, aby se vařilo, nechte trochu vystydnout a poctivě do něj všlehejte vejce, moučkový cukr a špetku soli. Hmotu vlijte do formy na karamel, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 175 stupňů. Ale pozor, doporučuje se pečící formu vložit do teplé vodní lázně. Doba pečení bývá kolem 50 minut. Až bude dezert hotov, nechte jej vychladnout a poté pár hodin odpočívat v lednici.